Αγαπητοί συμπολίτες,
Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, που του δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία, να εκφράσει τις ιδέες του και να ενεργήσει κάτω από ένα πλαίσιο άμεσης και άρα πραγματικής δημοκρατίας, απαξιώνεται και θεσμικά και πρακτικά.
Η εφαρμογή των δύο μνημονίων μείωσε κατά 60% τους θεσμοθετημένους πόρους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ σχεδιάζεται και νέα μείωση της τάξης του 30%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Ο.Τ.Α. να εκπληρώσουν ακόμα και τις στοιχειώδεις τους υποχρεώσεις.
Η οικονομική ασφυξία, η απαγόρευση των προσλήψεων, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μαζί με τη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση σε οικονομική και πολιτική ασφυξία. Παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών (π.χ. αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων), τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών.
Στα δύο χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη», όλες οι εκτιμήσεις, οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις που είχαμε ως αντίπαλοί της, έχουν επιβεβαιωθεί. Ο «Καλλικράτης» αποδείχτηκε μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής. Απομάκρυνε την Αυτοδιοίκηση από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Ενίσχυσε τη μονοπρόσωπη εξουσία του δημάρχου. Με τη διατήρηση του διορισμένου γενικού γραμματέα της «αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης» ενίσχυσε την κεντρική διοίκηση σε βάρος της περιφερειακής.
Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης. Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση της σημερινής καταστροφικής πολιτικής, αλλά να αποτελέσει το βασικό φορέα οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, υλοποιώντας δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, οργανώνοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είναι κάποιες από της δομές που δεν πρέπει να λείψουν από τους πολίτες, που τα έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων, η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών και η εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία είναι μερικές μορφές αλληλεγγύης, αφού στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».
Αγαπητοί συμπολίτες,
Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας την ταυτόχρονη διεξαγωγή των Δημοτικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές και επιλέγοντας να αλλάξει το εκλογικό σύστημα (καταργώντας τους συνδυασμούς), με σκοπό να αποφύγει την πολιτική καταδίκη των εκπροσώπων της, που στήριξαν (και στηρίζουν) όλα αυτά τα χρόνια την καταστροφική πολιτική της.
Η σημερινή δημοτική αρχή της Κηφισιάς από την εκλογή της ακολούθησε το υπόδειγμα ενός πειθήνιου δήμου στην εφαρμογή του Καλλικράτη και της θεσμικής και οικονομικής απαξίωσης του θεσμού. Η σημερινή διοίκηση και ο δήμαρχος (κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης στην αυτοδιοίκηση), ουδεμία αντίσταση προέβαλαν στην μνημονιακή λαίλαπα. Αντίθετα με κάθε ευκαιρία διαφήμισαν τα κυβερνητικά «προϊόντα» και τους υπουργούς, που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν ότι κοινωνικό και δημόσιο απέμεινε (Γεωργιάδης, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Βρούτσης κλπ).
Εγκατέλειψαν την ανάπτυξη του δήμου στις «fast track» δυνάμεις της αγοράς, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί σταδιακά σε απέραντο «κέντρο φαγητού και διασκέδασης», με εργαλείο την σταδιακή καταπάτηση του θεσμικού πλαισίου των χρήσεων γης. Μετατρέπουν σταδιακά την πόλη σε ανεξέλεγκτο χώρο στάθμευσης με υποβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες. Εκχώρησαν σε ιδιώτες το χώρο του δημοτικού πάρκιν, ενώ δεν διεκδικούν προς όφελος των δημοτών περιουσία του δημοσίου εντός των ορίων του Δήμου, που μένει αναξιοποίητη.
Η παραμονή της σημερινής διοίκησης στο τιμόνι του δήμου, το μόνο που μπορεί να «εγγυηθεί» είναι η συγκατάθεσή της στην ολοκληρωτική απαξίωση του θεσμού, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της και την ολοσχερή μετατροπή της σε «γραφείο δημοσίων σχέσεων» για την προβολή του δημάρχου και των συνεργατών του, με μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή και νομή της δημοτικής εξουσίας.