Ρεπορτάζ: Ξένια Γιαννάκου
Από το 1896 και τη διοργάνωση της αγοράς «Ανθέων και καρπών» από τους ανθοκόμους και τους κηπουρούς της Κηφισιάς στην πλατεία Πλατάνου μέχρι σήμερα, ο θεσμός ορόσημο για τον Δήμο, μετράει τυπικά 69 έτη αλλά στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα.
Τις ημέρες αυτές, η 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, διανύει το στάδιο της τελικής προετοιμασίας, με τους ρυθμούς να είναι πυρετώδεις ώστε να είναι όλα έτοιμα, την Πέμπτη 27 Απριλίου όταν και θα ανοίξει τις πύλες της.
Στο Άλσος Κηφισιάς θα φιλοξενηθούν έως τις 14 Μαΐου, συνολικά 86 περίπτερα (55 εμπόρων και παραγωγών φυτών, 5 προϊόντων σχετικά με τον κήπο, 13 εμπορικά, 13 συλλόγων και δημοτικών δομών).
Συνεχίζοντας την πρακτική του Θεματικού Πάρκου, η οποία τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε κλέψει την παράσταση με τους «Κήπους του Κόσμου» το 2021 και τους «Κήπους Ευεξίας» το 2022, η φετινή Έκθεση θα στολιστεί με 8 «Ελληνικούς Κήπους», εμπνευσμένους από το ποικιλόμορφο ελληνικό μεσογειακό τοπίο.
Παράλληλα, θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού που θα επισκεφθούν την Έκθεση (τουλάχιστον 750 μαθητές) και φυσικά θα «τρέξει» ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη διοργάνωση εκδήλωσης κάθε βράδυ των δύο -και κάτι- εβδομάδων που θα λειτουργήσει η Έκθεση.
Γιώργος Θωμάκος: Εμπροσθοφυλακή της πολιτικής του Δήμου η Ανθοκομική
Για μια «απόδραση εντός της πόλης» έκανε λόγο ο δήμαρχος Κηφισιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε ενόψει της έναρξης της Έκθεσης, στην αίθουσα «Σταύρος Βόλκος» του Δημαρχείου Κηφισιάς. «Είναι κάτι πολύ περισσότερο από πώληση λουλουδιών και φυτών. Φυσικά αυτό είναι το κυρίαρχο αλλά πετύχαμε διαδοχικά, με καινοτομίες, με καλές νέες πρακτικές, να διευρύνουμε πολύ το στενό αντικείμενο μιας διοργάνωσης πώλησης φυτών και λουλουδιών». Τόνισε επίσης ότι «η Ανθοκομική μας είναι η εμπροσθοφυλακή, είναι το εξώφυλλο μιας συνολικής και ολιστικής πολιτικής του Δήμου σχετικά με έναν τρόπο ζωής πιο φυσικό, λιγότερο δαπανηρό, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα εξοικονομεί πόρους και θα ενισχύει την οικονομία».
Ο Γιώργος Θωμάκος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται σκληρά για την προετοιμασία της Έκθεσης κι εκείνους που θα εργαστούν μέσα στο Άλσος. «Δεν υπάρχει σχεδόν καμία υπηρεσία του Δήμου που να μην εμπλέκεται με τη διοργάνωση της Ανθοκομικής», τόνισε. Μάλιστα έθεσε και τους στόχους για το μέλλον, σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε να φτάσουμε την Ανθοκομική να λειτουργεί χωρίς εισιτήριο αλλά και να επεκταθεί χρονικά ή τοπικά ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους εκθέτες».
Γιώργος Παπαδόπουλος: Ο θεσμός της Έκθεσης έχει εξαπλωθεί
Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της «69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς», έκανε ξεχωριστή μνεία στους Κήπους, οι οποίοι έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε πλήρη διάταξη, το 2021, όταν ήταν και πάλι πρόεδρος. «Το θεματικό μέρος της Ανθοκομικής Έκθεσης είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει, προσδίδει κύρος και επισκεψιμότητα σε αυτή τη ετήσια γιορτή της πόλης μας. Κάτι ανάλογο θα υπάρχει και φέτος, υπό την εποπτεία της Ελίνας Κατσίκα, αρχιτέκτονα Τοπίου του Δήμου Κηφισιάς και συνεργάτη της Έκθεσης, η οποία μαζί με όλες τις υπηρεσίες Δήμου, αυτές τις ημέρες μοχθούμε για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε αυτό το θεματικό πάρκο στο κοινό, με τους 8 ελληνικούς κήπους».
