Μία βόλτα στο δάσος Μορέλλα είναι ενδεικτική όχι μόνο της εγκατάλειψης ενός δάσους που σήμερα αργοπεθαίνει αλλά και χαρακτηριστική του κινδύνου πυρκαγιάς.
Όπως αναφέρει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Αλέξανδρος Κορέλης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, «παρά το ότι ο καθαρισμός του περιαστικού δάσους πραγματοποιήθηκε – έστω και με καθυστέρηση λόγω των πρόσφατων δημοτικών εκλογών όπως συνέβη άλλωστε και σε άλλους Δήμους,– ένας περίπατος σε αυτό αρκεί για να δει κανείς ότι το δάσος είναι αφυδατωμένο, τα δέντρα είναι γεμάτα από ξερά κλαδιά, υπάρχουν αρκετά σημεία μέσα στο δάσος που συναντά κανείς πεσμένα καταγής κουκουνάρια και μικρές στοίβες από πευκοβελόνες».
«Η εικόνα δεν είναι απλά απογοητευτική, δεν είναι μόνο μία εικόνα εγκατάλειψης, είναι κυρίως μία εικόνα ενός δάσους που εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς», επισημαίνει ο Πευκιώτης, πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (έως τον Νοέμβριου του 2013), Σωτήρης Γεωργακόπουλος. «Ακριβώς για τους λόγους αυτούς οι περιπολίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτό το δάσος σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων παραμέτρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι περιπολίες πάντως όπως μάς ενημέρωσε ο κ. Κορέλης, ξεκίνησαν μόλις στις 14 Ιουλίου στα περιαστικά δάση του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, αν και τα έξι άτομα που προσλήφθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό, τον σκοπό της πυροπροστασίας τη θερινή περίοδο, απασχολούνταν μέχρι σήμερα (από τις 22 Ιουνίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση εργασίας τους στον Δήμο) με διάφορες εργασίες, όπως ο καθαρισμός από μπάζα και ογκώδη απορρίμματα κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων.
Το σύστημα πυροπροστασίας του Δήμου
Έξι άτομα με δίμηνη σύμβαση που λήγει στις 23/8/2014 προσέλαβε φέτος ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης για να καλύψει το ζήτημα των περιπολιών στα περιαστικά δάση, ενόψει του θερινού κινδύνου πυρκαγιών. Σε αυτά προστίθενται επιπλέον δύο άτομα που «έδωσε» ο ΣΠΑΠ στον Δήμο για τον ίδιο σκοπό. Όπως μάς εξήγησε ο κ. Κορέλης, ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης σε επίπεδο εξοπλισμού και πυροπροστασίας διαθέτει ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα 4Χ4, για να καλύψει έκτακτες περιπτώσεις μικρών εστιών πυρκαγιάς, καθώς μπορεί να παρέχει ευέλικτη μετακίνηση λόγω του μικρού του μεγέθους. Παράλληλα, διαθέτει ένα μεγάλο βυτιοφόρο που τους θερινούς μήνες αξιοποιείται σε ρόλο υδροφόρου για την κατάσβεση ενδεχόμενης πυρκαγιάς στα περιαστικά δάση του Δήμου, Κάσδαγλη και Μορέλλα, έχοντας χωρητικότητα περί τους 5-6 τόνους νερού. Τέλος, ο Δήμος διαθέτει, πάντα σε επίπεδο οχημάτων, έναν εκσκαφέα και ένα καλαθοφόρο, απαραίτητα για τη διάνοιξη δρόμων και απομάκρυνση τυχόν πεσμένων κορμών δέντρων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αξίζει να σημειώσουμε, όπως μας ανέφερε ο κ. Κορέλης, ότι στο δάσος Κάσδαγλη, ο Δήμος διαθέτει δεξαμενή νερού, η οποία έχει μικρή χωριτικότητα και δεν είναι λειτουργική, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο μέχρι πρότινος -Πευκιώτης- αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Ανυπαρξία» εθελοντών
Όπως μας είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, το τρίπτυχο, καθαρισμός των δασών, οργανωμένες και εκπαιδευμένες εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας που μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο προληπτικά αλλά και κατασταλτικά σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και οι περιπολίες με προσωπικό του Δήμου είναι το κλειδί σε ένα οργανωμένο δημοτικό σύστημα πυροπροστασίας. Βέβαια όπως εξήγησε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο κ. Κορέλης, ο Δήμος δεν διαθέτει ομάδα εθελοντών, εκπαιδευμένων για επέμβαση προληπτικά ή κατασταλτικά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στον αντίποδα όμως, μπορεί να αναφέρει κάποιος ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί από την πλευρά του Δήμου μέχρι σήμερα κάποια οργανωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία εθελοντικού σώματος πυροπροστασίας. «Η πυροσβεστική βασίζεται στους εθελοντές», μάς διευκρίνισε ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος για να υπερθεματίσει για τη μεγάλη σημασία των οργανωμένων εθελοντικών πρωτοβουλιών: «Λόγου χάρη, να σας αναφέρω ότι πέρυσι που διατηρούσα τα καθήκοντα του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, περίπου 70-90 περιπολικά στην Αττική επέβλεπαν τα δάση για ενδεχόμενο εκδήλωσης φαινομένου πυρκαγιάς, ενώ ο αριθμός των οχημάτων που περιπολούσαν τα περιαστικά δάση ως αποτέλεσμα οργανωμένων εθελοντικών ομάδων ανέρχονταν στον ίδιο αριθμό, με αυτά που διέθετε η Πυροσβεστική. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την αξία αυτών των ομάδων», κατέληξε σχετικά ο κ. Γεωργακόπουλος.
Πώς κατανέμει ο Δήμος τα 29,5 χιλ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για πυροπροστασία
Ρωτήσαμε τον κ. Κορέλη εάν έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του Δήμου τα 29,5 χιλ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης για το ζήτημα της πυροπροστασίας, για να λάβουμε θετική απάντηση. Πώς κατανέμεται η χρήση αυτού του ποσού; Σε αυτή την ερώτηση ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Αλέξανδρος Κορέλης. Να τι μας είπε: «Ποσό 14 χιλ. ευρώ περίπου αφορά στις μισθολογικές υποχρεώσεις του Δήμου έναντι των έξι δίμηνων συμβάσεων που πραγματοποίησε με σκοπό τη διενέργεια περιπολιών στα περιαστικά δάση του Δήμου. Ποσό 6 χιλ. ευρώ αφορά στη συντήρηση των υλικών πυρόσβεσης που διαθέτει ο Δήμος, ενώ ποσό 3 χιλ. ευρώ κατευθύνθηκε για την ανανέωση των υφιστάμενων αδειών γεωργήσεων κ.λπ. Ποσό 3 χιλ. ευρώ άπτεται της προμήθειας υλικών για πυροπροστασία όπως οι σάκκοι απορριμμάτων και ποσό 2 χιλ. ευρώ για την εκμίσθωση χωματουργικού μηχανήματος καθώς το ανάλογο όχημα που διαθέτει στην κατοχή του ο Δήμος παρουσιάζει μηχανική βλάβη. Τέλος, ποσό 1.500 ευρώ αφορά σε καύσιμα και λιπαντικά για τα οχήματα του Δήμου που τίθενται στην υπηρεσία της καλοκαιρινής του πυροπροστασίας.