Μια πολύ σημαντική επίσκεψη δέχθηκε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, στο πλαίσιο του προγράμματος των θερινών προβολών που φέτος πραγματοποιούνται στο θεατράκι του Πολυχώρου Πολιτισμού της Λυκόβρυσης. Με αφορμή την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του «Καβάφης», ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής παραβρέθηκε στον χώρο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δημότες και να κάνει έναν θερμό πρόλογο με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Η ταινία, που αφηγείται ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, τον οποίο ερμηνεύει μοναδικά ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, απέσπασε τέσσερα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1997 και, συγκεκριμένα, καλύτερης ταινίας, Φωτογραφίας, Β’ Γυναικείου ρόλου και μακιγιάζ. Είχε προηγηθεί, η προβολή της ταινίας «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», την οποία παρακολούθησε επίσης πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο θεατράκι της Λυκόβρυσης.
Χειμαρρώδης, ευγενικός, υπέροχος αφηγητής, με πλούσιο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, ο κ. Σμαραγδής μίλησε για την τέχνη του κινηματογράφου, αλλά και για την ταινία του «Καβάφης», την οποία γύρισε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του.
«Στα 8 μου χρόνια κατάλαβα ότι αυτή η δουλειά είναι για μένα. Όταν έκανα το πρώτο μου φιλμ και απέσπασε τα πρώτα βραβεία, είχα καβαλήσει ένα μεγάλο καλάμι. Μετά από αυτό έκανα μια κακή ταινία και έφυγα από το σινεμά. Όταν επέστρεψα, άρχισα να σκέφτομαι ότι, αν έχω αυτό το χάρισμα, τι θα πρέπει να κάνω, που να είναι αληθινό», δήλωσε αρχικά και μίλησε για την ανταπόκριση που έχουν οι ταινίες του στο κοινό, κάτι που του ενεργοποιεί το έμφυτο ένστικτο της ανταπόδοσης. «Όταν οι κινηματογραφικές λέσχες μου ζητούν ταινίες μου, προτιμώ να τις δίνω δωρεάν. Να μετατρέπω το επάγγελμα σε λειτούργημα. Αυτοί οι άνθρωποι σου στέλνουν κάτι που δεν αγοράζεται. Την αγάπη τους», ανέφερε.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Σμαραγδής θυμήθηκε ένα σημαντικό περιστατικό που έζησε στην Αλεξάνδρεια κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του «Καβάφη», όπου μέσα από μια δύσκολη κατάσταση αναδείχθηκε το μεγαλείο του Ελληνισμού και η δύναμή του στο εξωτερικό. «Αυτήν την ταινία την έκανα μόνο και μόνο για να ακουστεί η φράση “Κι εμείς την κοινή ελληνική λαλιά ως την Βακτριανή την πήγαμε, ως τους Ινδούς”. Εμείς. Ελληνικός καινούριος κόσμος. Μέγας».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, Έλλη Μήτση, καλωσόρισε θερμά τον κ. Σμαραγδή, μεταφέροντας τις ευχαριστίες όλων για την δωρεάν παραχώρηση της ταινίας του, αλλά και για την τιμή που έκανε στον Δήμο να παραβρεθεί στην προβολή. Στα «πηγαδάκια» που προηγήθηκαν, ο κ. Σμαραγδής συζήτησε με δημότες και εκπροσώπους της διοίκησης που βρέθηκαν στον χώρο, ενώ παρέμεινε απολύτως αινιγματικός, όσον αφορά στην επόμενη ταινία του και τον πρωταγωνιστή της, με θέμα την ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, τα γυρίσματα της οποίας «πάγωσαν» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, διατηρώντας όλο το μυστήριο μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.
Φινάλε με «Ουζερί Τσιτσάνης»
Oι κινηματογραφικές προβολές που διοργάνωσαν για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι το ΚΟΙΠΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης ολοκληρώνονται την Τρίτη, 14 Ιουλίου, με την προβολή της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους δημότες για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ουζερί Τσιτσάνης
2015 – Διάρκεια: 116’
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Παίζουν: Αντρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Στάνκογλου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου
Υπόθεση: Στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 1942 ο Γιώργος δουλεύει μαζί με τον γαμπρό του Βασίλη Τσιτσάνη σε ένα δικό τους ουζερί. Θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Εστρέα, ο έρωτας μεταξύ ενός χριστιανού και μιας Εβραίας, όμως, είναι απαγορευμένος με κάθε τρόπο. Κι ενώ οι ναζί κλιμακώνουν τις διώξεις τους, οι δυο νέοι θα ζητήσουν τη βοήθεια του διάσημου συνθέτη για να μπορέσουν να ξεφύγουν.