Το ζήτημα της επιχειρούμενης ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών σε δύο οικοδομικά τετράγωνα της Κάτω Κηφισιάς, τα οποία ανήκουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, ζητώντας να περάσει από το Σώμα ψήφισμα, το οποίο τονίζει τη διαφωνία του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα, στο ψήφισμα αναφέρεται η ανάγκη να δημιουργηθεί στα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα, κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και να ανεγερθεί Κέντρο Πολιτισμού, όπως ζητά εδώ και πολύ καιρό η κίνηση «Φίλοι του Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς» και έχει προβάλλει η Αμαρυσία.
Σημειώνεται ότι στην αίθουσα του Δημαρχείου όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση, παρόντες ήταν πολίτες της περιοχής της Κάτω Κηφισιάς, οι οποίοι μάλιστα πήραν το λόγο, παραθέτοντας τη δική τους οπτική στο ζήτημα.
Στην προ ημερησίας ενημέρωσή του, ο Βασίλης Ξυπολυτάς πληροφόρησε το Σώμα για συνάντηση που είχε με την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, η οποία όπως σημείωσε ο δήμαρχος «μου είπε σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να γίνουν εργατικές ή άλλου είδους κοινωνικές κατοικίες στην Κηφισιά.
Μάλιστα το υποστήριξε αυτό λέγοντας ότι το business plan από την εταιρεία συμβούλων που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, ήταν αρνητικό στο να γίνει εκεί η συγκεκριμένη επένδυση καθότι δεν εξυπηρετεί ούτε τους κοινωνικούς σκοπούς ενώ ούτε οικονομοτεχνικά “βγαίνει” η επένδυση. Σε κάθε περίπτωση εκκρεμούν ακόμα συναντήσεις με αρμόδιους ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η συγκεκριμένη πολιτική».
Στη συνέχεια το ψήφισμα διαβάστηκε από την πρόεδρο του Δ.Σ. Λίλα Παπαδημητρίου:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς μετά τα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση του σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτες των δύο οικοπέδων ιδιοκτησίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στα οικοδομικά τετράγωνα 126 και 137 στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής, διαφωνεί και αντιτίθεται στην ανέγερση κοινωνικών κατοικιών καθώς πρόκειται να επιβαρυνθεί επιπλέον μια περιοχή που ήδη φιλοξενεί αντίστοιχες εργατικές κατοικίες. Ο Δήμος μας επί σειρά 30 ετών και πλέον μάχεται στην αξιοποίηση των οικοπέδων αυτών με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως τις υπ’ αριθμών 95, 99, 96 του ‘99, 276 του 2002, όπου ζητείται επανειλημμένα η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου των οικοδομικών τετραγώνων 126 και 137, με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου και συγκεκριμένα πρασίνου.
Στη συνέχεια και προηγούμενης αλληλογραφίες με τη ΔΥΠΑ εμμένουμε πλέον των ανωτέρων, στην ανάγκη δημιουργίας εντός των οικοδομικών τετραγώνων 126 και 137, ενός πολυχώρου πολιτισμού, όπως ζητείται διαχρονικά από τον Δήμο μας και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους μας. Ένα πολιτισμικό κέντρο στον Δήμο Κηφισιάς, έναν Δήμο με πλούσια πολιτιστική δράση, ενεργούς τοπικούς συλλόγους ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς, αντάξιο του πολιτισμικού επιπέδου του Δήμου μας.
Στόχος μας είναι η αστική ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με τον περιορισμό των κτιριακών αποθεμάτων και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πολιτισμού, βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων και του βιοκλιματικού σχεδιασμού προς όφελος των πολιτών και της ποιοτικής αναβάθμισης του τρόπου ζωής των. Το αστικό πρότυπο της δεκαετίας του 1960 πρέπει να εκλείψει.
Επισημαίνουμε ότι στην υπ. αριθμό 96 του 1999 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε αναφερθεί ότι η περιοχή εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως το έτος 1927 χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι κοινόχρηστοι χώροι ικανής έκτασης ώστε να δύναται να ανταποκριθούν στις τότε ανάγκες, πόσο μάλλον σήμερα 25 χρόνια μετά και επιπλέον ότι σύμφωνα με το κεφάλαιο Β’ άρθρο 8 του οικιστικού νόμου 25/08 του ’97, η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ως περιοχή ανάπλασης λόγω της μεγάλης έλλειψης κοινοχρήστων χώρων, εντεινόμενης υποβάθμισης της αισθητικής και εν γένει της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής και των φυσικών της στοιχείων.
