Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 13/07/2024
Το αποτέλεσμα του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών ήταν μεν αναπάντεχο, αλλά όχι για τον λόγο που ανέμεναν όλοι έως το βράδυ της Κυριακής που έκλεισαν οι κάλπες. Διότι αναπάντεχη ήταν η ανατροπή που έγινε και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν βρέθηκε λόγω του εκλογικού συστήματος -και όχι λόγω του απόλυτου αριθμού των ψήφων- στην τρίτη θέση, με την Αριστερά ν’ αποκτά μεν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αλλά να μην εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.
Κατά μια έννοια πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για τη Γαλλία και απλώς διαφέρει ο πρωταγωνιστής. Διότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα της ακυβερνησίας, χωρίς ωστόσο την πρωτοβουλία των κινήσεων να διαθέτει η Ακροδεξιά, όπως φαινόταν μετά τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ασφαλώς ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι ο μεγάλος νικητής, ωστόσο παραμένει ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο λόγω των ακροαριστερών καταβολών του, ενώ ακόμη και οι σύμμαχοί του -οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, συγκεκριμένα- δεν θέλουν να είναι εκείνος πρωθυπουργός, όπως επιδιώκει με τη σειρά του ο ίδιος.
Ρυθμιστής Μακρόν
Ρόλο βέβαια σε όλα αυτά καλείται να παίξει τώρα και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε αρχικά, έχει λόγους τώρα να αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για το δίλημμα που έβαλε στους ψηφοφόρους, ζητώντας τους ν’ αποδοκιμάσουν τα άκρα – τουλάχιστον ως προς την ακροδεξιά. Η ακυβερνησία ωστόσο και οι αριθμητικές ισορροπίες στην Εθνοσυνέλευση αποτελούν πονοκέφαλο για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει ν’ αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς με την Αριστερά για να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια ή θα οδηγηθεί σε σύγκρουση. Και το βασικότερο όλων: να επιλέξει πρωθυπουργό, με τον ίδιο ασφαλώς να μην έχει έστω και ένα λόγο να θέλει τον Μελανσόν και να ζητάει τυπικά και προσωρινά από τον εκλεκτό του, Γκαμπριέλ Ατάλ να μην εγκαταλείψει τη θέση του και να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι νεωτέρας.
Ενδεχόμενο και νέων εκλογών
Τα σενάρια που διατυπώνονται πάντως περιλαμβάνουν και τη διεξαγωγή νέας εκλογικής αναμέτρησης εφόσον δεν βρεθεί λύση – αν και τούτο μπορεί να συμβεί μετά από ένα χρόνο από σήμερα. Δεν αποκλείεται εξάλλου το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης να είναι η ίδια η Ακροδεξιά και ο φέρελπις υποψήφιος πρωθυπουργός Ζορντάν Μπαρντελά να τεθεί αντιμέτωπος με τη Λεπέν. Η οποία, με τη σειρά της, θέτει ως ρεαλιστικό στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2027. Ένα ακόμη τολμηρό όσο και μακρινό σενάριο θέλει τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα της Γερμανίας ή ακόμη και κυβέρνησης τεχνοκρατών, ούτως ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις και κυρίως για να μην «τρομάξουν» οι χρηματαγορές.