Προβληματισμένοι έως και αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στη συμβολή της με την οδό Μπότσαρη και στο ύψος περίπου του φαρμακείου της Θεοδοσίας Μαλλούχου. Αιτία η πρόσφατη αφαίρεση από το οδόστρωμα του μειωτήρα ταχύτητας -ένα αρκετά μεγάλο σε μήκος «σαμαράκι»- από εργοληπτική εταιρεία που εκτελεί σήμερα έργα στην πόλη της Λυκόβρυσης Πεύκης για λογαριασμό του Δήμου. Όπως μάλιστα ενημερωθήκαμε από τον Δήμο, ο μειωτήρας ταχύτητας τοποθετήθηκε το 2008, επί θητείας ως δημάρχου Πεύκης, του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε με τον δήμαρχο, Δημήτρη Φωκιανό για το έργο. Όπως μας εξήγησε, ο Δήμος προχώρησε στην αφαίρεση του μειωτήρα ταχύτητας μετά από γραπτό αίτημα του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου, για να παρουσιαστεί υπάλληλος του Δήμου με σκοπό να καταθέσει ως μάρτυρας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης για την «απομάκρυνση των παρανόμως τοποθετηθέντων μειωτήρων ταχύτητας (σύμφωνα με τον πίνακα που έχει επισυναφθεί στην υπ. αριθ. 628/Α/2008 από 19/12/2008 έκθεση του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.)». Του λόγου το αληθές, αυτή ακριβώς ήταν και η διατύπωση που διαβάσαμε μερικά λεπτά μετά, όταν ο δήμαρχος μας έδειξε το σχετικό έγγραφο το οποίο και υπογράφει η Ειρηνοδίκης, Άννα Προμπονά.
Τι λένε οι κάτοικοι
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι στη Λεωφόρο Δημοκρατίας εμμένουν ότι τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα οι οδηγοί αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες κατά τη διέλευσή τους από τη λεωφόρο. Κάτοικος της περιοχής, συνταξιούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε χαρακτηριστικά: «Μένω στην περιοχή πάνω από είκοσι χρόνια. Πριν μερικά χρόνια, αργά τη νύχτα, σκοτώθηκε σε αυτόν τον δρόμο μία κοπέλα λόγω υψηλής ταχύτητας. Ο μειωτήρας όμως της ταχύτητας που τοποθετήθηκε το 2008 εξυπηρετεί κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο εμάς τους λίγο μεγαλύτερους ανθρώπους σε ηλικία αλλά κυρίως τις μητέρες που μεταφέρουν τα παιδιά τους στο ορθοπαιδικό κέντρο», μας είπε δείχνοντάς μας το Κέντρο Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης (λεωφόρος Δημοκρατίας 47) για παιδιά με κινητικά προβλήματα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ύψος της λεωφόρου Δημοκρατίας όπου βρισκόταν πριν λίγο καιρό ο μειωτήρας ταχύτητας.
Στη συνέχεια μιλάμε με τον Βασίλη Αργυρόπουλο, κάτοικο επίσης της περιοχής. Όπως προέκυψε από την κουβέντα μας ήταν και ο ίδιος ενάντια στην αφαίρεση του μειωτήρα ταχύτητας. «Τα βλέπετε αυτά τα κάγκελα; Τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα με το ‘’σαμαράκι’’», μας λέει στη συνέχεια, δείχνοντάς μας τα πράσινα κάγκελα ανάμεσα στη λεωφόρο και το πεζοδρόμιο, κατά μήκος του φρέσκου οδοστρώματος, ενδεικτικού των πρόσφατα εκτελεσθέντων εργασιών αφαίρεσης του μειωτήρα ταχύτητας. Στη συνέχεια ενημερώνουμε τον Βασίλη Αργυρόπουλο ότι η αφαίρεση του μειωτήρα ταχύτητας πραγματοποιήθηκε μετά από έγγραφο του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου που τον χαρακτηρίζει ως παράνομα τοποθετημένο. Η αντίδραση του κ. Αργυρόπουλου ήταν άμεση. Μας είπε συγκεκριμένα: «Τότε θα έπρεπε ο Δήμος να είχε προβεί ήδη σε άλλα μέτρα με στόχο να πετύχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με τον μειωτήρα ταχύτητας. Μέτρα όπως η τοποθέτηση φαναριού που ενεργοποιείται από τον πεζό κάθε φορά που αυτός επιθυμεί να διασχίσει τον δρόμο ή ακόμα και να τοποθετήσει ο Δήμος στο οδόστρωμα τα ‘‘μάτια της γάτας’’ κ.λπ.».