«Έχουμε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους γιατί θέλουμε μια Έκθεση που να είναι ανοιχτή σε όλο το κοινό και σε αυτό έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ, τόνισε ο Γιώργος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και στο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα πλαισιώσει την Έκθεση. Το εισιτήριο θα παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα που ήταν τις προηγούμενες χρονιές (σ.σ. 1,5 ευρώ) και τις καθημερινές έως τη μία η είσοδος θα είναι δωρεάν ενώ θα ισχύσουν οι ειδικές τιμές για απόρους, σπουδαστές, φοιτητές, συνταξιούχους».
Αναφέρθηκε επίσης και στους φορείς που έχουν κοινωνικό έργο, όπως το «Όραμα Ελπίδας», που θα δώσουν το «παρών» στην Έκθεση, με στόχο να ενημερώσουν το κοινό για το έργο τους.
Κλείνοντας, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «φέτος έχει φανεί η επιτυχία του παρελθόντος και πόσο ο θεσμός της έκθεσης έχει εξαπλωθεί. Βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε πολλαπλάσιες αιτήσεις για συμμετοχή στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι φέτος οι τιμές ενοικίασης περιπτέρων είναι υψηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια, παρόλα αυτά αναγκαστήκαμε να αφήσουμε έξω κόσμο που ήθελε να πληρώσει για να είναι μέσα στην Έκθεση. Μακάρι να μπορούσαμε να τους φιλοξενήσουμε όλους».
Για μια διοργάνωση που ενώνει και «δεν σημειώνεται καμία πολιτική αντιπαράθεση γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι για την Έκθεση καθώς αποτελεί πραγματικά την ταυτότητα της πόλης μας», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καραγιαννάκης.
«Θέλουμε να προβάλουμε τα ελληνικά φυτά, να προτρέψουμε τον κόσμο να εμπνευστεί από την ελληνική φύση και παράλληλα να προτείνουμε λύσεις για να δημιουργήσει τους δικούς του βιώσιμους κήπους που θα είναι προσαρμοσμένοι στα νέα κλιματικά δεδομένα της χώρας μας», σημείωσε η αρχιτέκτονας Τοπίου Ελίνα Κατσίκα και συμπλήρωσε: «Ελληνικός κήπος είναι η αποτύπωση μικροτοπίων της χώρας μας με φυσικά υλικά και φυτικά είδη που περιγράφουν τοπία περιοχών της πατρίδας μας και παράλληλα περιγράφουν πολιτισμό, ιστορία, τέχνη και φυσικά εδαφική πρακτική».
Απαντώντας σε ερώτηση της Αμαρυσίας για το ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για την επιλογή των «Ελληνικών Κήπων» η Ελίνα Κατσίκα, σημείωσε ότι «θέλαμε να προβάλουμε το ελληνικό στοιχείο και να δείξουμε στον κόσμο τρόπους να πετύχουν όμορφα αποτελέσματα στον κήπο τους, εξοικονομώντας παράλληλα φυσικούς πόρους. Τα θεματικά μας έχουν ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι και φέτος, αυτό που θα δουν οι επισκέπτες είναι λύσεις βασισμένες στην ελληνική φύση, στα ελληνικά τοπία. Θα δείξουμε προτάσεις που ξεφεύγουν από τις ξένες προς τη χώρα μας, τις συνθήκες μας, που δεν συνάδουν με την κλιματική αλλαγή, όπως ο χλοοτάπητας και το γκαζόν που γνωρίζει όλος ο κόσμος. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, υπάρχουν υλικά και φυτά που αξίζει να τους δώσουμε σημασία».
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr