Τη συνάντηση «άνοιξε» με την τοποθέτησή της η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου Κατερίνα Λεμπέση, η οποία αφού ανέγνωσε τα επίμαχα αποσπάσματα του άρθρου 16 στάθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει η δημόσια Παιδεία, λέγοντας: «Πώς μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση στην Γ’ βάθμια Εκπαίδευση, αφού η ελληνική πολιτεία δεν έχει προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στη δημόσια Παιδεία. Προσπερνάμε το παρόν και κοιτάμε το μέλλον»;
Γ. Θεοδωρακόπουλος: "Στηρίζουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία"
Ο δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους: «Καλώς ήρθατε στον Δήμο Πεύκης, που φιλοδοξούμε ως νέα δημοτική αρχή, να την κάνουμε τόπο αναφοράς για την πνευματική ζωή στα Βόρεια Προάστια. Σας διαβεβαιώνω ότι ο Δήμος μας θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, που θα αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Γνωρίζουμε ότι αναφέρεται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας, αλλά και σε σειρά από αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Εμείς στηρίζουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των διοργανωτών».
Υπέρμαχοι και πολέμιοι της αναθεώρησης
Ως υπέρμαχος της τροποποίησης του άρθρου 16 εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Φ. Τσαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να είναι ευέλικτο» και σημείωσε πως η απαγόρευση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Θέλοντας να στηρίξει την άποψή του ο κ. Φ. Τσαλίδης, αναφέρθηκε σε ένα από τα σημεία στα οποία –κατά τη γνώμη του- πάσχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι ισόβιοι φοιτητές, η κατάχρηση του ακαδημαϊκού ασύλου και η έλλειψη αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φ. Τσαλίδης υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθούν μη κρατικές πηγές χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων» και ανέλυσε την πρότασή του περί αυτοτέλειας του Λυκείου και απεμπλοκής του από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην αναθεώρηση εξέφρασε ο βουλευτής Χ. Πρωτόπαπας: «Το πρόβλημά μας είναι ότι οι μαθητές σταδιακά στρέφονται στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή στα ιδιωτικά, που λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα». Με έντονο ύφος, μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση έδειξε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την καθυστέρηση της επίσημης κατάθεσης του νόμου: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα τον νόμο για να δούμε επί της ουσίας τι συζητάμε;» τόνισε, και αναφέρθηκε σε σειρά αλλαγών που θα καθιστούσαν τα Πανεπιστήμια περισσότερο λειτουργικά και σύγχρονα.
Ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Φ. Κουβέλης υπήρξε κάθετος στο ότι «Δεν θέλουμε η εκπαίδευση να έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και να είναι εξαρτώμενη από τις ανάγκες τις αγοράς». Ο κ. Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι «μόνο ως ψευδώνυμο μπορεί κανείς να αναφέρεται στη Δημόσια Παιδεία», φέρνοντας ως παράδειγμα ακόμα και τα λεγόμενα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. «Ακόμα κι αυτά είναι ιδιωτικά, αλλά κανείς δεν τολμά να τα χαρακτηρίσει έτσι».
"Όποιος θέλει να βοηθήσει ας χρηματοδοτήσει ένα Πανεπιστήμιο"
Απάντηση σε όσα είπαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έδωσε ο πανεπιστημιακός και Γεν. Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Γ. Μαΐστρος τονίζοντας ότι ούτε την αξιολόγηση δέχονται οι πανεπιστημιακοί, αλλά ούτε τις κατηγορίες για τη δυσμενή εικόνα των Πανεπιστημίων. Όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων ο κ. Γ. Μαΐστρος υπήρξε ξεκάθαρος «Όποιες κυβερνήσεις έβαλαν χέρι στο Πανεπιστήμιο προσπάθησαν να το ιδιωτικοποιήσουν. Όποιος θέλει τόσο πολύ να βοηθήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν χρειάζεται να ιδρύσει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, αλλά να χρηματοδοτήσει ένα δημόσιο».
Στο ίδιο ύφος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του πανεπιστημιακού και μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ Π. Γεωργιάδη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «συνέχεια συζητούνται και γίνονται μεταρρυθμίσεις και στο τέλος το συμπέρασμα είναι ότι "η δημόσια Παιδεία είναι χάλια"».
Εκπρόσωπος ΔΣΑ: "Υπάρχει έλλειμμα επιχειρηματολογίας"
Η πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Β. Τζιαντζή επισήμανε: «Η εκπαίδευση είναι κατάκτηση μετά από συνεχείς αγώνες», ενώ ο κ. Κ. Παπαδάκης από την Εναλλακτική Κίνηση Δικηγόρων μελών ΔΣΑ, τόνισε: «Κανένας απόψε δεν μας είπε ποιο πρόβλημα έρχεται να λύσει η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16. Υπάρχει έλλειμμα επιχειρηματολογίας».
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο εκπρόσωπος τον φοιτητών κ. Δημήτρης Φακάλης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, για την απουσία από την αίθουσα των κ. Φ. Τσαλίδη και Χ. Πρωτόπαπα: «Δεν είναι στην αίθουσα αυτοί που θα έπρεπε να είναι και εννοώ τους κυρίους Τσαλίδη και Πρωτόπαπα. Επίτηδες ο κ. Φ. Τσαλίδης δεν ανέφερε στην ομιλία του τη λέξη φοιτητές. Ξέχασε να πει ότι οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές είναι αντίθετοι με την αναθεώρηση». Ο εκπρόσωπος των φοιτητών στη συνέχεια, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε κάτω από τη δική μας κατακραυγή. Αυτό είναι μια νίκη για εμάς. Υπάρχει προσπάθεια συκοφάντησης των καταλήψεων, με πράγματα που δεν ευσταθούν.
Αν δεν πάρει η κυβέρνηση πίσω το άρθρο 16 δεν θα ανοίξουμε τις σχολές. Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλη την κοινωνία».
Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν με προβληματισμό για το άρθρο 16 ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Γιαννουλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει η Παιδεία να γίνει ακόμα πιο δαπανηρή, και έθεσε το ερώτημα για το αν θα υπάρχει ισότητα, ισονομία και ισοπολιτεία απέναντι στους νέους, σε περίπτωση που τροποποιηθεί το άρθρο 16.
Άννα Νάζου
Νίκος Καραβάσιος