Στην πράξη, όπως μας επεσήμανε νωρίτερα ο δήμαρχος, ο Δήμος επεξεργάζεται σήμερα εναλλακτικούς τρόπους ώστε να μην αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες στη λεωφόρο, μέτρα που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Λίγο μετά μιλάμε με την Θεοδοσία Μαλλούχου που διατηρεί το ομώνυμο φαρμακείο περίπου στο ύψος της λεωφόρου Δημοκρατίας όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος ο μειωτήρας ταχύτητας. «Κάποιοι κάτοικοι είναι έξαλλοι με την αφαίρεση του μειωτήρα ταχύτητας», μας λέει και συνεχίζει: «Άλλοι πάλι είναι ανακουφισμένοι γιατί θεωρούν ότι καταστρέφονταν τα αυτοκίνητά τους με τον μειωτήρα. Το κυρίως ζήτημα όμως είναι ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν γιατί αφαιρέθηκε. Δεν γνωρίζουν για την εντολή του Ειρηνοδικείου που μου αναφέρατε», μας λέει η κ. Μαλλούχου, στην οποία εξηγήσαμε ό,τι ακριβώς και στον κ. Αργυρόπουλο λίγο νωρίτερα. Συμφωνεί και εκείνη με τη σειρά της με τον κ. Αργυρόπουλο και με την ανάγκη να ληφθούν εναλλακτικά μέτρα ώστε η ταχύτητα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών να μην υπερβαίνει τα ισχύοντα από τον νόμο επίπεδα, θέτοντας σαφώς το ζήτημα της σωστής και νόμιμης οδηγικής συμπεριφοράς σύμφωνα με την τήρηση του ΚΟΚ.
«Ο λογαριασμός στους δημότες»
Αυτά όσον αφορά τη μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη δεν είναι παρά η οικονομική. Σε αυτή εστιάζει και η Θεοδοσία Μαλλούχου που διατηρεί το ομώνυμο φαρμακείο στη λεωφόρο Δημοκρατίας: «Η τοποθέτηση και η αφαίρεση του μειωτήρα ταχύτητας υπόκειται σε κάποιο κόστος. Κόστος που σε τελική ανάλυση βαρύνει τον δημότη». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός, σε σχετική ερώτηση που του είχαμε υποβάλει νωρίτερα μέσα στην ημέρα, μας είχε διευκρινίσει ότι το κόστος τοποθέτησης του μειωτήρα ταχύτητας κυμαίνεται το λιγότερο στα 15.000 ευρώ, ενώ η αφαίρεση του κοστίζει στον δήμο περί τα 10.000 ευρώ. «Ας μας πει λοιπόν ο κ. Θεοδωρακόπουλος που τοποθέτησε τον μειωτήρα ταχύτητας ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;», υπερθεμάτισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Πώς και κάτω από ποιες συνθήκες τοποθετήθηκε το 2008 ο μειωτήρας ταχύτητας, προφανώς μετά από αίτημα των δημοτών όπως προκύπτει μέχρι σήμερα, και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά μέτρα μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων στη λεωφόρο, καθώς όπως αναφέρει ο δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός «η τοποθέτηση ευρύτερα μειωτήρων ταχύτητας απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία», είναι κάτι που θελήσαμε να μιλήσουμε σχετικά με τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, επί της θητείας του οποίου ως δημάρχου Πεύκης τοποθετήθηκε ο μειωτήρας ταχύτητας. Στάθηκε όμως αδύνατον να επικοινωνήσουμε μαζί του έως τη στιγμή που η εφημερίδα στάλθηκε στο τυπογραφείο.