Τη δημόσια συζήτηση για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Αττικής, τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, άνοιξε η Πολιτική Κίνηση της ΔΗΜΑΡ από την Κηφισιά.
Ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, με τις περιβαλλοντικές και οικονομικές του επιπτώσεις τέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Δήμαρχος Βασίλειος Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής.
Στις ομιλίες τους, οι Δημήτριος Βαρελάς, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ο δήμαρχος Κηφισιάς και αντιπρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Νίκος Χιωτάκης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Οικονομόπουλος, ο οποίος μετέφερε και το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, αναφέρθηκαν στα κρίσιμα οικολογικά προβλήματα, τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, τις διαδικασίες και τις υποδομές που προωθούνται, αλλά και στο ζήτημα απορρόφησης κοινοτικών πόρων, ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι ουραγός στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
«Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οι οικονομικές του διαστάσεις το καθιστούν εξόχως ελκυστικό αντικείμενο ενδιαφέροντος για οργανωμένα και μεγάλα συμφέροντα που διαβλέπουν σε αυτό πεδίο δόξης και όχι μόνο, λαμπρόν. Οι δράσεις που θα αναλάβουμε και οι λύσεις που θα υιοθετήσουμε εδώ στην Κηφισιά έχουν ευρύτερη σπουδαιότητα και ακριβώς αυτό είναι το νόημα της Π.Κ. Κηφισιάς της ΔΗΜΑΡ», τόνισε στην εισήγησή του ο γραμματέας της Π.Κ., Παναγιώτης Καλαντζής.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βαρελάς άνοιξε τη συζήτηση, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία και ένα σύντομο ιστορικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα. «Η λύση που οδηγούμαστε με την κατασκευή τεσσάρων εργοαστασίων στην Αττική είναι και ακριβή και αντιπεριβαλλοντική», τόνισε ο ίδιος.
«Από το 100% των σκουπιδιών στην Ελλάδα ανακυκλώνεται ή αξιοποιείται με κάποιον τρόπο περίπου το 18% και το υπόλοιπο 82% πηγαίνει σε ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος στην ανακύκλωση είναι 30% – 40%», επισήμανε ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, περιβαλλοντολόγος, Φίλιππος Κυρκίτσος.
«Υποθηκεύουμε το μέλλον μας»
«Σήμερα πάμε να φτιάξουμε τέσσερις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική, που θα υποθηκεύσουν το αύριο και μετά να συζητήσουμε για την πρόληψη, την ανακύκλωση, τα πράσινα σημεία και την κομποστοποίηση. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτόν το σχεδιασμό.
Αντί να μαλώνουμε πού θα χωροθετηθεί μια χωματερή, θα πρέπει να συναγωνίζονται οι δήμοι ποιος θα φτιάξει πρώτος υποδομές για αν αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα. Οι δήμοι δεν το έχουν πάρει ζεστά το θέμα της ανακύκλωσης και δεν έχουν πιστέψει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της λύσης του προβλήματος της διαχείρισης», σημείωσε ο κ. Κιρκίτσος, ο οποίος ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος για να βρεθεί η καλύτερη λύση.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης επανέλαβε ότι «η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι θέμα ποιότητας ζωής και πολιτισμού. Όσο δεν αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, η ήδη κακή κατάσταση θα επιβαρύνεται και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται». Επισήμανε παράλληλα ότι «η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, με βάση τις εθνικές και κοινοτικές Οδηγίες, έχει καθυστερήσει σημαντικά».
Ο Νίκος Χιωτάκης αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες, που καταβάλλει ο Δήμος Κηφισιάς στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, στα προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που εφαρμόζει, αλλά και των δημοτών να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων τους.
«Σημείο κλειδί ο υπεύθυνος πολίτης»
«Σημείο κλειδί στην λύση του προβλήματος, είναι ο ρόλος του υπεύθυνου πολίτη, που μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλάζοντας μικρές καθημερινές του συνήθειες, προωθώντας την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Και οι πολίτες του Δήμου Κηφισιάς το έχουν καταφέρει αυτό σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό, άλλωστε, προχωρήσαμε και σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 6%.
Αυτό λοιπόν θα έλεγα είναι ένα σοβαρό κίνητρο, όχι μόνο για τους ΟΤΑ, αλλά πολύ περισσότερο για τους πολίτες να ελαττώσουν τα απορρίμματά τους για να μπορεί και ο Δήμος με τη σειρά του να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κηφισιάς και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.
Γιώργος Κανελλόπουλος