Αποχωρήσεις, για ακόμα μία φορά, είχαμε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της διοίκησης να εγκαταλείψει την αίθουσα συνεδριάσεων ως αποτέλεσμα της πρότασης του επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοκρατική Ενότητα», Βασίλη Λυκούρα, να περάσει ως κατεπείγουσα και στην πορεία να τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία η συμπληρωματική απόφαση για τη μεταφορά, ως πλεονάζοντος προσωπικού, των 36 εκπαιδευτικών (νηπιαγωγοί – βρεφονηπιοκόμοι) από τη μετασχηματισθείσα αμιγή Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΚΟΙΠΗΑ στο Νομικό Πρόσωπο «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί».
Οι εργαζόμενοι είχαν μεταφερθεί στην κοινωφελή επιχείρηση με προηγούμενη απόφαση, η οποία όμως ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους από την Περιφέρεια. Πρόκειται για το ίδιο θέμα που παλαιότερα είχε οδηγήσει στην αποχώρηση σύσσωμης της μειοψηφίας, μετά την απόφαση της προέδρου του Σώματος, Νόρας Κατέχη, να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη.
Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ζήτησε να προχωρήσουν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση γι’ αυτά, ν’ αποφασίσουν στο τέλος εάν το συγκεκριμένο θέμα είναι κατεπείγον και πρέπει να συζητηθεί άμεσα.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο ή νέα οικονομοτεχνική μελέτη που να δικαιολογεί την επαναφορά της συζήτησης του εν λόγω θέματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισε, «η όποια επιμονή σ’ αυτό το θέμα θα θεωρηθεί δείγμα λαϊκισμού και θα οδηγήσει στην αποχώρηση της διοίκησης». Άποψη με τη οποία συντάχθηκε και ο αντιδήμαρχος Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας και συγκεκριμένων Διοικητικών Θεμάτων, Νίκος Μαξούτης. Μάλιστα, ο τελευταίος υποστήριξε ότι «το θέμα έχει πλέον εξαντληθεί και οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτό αποκτά μορφή άκρατου λαϊκισμού».
«Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να περάσουν νομότυπα αυτοί οι εργαζόμενοι στον Δήμο» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Μήνας, προσθέτοντας ότι επί 2,5 χρόνια η μειοψηφία φέρνει διαρκώς το θέμα προκειμένου να κρατάει τη διοίκηση «δεμένη», την στιγμή που υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Σημείωσε, επίσης, ότι χωρίς οικονομικοτεχνική μελέτη η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Τέλος, «άκαιρη και άκυρη» χαρακτηρίστηκε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών-Δημοσίων Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιώργο Παπαδημητρίου, η επαναφορά του θέματος.
Μετά τις παραπάνω τοποθετήσεις κι απευθυνόμενη στη μείζονα μειοψηφία, η πρόεδρος του Σώματος, Νόρα Κατέχη, εξέφρασε την απορία της, «ως δημοτική σύμβουλος» όπως τόνισε, «για ποιο λόγο υπάρχει τώρα αυτή η ξαφνική συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους όταν, επί διοικήσεώς σας, τους είχατε “όμηρους”, αχρηστεύοντάς τους ως προσωπικότητες».
Την άποψη αυτή που ασπάσθηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος έκανε λόγο για «υποκριτικές μεταμορφώσεις και κροκοδείλια δάκρυα, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν είχε φροντίσει η προηγούμενη διοίκηση να λύσει το θέμα».
«Εκβιαστική πρόταση δημάρχου»
Ως παρέκκλιση από τον κώδικα χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Μαστορακος την πρόταση του δημάρχου. Υποστήριξε δε ότι με την τοποθέτησή του «δηλώνει την στάση που πρόκειται να ακολουθήσει η πλειοψηφούσα παράταξη, μετά το τέλος συζήτησης τακτικών θεμάτων».
Ο κ. Λυκούρας χαρακτήρισε την πρόταση του δημάρχου ως «εκβιαστική», ενώ απευθυνόμενος στην πρόεδρο, τη ρώτησε εάν θα καλυπτόταν ο δήμαρχος σε περίπτωση που αυτός είχε οικονομική μελέτη και την παρουσίαζε, αφού έρχονταν το θέμα προς συζήτηση. Για να εισπράξει την απάντηση της προέδρου ότι «όταν έρχεται ένα θέμα ως έκτακτο, δεν κρατάμε άσσους στο μανίκι μας». Παράλληλα η κ. Κατέχη εξέφρασε την ένσταση «για το πώς ένα θέμα που έχει συζητηθεί τον Αύγουστο μπορεί να θεωρείται κατεπείγον».
Ο επικεφαλής της παράταξης, «Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη» Νίκος Μπάμπαλος ζήτησε από τον δήμαρχο να δεσμευτεί ότι δεν θα αποχωρήσει (όπως έχει πράξει στο παρελθόν) μετά το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Παπουτσής, ζήτησε από τη διοίκηση «ν’ αφήσει στην άκρη τους πολιτικούς εγωισμούς» και να προχωρήσει στη συζήτηση του θέματος.
Τελικώς και μετά την άρνηση του κ. Λυκούρα να αποσύρει τη πρότασή του, η διοίκηση αποχώρησε. Στην αίθουσα παρέμεινε όμως ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Στέφανος Λεζγής, ο οποίος είχε ψηφίσει θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης/10/2008 (μαζί με τον παραιτηθέντα πλέον δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Κεσκινίδη), προκειμένου να περάσουν στον Δήμο και οι 36 εργαζόμενοι της μετασχηματισμένης επιχείρησης κοινωνικής πολιτικής (πρώην ΔΕΚΟΙΠΗΑ νυν ΚΕΚΟΙΠΗΑ), όπως δικαιούνταν με βάση τον νόμο Παυλόπουλου.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση της προέδρου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι με την κίνησή της αυτή η κ. Κατέχη απέδειξε ότι «δρα ως παραταξιακή πρόεδρος και όχι ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου».
Στη συνέχεια ο κ. Λεζγής ανέλαβε χρέη προέδρου, ενώ τη θέση του γραμματέα πήρε ο πρώην αντιπρόεδρος Στάθης Αγγελινάς. Τελικά το Σώμα πέρασε το θέμα ομόφωνα, με τους εργαζόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μαστοράκος, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νόρα Κατέχη, η οποία ζητούσε τη διακοπή της συνεδρίασης και τη συνέχισή της την επόμενη μέρα, καθώς η διοίκηση δεν ήθελε να απουσιάζει από τη συζήτηση – ψηφοφορία καίριων θεμάτων, που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη.
Έτσι, το Σώμα ανέβαλε τη συζήτηση σημαντικών θέματων (όπως η κατασκευή σταθμού ΗΣΑΠ στην περιοχή Ψαλίδι, και η τροποποίηση της συστατικής πράξης της ΔΕΤΕΗΑ), αφού θεωρήθηκε απαραίτητο να ακουστεί η θέση της διοίκησης.
Ανθή Σουρτζή