Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και δημιουργικότητας, που συνεχίζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, που πραγματοποιείται σε 148 βιβλιοθήκες της χώρας, με τα παιδιά του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης να βγάζουν όλο το ταλέντο και τη φαντασία τους παίζοντας, μαθαίνοντας και κυρίως διασκεδάζοντας.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το θέμα «Ένας χώρος στα μέτρα μου», πολύτιμη βοηθός ήταν η εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη και αποστολή να μετρήσουν τα έπιπλα στη Βιβλιοθήκη, καθώς και το σώμα. Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Οι 24 μικροί φίλοι, κυρίως από μικρές ηλικίες που πήραν μέρος στη δράση ξεκίνησαν σχεδιάζοντας στο χαρτί το προφίλ τους. Μίλησαν για το ύψος του πιο ψηλού παιδιού και του πιο χαμηλού, έφεραν μερικά παραδείγματα από τη βιβλιογραφία και μετά… έπιασαν δουλειά! Τα παιδιά δούλεψαν με ό,τι υλικά υπήρχαν, εντάσσοντας το «κουκλάκι» τους σε μια μακέτα, δωμάτιο, τοίχο με παράθυρο, σπιτάκι, έτσι όπως τα κατεύθυνε η φαντασία τους. Στο τέλος, σταμάτησαν με την υπόσχεση να συνεχίσουν στο σπίτι, και τέλος κρέμασαν τις εντυπώσεις τους στον τοίχο, όπου τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Ακολούθησε το αφιέρωμα στους Ντετέκτιβ της Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Υπό την πολύτιμη βοήθεια της εθελόντριας Σοφίας Γουναροπούλου, τα παιδιά ανέφεραν διάσημους ντετέκτιβ που γνώριζαν όπως: Σέρλοκ Χόλμς, Ηρακλής Πουαρό, Μις Μάρπλ, Άντριαν Μόνκ, Αστυνόμος Σαϊνης, Ντετέκτιβ Κλουζ(ό), Αστυνόμος Μπέκας. Κατόπιν ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους ήρωα.
Χωρίστηκαν σε ομάδες με διαφορετικό χρώμα και διάβασαν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας που επέλεξαν, αφού προηγουμένως είχαν εκλέξει, ποιος από την ομάδα θα διαβάσει, και ποιος θα καταγράφει τα δεδομένα στο έντυπο που τους δόθηκε. Στην συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσίασε τον ντετέκτιβ ή την ομάδα ντετέκτιβ που πρωταγωνιστούσε στο βιβλίο, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους. Τέλος έφτιαξαν τον τοίχο της ημέρας.
Τα παιδιά απέκτησαν την προσωπική τους κάρτα ως ντετέκτιβ, αφού προηγουμένως έλυσαν 7 μυστήριους αστυνομικούς γρίφους που μόνο ένας αληθινός ντετέκτιβ μπορούσε να λύσει. Στην περιπέτεια του Μάριου και της Μαριλού αναφέρθηκε η εμψυχώτρια, μιας και κατά την επίσκεψη τους στη Βιβλιοθήκη, χάθηκε το βραχιόλι της Μαριλού και μία καρδούλα. Για την εύρεσή τους ζητήθηκε η βοήθεια των παιδιών. Οι ομάδες μικρών ντετέκτιβ της Βιβλιοθήκης ανέλαβαν την εξιχνίαση του μυστηρίου, αναγνώρισαν τα σημάδια του Μάριου και της Μαριλού και ξεχύθηκαν στον κήπο όπου και βρήκαν τα απολεσθέντα. Στο τέλος του προγράμματος έγινε αξιολόγηση και τα παιδιά ενθουσιασμένα ζήτησαν και δανείστηκαν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας.
Επόμενη ήταν η άκρως ενδιαφέρουσα δράση με θέμα: «Τα «θαμμένα» δεδομένα, πειράματα με το χώμα» , που είχαν στόχο την παρατήρηση και εξαγωγή συμπερασμάτων για το έδαφος. Αν και στο έδαφος συνηθίζουμε να θάβουμε πράγματα που δεν έχουν ζωή, το ίδιο το έδαφος κρατάει μέσα του δεδομένα θαμμένα, κρυμμένα, που όμως είναι ζωντανά. Αποτελείται από υλικά που διαρκώς μεταβάλλονται. Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί καταναλώνουν οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα, ακριβώς όπως κι εμείς όταν αναπνέουμε.
Φυτά και ρίζες που πεθαίνουν, πεσμένα φύλλα αλλά και άλλα οργανικά υπολείμματα αποτελούν τροφή για τους μικροοργανισμούς καθώς επίσης και για τα σκουλήκια και τα έντομα που ζουν στο έδαφος. Το χώμα είναι η βάση για την ζωή και την ανάπτυξη.
Τα παιδιά πήραν δείγμα εδάφους και τους ζητήθηκε να κάνουν την δική τους καταγραφή των δεδομένων του αφού πρώτα το παρατήρησαν με γυμνό μάτι και με μεγεθυντικό φακό. Έτσι έγιναν μικροί εξερευνητές, γνώρισαν τα μυστικά του εδάφους, και τα συστατικά που το δομούν. Διασκέδασαν και αποκόμισαν μια μοναδική εμπειρία! Την δράση υλοποίησε και πάλι η εθελόντρια, Σoφία Γουναροπούλου, την οποία ο Δήμος ευχαρίστησε θερμά.
Η Άννα Ασπραδάκη, Πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ δήλωσε : «Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία φέτος, για 6η συνεχόμενη χρονιά, σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το θέμα άκρως ενδιαφέρον «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο».
Ο Δήμος συνεχίζει να συνεργάζεται και να υλοποιεί το Πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης διότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αρχικά είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών για παιδιά στην βιβλιοθήκη, η καλλιέργεια των αναγνωστικών συνηθειών των παιδιών καθώς και η «μύηση» τους στον χώρου της βιβλιοθήκης.
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία στην Δημοτική μας βιβλιοθήκη θα γίνεται ολόκληρο το καλοκαίρι, με μια συνεχή ροή εργαστηρίων που διαρκεί σχεδόν από την ημέρα που κλείνουν τα σχολεία ως την ημέρα που ανοίγουν. Άλλωστε, ένας ακόμη στόχος είναι τα παιδιά να δραστηριοποιούνται στην βιβλιοθήκη μας για όλο αυτό το διάστημα.
Απαραίτητη και καθοριστική είναι η βοήθεια των εθελοντρίων μας για την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων- εκδηλώσεων. κ. Ελένη Μανδαμαδιώτου, κ. Σόφη Γουναροπούλου, κ. Σοφία Τσακωνιάτη σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την πολύτιμη στήριξη σας».
Όπως υπενθυμίζεται, τα προγράμματα – εργαστήρια είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά του Δήμου (από 4 ετών έως 12 ετών) και πραγματοποιούνται 11.30-13.30. Πληροφορίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλ. 210 6128825.