Ανακοίνωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Διακίνησής τους» εξέδωσε ο Όμιλος Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού ΑΡΑΚΛΙ.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως “Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Διακίνησης τους” το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο πρόβλημα που ονομάζεται χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.
Παρ’ όλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τόσο από τις κυβερνήσεις όσο κυρίως από τις εθελοντικές ομάδες που αυτοβούλως ενεργούν για την αντιμετώπιση της χρήσης και της διακίνησης των ναρκωτικών μέχρι τις μέρες μας, δεν διαφαίνεται κάποια επίλυση ή έστω μείωση στη μάστιγα που χτυπάει τους νέους μας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η ίδια η κοινωνία αντιμετωπίζει τους εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες ως περιθωριακά άτομα, με αποτέλεσμα τόσο την έλλειψη ευκαιριών για απεξάρτηση, όσο και την αδύνατη αφομοίωση και επανένταξη αυτών στη σύγχρονη κοινωνία.
Αυτή η ‘‘στάση ζωής’’ από τους περισσότερους από εμάς οδηγεί ακόμη και άτομα που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα είτε σε παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, είτε ακόμα χειρότερα στην χρήση τέτοιων ουσιών και πάλι ως μία “διέξοδο” από την απομόνωση που βιώνουν.
Η επίλυση του προβλήματος θα έρθει από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, αλλά κυρίως θα έρθει από την ίδια την παγκόσμια κοινότητα, από όλους εμάς.
Αρχικώς, στο στάδιο της πρόληψης θα πρέπει να διεξάγονται σεμινάρια ενημέρωσης των αποτελεσμάτων της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε όλα τα σχολεία έτσι ώστε τα παιδιά από μικρή ηλικία, κατώτερη του μέσου όρου έναρξης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, να γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους και να οδηγηθούν σε αποφυγή αυτών. Επιπλέον, θεωρείται επιβεβλημένη η αύξηση χρηματοδότησης προς τα κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες και αυτό διότι λόγο του αυξημένου όγκου ασθενών τα τελευταία χρόνια δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σωστά στα καθήκοντα τους.
Τέλος, τόσο το κράτος όσο και η ίδια η κοινωνία, θα πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς απορρόφησης των ατόμων που ξεπέρασαν το πρόβλημα και έχουν ανάγκη, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη “ευαίσθητη” ομάδα του πληθυσμού, την επανένταξή τους στην κοινωνία μας.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα της χρήσης και της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών, αν και γνωστό αρκετές δεκαετίες, δεν έχει ξεπεραστεί αλλά είναι μπροστά μας και αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα μπορεί να “κατασπαράξει” τη νεολαία μας!».