Γράφε ο Χρήστος Φωτιάδης
Εδώ και χρόνια είχαμε προβλέψει την ήττα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην πολύπαθη χώρα που οι ίδιοι είχαν υπονομεύσει, ήδη 43 χρόνια πριν.
Τότε είχαν με ενθουσιασμό υποστηρίξει τους Μουντζαχεντίν (την οργάνωση που “γέννησε” τους Ταλιμπάν), ώστε να προκαλέσουν προβλήματα στην ΕΣΣΔ. Λίγο πριν η υπερδύναμη εξαφανιστεί από τον χάρτη, ο δήμιός της (Γκορμπατσόφ) αναγκάστηκε να αποσύρει τα σοβιετικά στρατεύματα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τους Ταλιμπάν, υπό τους πανηγυρισμούς της Δύσης!
Σήμερα η Ιστορία παίρνει την εκδίκησή της, πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τους υπερόπτες των ΗΠΑ και της ΕΕ! Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές, τόσο μεταξύ της σοβιετικής και της αμερικανικής αποχώρησης απ’ το Αφγανιστάν όσο και μεταξύ της αμερικανικής ήττας στο Βιετνάμ και αυτής στο Αφγανιστάν. Κατ’ αρχήν, η αμερικανική εισβολή του 2001 (υπό τον υπέρτιτλο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»), όχι μόνο δεν είχε απέναντί της τη Ρωσία, αλλά την είχε σύμμαχο!
Αντίθετα, στο Βιετνάμ οι Αμερικανοί είχαν να αντιμετωπίσουν ένα συγκροτημένο κράτος (Βόρειο Βιετνάμ), με έναν από τους ικανότερους ηγέτες στην παγκόσμια ιστορία (Χο Τσι Μινχ) και ίσως την καλύτερη αντάρτικη οργάνωση όλων των εποχών (Βιετκόνγκ), που στηρίχτηκε με κάθε τρόπο από δυο υπερδυνάμεις, την ΕΣΣΔ και τη Λαϊκή Κίνα! Επομένως, η αμερικανική πανωλεθρία στο Αφγανιστάν έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και δείχνει με σαφήνεια την απόλυτη ανικανότητα επί του εδάφους, της πανάκριβης αμερικανικής μισθοφορικής πολεμικής μηχανής.
Η αποτυχία αυτή γίνεται ακόμα πιο δραματική, καθώς συγκρίνεται με τον πρόσφατο ρωσικό θρίαμβο στη Συρία, όπου χρησιμοποιήθηκαν μικρή αεροπορική δύναμη και ελάχιστες ειδικές δυνάμεις, συντρίβοντας οριστικά στη Συρία το πανίσχυρο τζιχαντιστικό μόρφωμα! Η νέα ταπεινωτική αμερικανική αποχώρηση, αφήνει πίσω της μια πλήρως κατεστραμμένη χώρα, έρμαιο των πιο οπισθοδρομικών υποκειμένων της σύγχρονης ιστορίας. Με τους οποίους, θέλοντας και μη, θα συνεργαστούν τουλάχιστον οι γειτονικές χώρες (Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, πρώην σοβ. δημοκρατίες κλπ), με το Πακιστάν να έχει τον πρώτο λόγο.
Δείτε επίσης: Ιράκ: Αποχώρηση των Αμερικανών!