Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την εορτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.
Από τότε, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. Το μήνυμα για το 2011 είναι «Το βιβλίο θυμάται».
Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στo πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών σε παιδιά και εφήβους.
Ταξίδι στων παραμυθιών τη ράχη
Με αφορμή την ημέρα αυτή, την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011 επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη 35 μαθητές της Ε’ τάξης του 5ου Δημοτικού σχολείου του Δήμου.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τις βιβλιοθηκονόμους στον χώρο της, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και πήραν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων που είχαν προετοιμάσει όπως: «εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να αγαπήσουμε το βιβλίο» κλπ. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση με τον εκλεκτό καλεσμένο Δημήτρη Προύσαλη, δάσκαλο – συγγραφέα – αφηγητή παραμυθιών, ο οποίος ανέφερε ότι «τα λαϊκά παραμύθια είναι προφορικές ιστορίες με μύθους και παραδόσεις των λαών του κόσμου, που έχουν μεταφερθεί από τα πανάρχαια χρόνια ψυχαγωγώντας μικρούς και μεγάλους».
«Ταξίδι στων παραμυθιών τη ράχη…» πρόσφερε ο αφηγητής στην παρέα των μαθητών και μοιράστηκε μαζί τους ιστορίες που αγαπά, όπως «τη μικρή ηλιαχτίδα και τη δημιουργία της φράουλας, του πιο κόκκινου φρούτου της άνοιξης» κ.α. και τους μετέφερε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών.