Οικονομολόγος με εξειδίκευση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Χρίστος Αλεξόπουλος, από την Κηφισιά όπου ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, επανεκκινεί σήμερα μια εκστρατεία συνταγματικής κατοχύρωσης και διεθνούς καθιέρωσης της εθνικής ονομασίας Hellas.
Με το νέο του βιβλίο «GOOD BYE GREECE, HELLO HELLAS, Παρακμή και Αναγέννηση του Ελληνισμού 1821 – 2021» (Εκδόσεις Παπαζήση), ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η παρούσα κρίση δεν είναι μόνον οικονομική και διεθνής, αλλά κυρίως πολιτική και πολιτισμική. Η ελληνική ιστορία επαναλαμβάνεται και ανακυκλώνεται, καθώς η Ελλάδα, εξαιτίας της τελευταίας χρεοκοπίας, επιστρέφει στο αμφιλεγόμενο καθεστώς ημικυριαρχίας και εξάρτησης του 19ου αιώνα, τόσον από την τουρκική ισλαμική ανατολή όσο και από την ευρω-γερμανική προτεσταντική δύση.
Όπως τονίζει στην «Α» ο συγγραφέας, «παρόλο οικονομολόγος, δεν προσεγγίζω το πρόβλημα από την οικονομική του σκοπιά. Ανατρέπω, κατά κάποιον τρόπο, τη μαρξιστική θεωρία ότι η βάση προσδιορίζει το οικοδόμημα. Στη δική μας περίπτωση και λόγω ανάλυσης της πραγματικότητας και λόγω πεποίθησης, αντιστρέφω τα πράγματα ωσάν ο πολιτισμός, η ιδεολογία, η σκέψη, η εθνική συνείδηση να προσδιορίζουν ακόμη και την υλική βάση».
Ο Χρίστος Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Harvard, Columbia, Cambridge και διακρίθηκε στην πολιτειολογία, κοινωνιολογία και τα οικονομικά. Ειδικεύτηκε σε θέματα ανάπτυξης ερεύνησε κι έγραψε μελέτες γύρω από τα προβλήματα του Τρίτου Κόσμου, της Ελλάδας και του ελληνισμού της διασποράς. Εργάστηκε ως σύμβουλος διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας και χρηματιστής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch.
Ως νέος συγγραφέας πρωτοστάτησε για την αποκατάσταση της νεοελληνικής ταυτότητας διεθνώς δια της επίσημης καθιέρωσης των εθνικών ονομάτων Hellenic-Hellas αντί των λατινογενών Greek-Greece. Καρπός των προσπαθειών του ήταν, μεταξύ άλλων, η αλλαγή των ελληνικών διαβατηρίων και η εμφάνιση της «σημαίας Hellas» για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
«Αν η κρίση ήταν αποκλειστικά οικονομική, η πολιτική ηγεσία, αργά ή γρήγορα, θα έβρισκε την κατάλληλη διέξοδο στα πλαίσια της ΕΕ. Δυστυχώς είναι περισσότερο πολιτική και πολιτισμική, αδύνατον να επιλυθεί από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της κομματοκρατίας και κλεπτοκρατίας που τη δημιούργησε», γράφει ο ίδιος.
Εξού και το κάλεσμα προς την κοινωνία των πολιτών σε γόνιμο δημόσιο διάλογο για ένα δικαιότερο κοινωνικό συμβόλαιο άμεσης δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός πατριωτικού πνευματικού κινήματος, με σκοπό μια νέα παλιγγενεσία μέχρι το 2021, 200 χρόνια από το 1821. Έναν δεύτερο νεοελληνικό διαφωτισμό για την αναγέννηση του ρωμιού σε Έλληνα και της χρεοκοπημένης Greece σε σύγχρονη Hellas. Υπό το σύνθημα ότι η μεγάλη ειρηνική επανάσταση ξεκινά με τη μικρή του εαυτού μας.