Η πρώτη προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας στο Άλσος Κηφισιάς «άναψε από το πουθενά» τα αίματα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Ιουνίου, καθώς αποτέλεσε αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της κινητής τηλεφωνίας που απασχολεί εδώ και χρόνια την πόλη.
Εστία της πολιτικής αντιπαράθεσης, που σημειώθηκε τόσο μεταξύ δημοτικής αρχής και της μειοψηφίας, όσο και ανάμεσα σε μέλη της πλειοψηφίας, προκάλεσε η εκτός ημερησίας διατάξεως εισήγηση του αντιδημάρχου Ανέστη Νικολέλη για έγκριση παραχώρησης μέρους του Άλσους Κηφισιάς για εκδήλωση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών ειδών Ericsson.
Επρόκειτο για την πρώτη προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας το διήμερο 4-5 Ιουλίου, με την εταιρεία να ζητά άδεια για την τοποθέτηση μιας οθόνης προβολής και 300 καθισμάτων σε μια έκταση 400 τ.μ., καταβάλλοντας στον Δήμο το ποσό των 20.000 ευρώ.
«Θερμό» επεισόδιο Σιδέρη-Στρατηγοπούλου
Το γεγονός ότι πρόκειται για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας προκάλεσε την αντίδραση αρκετών δημοτικών συμβούλων, αλλά και της προέδρου του συλλόγου «Κηφισιά SOS» Ελένης Στρατηγοπούλου, η οποία ήρθε σε θερμή αντιπαράθεση με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Σιδέρη. Ο τελευταίος απείλησε με αποχώρηση από τη συνεδρίαση, αν η πρώτη δεν ανακαλούσε τη φράση «ντροπή σας» που απηύθυνε προς το Σώμα.
Η ένταση απεφεύχθη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του προέδρου του Σώματος Γιώργου Παπαδόπουλου και την έμμεση υπαναχώρηση της κ. Στρατηγοπούλου. Έτσι η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά μεν, αλλά πάντα σε τεταμένη ατμόσφαιρα.
Προτού η ένταση φτάσει στο αποκορύφωμά της, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όμορφη Κηφισιά» Παναγιώτης Μπόζος είχε σταθεί στις μάχες που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν για την προστασία του χαρακτήρα και της ποιότητας του Άλσους από διοργανώσεις που ενδεχομένως θα το έβλαπταν, διαφωνώντας με την εισήγηση της δημοτικής αρχής. «Το Άλσος έχει χαρακτήρα κι ιστορία και πρέπει να το προστατέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Κηφισιάς» Παναγιώτης Κανακάκης, αφού υπενθύμισε στο Σώμα ότι το όνομα της Ericsson είχε αναμειχθεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις αρχές του 2006, τόνισε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, «αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις που θα διασφάλιζαν την προστασία του Άλσους».
«Ναι» υπό προϋποθέσεις
Για εκδήλωση υπό προϋποθέσεις μίλησε κι ο κ. Βαγγέλης Σιδέρης, παραθέτοντας μια σειρά από αυτές, οι οποίες, τελικά, περιελήφθησαν στην τελική απόφαση που κατά πλειοψηφία έλαβε το Σώμα.
Οι προτάσεις του αντιδημάρχου ήταν οι εξής:
● Να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ηλεκτρολόγος και καθαρίστρια για τις 3 τουαλέτες που υπάρχουν διαθέσιμες.
● Να υποχρεωθεί η εταιρεία να παραδώσει τον χώρο όπως τον παρέλαβε.
● Να μην εισέλθουν στο Άλσος μεγάλα φορτηγά λόγω της ύπαρξης χαμηλών δέντρων.
● Ο χώρος να χρησιμοποιηθεί μόνο κατά τις βραδινές ώρες.
● Να μην έχει ο Δήμος Κηφισιάς την ευθύνη για τη φύλαξή του.
«Εγώ θα είμαι εκεί και τις δύο ημέρες και αν διαπιστώσουμε ότι το περιεχόμενο της εκδήλωσης δεν συνάδει ούτε με τον χαρακτήρα του Άλσους ούτε και με τις προϋποθέσεις που θέτουμε, να είστε σίγουροι ότι θα τη σταματήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ελ.Λιαπάκη: Παρακάμψατε την Ανθοκομική»
Το θέμα της εκδήλωσης, ωστόσο, προκάλεσε κι εσωτερικές τριβές στην παράταξη της πλειοψηφίας. Η πρόεδρος της «Ανθοκομικής», Ελευθερία Λιαπάκη, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η εισήγηση του κ. Νικολέλη δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας αφαίρεσαν την αρμοδιότητα, προφανώς για να έρθει απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο για ευνόητους λόγους, αφού ως “Ανθοκομική” είχαμε αποφασίσει να μην επιτρέπουμε εκδηλώσεις μέσα στο Άλσος από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας». Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό της δυσφορίας της κ. Λιαπάκη ότι δήλωσε «λευκό» την ώρα της ψηφοφορίας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για το θέμα.
Ίδια άποψη είχε κι ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος τόνισε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις τους κανόνες πρέπει να τους βάζει η “Ανθοκομική”», ωστόσο, ψήφισε θετικά, τονίζοντας ότι «δεν ψηφίζω υπέρ της κινητής τηλεφωνίας, αλλά υπέρ της προβολής της ταινίας κι αν κάτι δεν πάει καλά, συμφωνώ να διακοπεί η εκδήλωση».