Βασίλης Ξυπολυτάς: Χρειάζομαι τη στήριξη του Δ.Σ. στην απαίτησή μας αυτή
Το σκεπτικό για το ψήφισμα σύμφωνα με τον δήμαρχο ήταν ότι «αφ’ ενός, πρέπει να υπάρχει μια επίσημη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου επί αυτού του θέματος και πέραν αυτού, δεν έχω τελειώσει τον κύκλο των συναντήσεων με τους υπόλοιπους φορείς και τους εμπλεκόμενους και από την πλευρά μας απαιτούμε ο χώρος αυτός να γίνει κάποιος χώρος πολιτισμού και πρασίνου. Χρειάζομαι λοιπόν και τη στήριξη του Δ.Σ. σε αυτή την απαίτηση και διεκδίκηση».
Στην ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» Ανατολής Ζαρωτιάδου «σαν διοίκηση δεν είστε υπέρ του προγράμματος δημιουργίας κοινωνικής κατοικίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησης», ο δήμαρχος απάντησε:
«Η ουσία είναι ότι ο συγκεκριμένος φορέας έχει εκατοντάδες στρέμματα και ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Απ’ ότι κατάλαβα το όνομα της Κηφισιάς χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά, έτσι ώστε να φανεί θετικά στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή της Κάτω Κηφισιάς έχει επιβαρυνθεί από τις σοβιετικού τύπου εργατικές κατοικίες που έχουν κακοκατασκευαστεί, χωρίς χώρους πρασίνου που μάλιστα κατά τα λεγόμενα παλαιότερων δημοτικών συμβούλων, μας είχαν τάξει ότι αυτοί οι χώροι θα γίνουν χώροι πρασίνου για τις εργατικές κατοικίες που κατασκευάστηκαν. Και τέλος πάντων οι χρήσεις γης στην Κηφισιά, η κουλτούρα και η ανάπτυξη της Κηφισιάς, δεν συνάδει με τύποις κοινωνικές κατοικίες. Αλλάζει η μορφολογία και η φυσιογνωμία της πόλης. Είναι κάτι που θα αντιπαρατεθούμε. Οποιαδήποτε διοίκηση, όχι μόνο η δική μου θα ήταν απέναντι σε κάτι τέτοιο, όπως και έγινε στο παρελθόν. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.»
Εκ μέρους των πολιτών μίλησε ο Παύλος Αζαρίας, σημειώνοντας ότι όλα όσα ειπώθηκαν από τον δήμαρχο «μας εκφράζουν πλήρως» και συμπλήρωσε ότι η περιοχή αυτή δεν έχει πάρκο και χώρους πρασίνου, είναι πολύ επιβαρυμένη καθώς από αυτήν περνούν όλοι, όσοι θέλουν να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας ή να βγουν στην Εθνική Οδό ενώ λειτουργεί σαν «πάρκινγκ» όσων χρησιμοποιούν τον σταθμό του ΗΣΑΠ.
Ο πρόεδρος του Άστεως Αιγυπτιωτών και εκ των πρωτεργατών της κίνησης για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς ναύαρχος ε.α. Μάρκος Μάστρακας σημείωσε μιλώντας στο Δ.Σ. «Χαιρετίζω με πολύ αγάπη αυτό που ανέφερε ο κ. δήμαρχος περί συνάντησής του με αρμοδίους του Υπουργείου Εργασίας και φαίνεται ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος να γίνει ένα δεύτερο συγκρότημα κατοικιών -με όποια ονομασία κι αν έχουν αυτές- με δεδομένο ότι ο χώρος έχει αρκετές κατοικίες. Εκείνο το οποίο στερείται η Κηφισιά είναι ένα αξιοπρεπές Κέντρο Πολιτισμού, που θα αναβαθμίσει την πόλη και ιδιαίτερα αυτό τον υποβαθμισμένο χώρο στον οποίο ζούμε.»
Υπέρ του ψηφίσματος μίλησε και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Βάρσος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος στην περιοχή, τόνισε ότι «η πόλη μας δεν σηκώνει τόσες πολλές εργατικές κατοικίες» ενώ σημείωσε ότι «η Εργατική Κατοικία έχει αγοράσει ένα ακόμα κομμάτι (σ.σ. γης) κάτω από τις ήδη υπάρχουσες και σκέφτεται μελλοντικά να το αξιοποιήσει και αυτό».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Θωμάκος, τόνισε από την πλευρά του ότι «το θέμα αυτό θα απασχολεί διαχρονικά τον Δήμο Κηφισιάς γιατί πρόκειται για 11 στρέμματα “φιλέτο”, υψηλής αξίας γης, μια ακίνητη περιουσία που ανήκει στο Δημόσιο. Δεν πρόκειται ποτέ το Δημόσιο και ειδικά η ΔΥΠΑ, να παραιτηθεί αυτού του χώρου. Ανά διαστήματα το θέμα θα επανέρχεται, πάντα με σχέδια τσιμεντοποίησης. Για να κλειδωθεί ο χώρος πρέπει να βρεθεί κάτι άλλο, ένα ισχυρό αντικίνητρο, όπως το Κέντρο Πολιτισμού, το οποίο πρέπει να συνδυαστεί και με τον χώρο πρασίνου.
