Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 06/10/2023
H πρωτοφανής στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών αποπομπή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει πολλαπλές παρενέργειες, αλλά και απρόβλεπτες συνέπειες σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Η πιο σημαντική από αυτές είναι πως εάν δεν υπάρξει έγκαιρη εκλογή του διαδόχου του, τότε στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με παράλυση και στάση πληρωμών, διότι δεν θα μπορεί να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρείται άλλωστε το δεύτερο στη σειρά πρόσωπο για τη διαδοχή του προέδρου των ΗΠΑ, αμέσως μετά τον αντιπρόεδρο και δεν πρόκειται απλώς για μια τιμητική θέση.
Τι προηγήθηκε
Όμως, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποδοχή της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος του Κέβιν Μακάρθι. Και τούτο διότι εναντίον του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού στράφηκαν οι συνάδελφοί του από το ίδιο του το κόμμα, διότι κάποιοι από αυτούς -οκτώ συγκεκριμένα- ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του. Πίσω από όλη την ιστορία βρίσκεται ασφαλώς ο Ντόναλντ Τραμπ και οι συγκεκριμένοι Ρεπουμπλικάνοι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι υποστηρικτές του, ενώ το όνομα του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2024 ακούστηκε ανάμεσα σ’ αυτά των πιθανών διαδόχων του Μακάρθι, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλος της. Επιπλέον, την πρόταση μομφής σε βάρος του Μακάρθι κατέθεσε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ματ Γκετζ, εγκαλώντας τον πρώην πλέον επικεφαλής της Βουλής για μυστικές συμφωνίες με τον Τζο Μπάιντεν.
Πολιτική αποσύνθεση
Το περίεργο ήταν ακριβώς ότι ο Μακάρθι ήλπιζε σε στήριξη από τους Δημοκρατικούς για ν’ αποφύγει την καθαίρεση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και εν τέλει αποτελεί τον πρώτο στην ιστορία πρόεδρο της Βουλής που καθαιρείται. Ο ίδιος άλλωστε τον περασμένο Ιανουάριο είχε χρειαστεί 15 αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για να εκλεγεί, γράφοντας και τότε ιστορία – έστω και με αρνητική έννοια, διότι ήταν οι περισσότερες που χρειάστηκαν για σχεδόν περισσότερα από 200 χρόνια.
Σημειώνεται, επίσης, ότι κάποιοι από τους υποστηρικτές του Τραμπ στήριξαν εν τέλει τον Μακάρθι, επιβεβαιώνοντας ότι αφενός ο πρώην πρόεδρος δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο, αφετέρου ότι το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ έχει πλέον διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη μολονότι απομένουν μόλις 13 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.