Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου έργου της υπογειοποίησης της Λ. Κηφισιάς, εντός των ορίων του Δήμου Κηφισιάς, ξεκίνησε με την ομόφωνη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της μελέτης σκοπιμότητας που παρουσιάστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου ενώπιον του Σώματος.
Στην ίδια συζήτηση εγκρίθηκε παμψηφεί και η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο της σύνδεσης της Λ. Κηφισιάς με το νότιο τμήμα της Χαριλάου Τρικούπη (με παράκαμψη της περιοχής των Αλωνίων), στο ύψος του δάσους Συγγρού.
«Πρόκειται για έργα πνοής, που θα δώσουν την ευκαιρία στην Κηφισιά να ανασάνει από το έντονο κυκλοφοριακό φόρτο», ανέφερε κατά την σύντομη εισήγησή του ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τις μελέτες σκοπιμότητας ως «το πρώτο βήμα προς την πραγματοποίηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου».
Από την πλευρά της μειοψηφίας, ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Κηφισιά» Παναγιώτης Μπόζος, επικρότησε την μελέτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε μια διαφορετική Κηφισιά».
Τι προβλέπειη μελέτη
Ειδικότερα, το έργο της υπογειοποίησης της Λ. Κηφισιάς, πρόκειται, σύμφωνα με τη μελέτη, να εξυπηρετήσει κυρίως τις διαμπερείς, ως προς τον Δήμο, μετακινήσεις μέσω της λεωφόρου.
Κατά τη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης διατομής σε σήραγγα στη τρέχουσα μελέτη λήφθηκαν υπόψη τα εξής δεδομένα:
● Tρόπος κατασκευής της σήραγγας: Υπόγεια διάνοιξη (σήραγγα).
● Αριθμός λωρίδων κυ-
κλοφορίας: 2+2 (έγινε επιλογή με βάση τους κυκλοφοριακούς φόρτους που υπολο-
γίστηκαν).
● Προβλεπόμενο μήκος σήραγγας: 2.8 km.
● Mέση κατά μήκος κλίση στη σήραγγα σε ανωφέρεια: 0-4%.
● Διαμπερής ΕΜΗΚ 2034 = 49.185 ΜΚΑ (για το έτος στόχο 2034).
Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίστηκε σε 28.000.000 ευρώ και, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, οι πόροι προέρχονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από πόρους του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η χρονική διάρκεια περάτωσης του έργου υπολογίζεται στα τρία χρόνια και συγκεκριμένα από τις 1/1/2011 έως τις 31/12/2013, ώστε μέσα στο 2014 να ενσωματωθεί πλήρως στο δικό δίκτυο της περιοχής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, η υπογειοποίηση της ευθείας κίνησης (διαμπερών διελεύσεων) της Λ. Κηφισιάς εντός των ορίων του Δήμου Κηφισιάς (μεταξύ των κόμβων Κ1 και Κ2), κρίνεται σκόπιμη με γνώμονα την παροχή άρτιων τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών εξυπηρέτησης του υφιστάμενου και μελλοντικά εκτιμώμενου κυκλοφοριακού φόρτου, τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, την εξασφάλιση αποδεκτών οικονομικών δεικτών και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο ευρύτερο διαμορφωμένο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά στο έργο της σύνδεσης της Λ. Κηφισιάς με το νότιο τμήμα της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα, πάντα, με τη μελέτη, έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση της διαμπερούς κυκλοφορίας της περιοχής των Αλωνίων, μεταξύ της Λ. Κηφισιάς και της Χαριλάου Τρικούπη.
Κατά τη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης διατομής σε σήραγγα, λήφθηκαν υπόψη τα εξής δεδομένα:
● Τρόπος κατασκευής της σήραγγας: Υπόγεια διάνοιξη (σήραγγα).
● Αριθμός λωρίδων κυκλοφορίας: 1+1 (έγινε με βάση τους κυκλοφοριακούς φόρτους που υπολογίστηκαν).
● Προβλεπόμενο μήκος σήραγγας: 0,9 km.
● Μέση κατά μήκος κλίση στη σήραγγα σε ανωφέρεια: 0-4:%.
Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα 9.000.000 ευρώ.
«Κανένα δέντρο δεν θα κοπεί στο δάσος Συγγρού»
Σχολιάζοντας τα δεδομένα της μελέτης, ο κ. Χιωτάκης τόνισε ότι «η παρέμβαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη πρέπει να γίνει σημαία μας» και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε προκειμένου να καταστήσουμε την Κηφισιά ως κέντρο για την Αττική και όχι απλώς ένα πέρασμα».