Ο Γιάννης Δημητρόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε: «Εννοείται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι επιβαρυμένη, έχουν δίκιο οι κάτοικοι. Η βελτίωση της ζωής που ζητούν πρέπει να γίνει. Ως παράταξη είμαστε κατ’ αρχάς υπέρ του πράσινου, της δημιουργίας χώρων δωρεάν άθλησης και πολιτισμού που επίσης υπάρχει έλλειψη και στη συγκεκριμένη περιοχή ακόμα περισσότερο. Ιδιαίτερα όμως αυτή την περίοδο, που οι τράπεζες και τα funds παίρνουν τα σπίτια των πιο αδύναμων οικογενειών και που τα ενοίκια δεν πλησιάζονται, που οι νέοι αναγκάζονται μέχρι τα 40 και βάλε να μένουν με τους γονείς τους, είμαστε υπέρ της ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών άσχετα με τους όρους που προβλέπονται και με τους οποίους φυσικά και δεν συμφωνούμε. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα ψήφισμα που είναι κατά της ανέγερσης κοινωνικών ή εργατικών κατοικιών. Αν ψάξει ο Δήμος θα βρει πολλά οικόπεδα για να φτιάξει Πνευματικό Κέντρο.»
«Κοινωνία Παρούσα»: «Στηρίζουμε το δικαίωμα στην κοινωνική στέγαση από θέση Αρχής»
Για τα όσα συζητήθηκαν κατά την 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη στάση που κράτησε, ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα».
Αναλυτικά ανέφερε:
«Στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου ετέθη από τη διοίκηση ψήφισμα κατά της ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών στη Κάτω Κηφισιά η δημοτική παράταξη “Κοινωνία Παρούσα”, αφού επεσήμανε τα χρόνια προβλήματα με κύριο την έλλειψη επαρκών ελεύθερων χώρων και υποδομών στην εν λόγω περιοχή, τάχθηκε κατά του ψηφίσματος.
Η επικεφαλής της παράταξης και δημοτική σύμβουλος Αγγελική Παπάζογλου στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι η στεγαστική κρίση είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που συνδέεται ταυτόχρονα με το δημογραφικό πρόβλημα και το brain drain. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι νέοι και οι νέες 18 έως 34 ετών σε ποσοστό άνω του 70% είναι εξαρτημένοι από τη γονεϊκή εστία, ενώ η Ελλάδα είναι με διαφορά η πρώτη χώρα της ΕΕ με υπέρογκο κόστος στέγασης ως ποσοστό του συνολικού εισοδήματος (κατά μέσο όρο η επιβάρυνση αφορά το 1/3 του εισοδήματος, με τον μ.ο της ΕΕ να είναι κάτω από το 1/5). Ζωή στα όρια της επιβίωσης επιφυλάσσουμε στη νέα γενιά με χαμηλούς μισθούς, επισφαλείς συνθήκες εργασίας και ένα κουτσουρεμένο κράτος πρόνοιας. Η νέα γενιά αναζητά αλλού μία καλύτερη ποιότητα ζωής που την αξίζει και καλύτερες ευκαιρίες ζωής για να στήσει τη ζωή της όπως την έχει ονειρευτεί, να εργαστεί και να προοδεύσει και να κάνει, εφόσον το θέλει, οικογένεια.
Σε άλλα μέρη της Ευρώπης η στεγαστική πολιτική, ως μέρος της κοινωνικής πολιτικής, ασκείται από τους δήμους οι οποίοι προσφέρουν ποιοτική και προσιτή στέγαση σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Στη χώρα μας η κυβέρνηση προχώρησε σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που προσπαθεί να θεραπεύσει το στεγαστικό ζήτημα αλλά και να δώσει κίνητρα για την μερική επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Με το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής και την απόδοση κοινωνικών κατοικιών σε νεαρά ζευγάρια, νέους επιστήμονες και επιστημόνισσες, φοιτητές/τριες, δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στην περιφέρεια, ευάλωτα νοικοκυριά για να κάνουν τα πρώτα βήματά τους. Αντί του ιδιώτη αναδόχου και της σύμπραξης υπό τη μορφή ΣΔΙΤ θεωρούμε απαραίτητη την ίδρυση δημόσιων φορέων χρηματοδότησης της κοινωνικής κατοικίας αλλά και την ενεργοποίηση στον τομέα αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης με αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων που είναι ανενεργά.
Το πρόγραμμα το οποίο θεσπίστηκε με το ν. 5006/2022 για τη λεγόμενη «Κοινωνική Αντιπαροχή» αφορά στη σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει, με δικές του δαπάνες, κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Η επιλογή του αναδόχου γίνεται μετά από δημόσια πρόσκληση που απευθύνει ο φορέας, στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Μετά από το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα. Οι δικαιούχοι μισθωτές σε προγράμματα κοινωνικής αντιπαροχής επιλέγονται από τον φορέα, στον οποίο ανήκει το ακίνητο, με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, και ιδίως το εισόδημα, την οικογενειακή τους κατάσταση και την ηλικία των τέκνων των δικαιούχων. Στα κτίρια που ανεγείρονται κατόπιν σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά της οριζόντιας ιδιοκτησίας (rent to own) από τους δικαιούχους.
Εμείς, ως ”Κοινωνία Παρούσα” στηρίζουμε το δικαίωμα στην κοινωνική στέγαση από θέση Αρχής ως δίκαιο μέτρο κοινωνικής πολιτικής που μετριάζει τις κοινωνικές ανισότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, επί του ψηφίσματος θεωρούμε ότι θα έπρεπε αρχικά να έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ώστε να υπάρχει μία ενδελεχής ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για το masterplan που αφορά στην περιοχή μας.
Θεωρούμε επίσης ότι εάν τελικώς προχωρήσουν τα σχέδια θα πρέπει ο Δήμος να έρθει σε συνεννόηση με την ΔΥΠΑ ώστε να υπάρχει θέση του Δήμου επί των όρων πολεοδόμησης, αισθητικής, προσβασιμότητας, διατήρησης πρασίνου και ελεύθερων χώρων εντός των οικοδομήσιμων οικοπέδων. Θα μπορούσε να συζητηθεί επίσης το θέμα της ανέγερσης ενός Πολιτιστικού Κέντρου στη συγκεκριμένη περιοχή.
Θεωρούμε τέλος ότι η σωστή αξιοποίηση των χώρων και η αισθητική των κτιρίων καλύπτοντας τις ανάγκες για κοινωνική στέγη, για ελεύθερους χώρους και για πολιτισμό αναβαθμίζουν και δεν υποβαθμίζουν μία περιοχή. Χρειάζεται όμως ο Δήμος να είναι παρών σε ότι σχεδιαστεί και υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου, ψηφίζουμε κατά για το ψήφισμα.
Περαιτέρω, στην ίδια συνεδρίαση η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα» κατέθεσε το κοινό ψήφισμα των 6 δημάρχων (Βριλησσίων, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Ψυχικού-Φιλοθέης, Μεταμόρφωσης, Πεύκης-Λυκόβρυσης) κατά της μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας εντός του αστικού ιστού του δήμου Αμαρουσίου ενόψει και της εκδίκασης των 5 προσφυγών κατά του καζίνο που θα γίνει στις 3 Απριλίου. Η διοίκηση δεν απεδέχθη την πρότασή μας να τεθεί σε συζήτηση ως έκτακτο θέμα για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Τέλος, επί των σχεδίων της διοίκησης του κ. Ξυπολυτά να στεγαστεί στο χώρο της Βίλας Κώστα ως αποκλειστική χρήση το νέο ψηφιακό μουσείο για τη μικρασιατική μνήμη η παράταξη “Κοινωνία Παρούσα” τοποθετήθηκε υπέρ του μουσείου αλλά κατά της χωροθέτησης αυτού στη Βίλα Κώστα. Εναλλακτικά, πρότεινε το μουσείο να γίνει στην ανακαινισμένη Βίλα Μπότση που βάσει του παραχωρητηρίου στον Δήμο μας από το Υπουργείο Πολιτισμού, η χρήση της αφορά στη διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και διαθέτει περισσότερους και καταλληλότερους χώρους. Η Βίλα Κώστα, ως το πνευματικό κέντρο της Ν. Ερυθραίας, θα πρέπει να εξακολουθήσει να καλύπτει το εύρος των δραστηριοτήτων των συμπολιτών μας, των φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης μας.»
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook