Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 24/05/2025
Yπό την πίεση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται πλέον το Ισραήλ, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η αρχική δικαιολογία εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης για αυτοάμυνα απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι: 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν άμεσα από την πείνα και συνολικά 2 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν λόγω του αποκλεισμού και της αδυναμίας να φτάσει σ’ αυτούς η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ περισσότεροι πλέον από 53.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος και ένα παιδί χάνεται κάθε δέκα λεπτά…
Απειλή κυρώσεων
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Καναδάς, απειλούν ακόμη και με κυρώσεις το Ισραήλ εάν δεν κάνει ένα βήμα πίσω και δεν σταματήσει τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στη λωρίδα της Γάζας, αλλά και εάν συνεχίσει να μην επιτρέπει ακόμη και στην ανθρωπιστική βοήθεια που ελέγχεται από τον ΟΗΕ να φτάσει στους Παλαιστίνιους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πάντως ότι το σχέδιο που είχε καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον διωγμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη μεταφορά τους σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής είναι απαράβατος όρος για να τερματιστεί η σύγκρουση, περιπλέκοντας έτσι έτι περαιτέρω τα πράγματα.
Απο-σύνδεση 17 κρατών
Δεκαεπτά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ προκειμένου να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση ν’ αναθεωρήσει τη στάση της, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ανέστειλε τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και επέβαλε κυρώσεις στους ισραηλινούς εποίκους της Δυτικής Όχθης. Επίσης, 24 ευρωπαϊκές χώρες συνυπέγραψαν δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, με την οποία ζητείται να φτάσει ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Ισραήλ ωστόσο κάνει λόγο για «εξωτερικές πιέσεις» και κατηγόρησε την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ Κάγια Κάλας ότι «ενθαρρύνει τη Χαμάς» και τη βίαιη δράση της.
Μπλοκαρισμένη βοήθεια
Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έχει «παγώσει» με απόφαση του Ισραήλ από τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα όταν έληξε η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο -ασχέτως του αν είχε παραβιαστεί νωρίτερα- με τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις να οδηγούνται σε ναυάγιο εξαιτίας της αδιαλλαξίας και των δύο πλευρών. Το Ισραήλ επιμένει πάντως πως οι βομβαρδισμοί στη Γάζα στοχεύουν σε κρησφύγετα της Χαμάς, η οποία για τους σκοπούς της βάζει ασπίδα αμάχους ή εγκαθιστά τις δυνάμεις της ακόμη και σε σχολεία. Την ίδια ώρα, άλυτο παραμένει και το ζήτημα της επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων, όπως αξιώνει ο Νετανιάχου ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε νέα συζήτηση για εκεχειρία.