«Πόλο έλξης» για τα παιδιά και τους νέους της Πεύκης αποτέλεσε το 32ο Παιδικό Φεστιβάλ, το οποίο προγραμμάτισαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου και το Κέντρο Νέων «ΕΚΚΕΝΤΡΟΝ», δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να ενημερωθούν και να προβληματιστούν.
Κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ ήταν το νερό και στόχος η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα εξοικονόμησης του πολύτιμου αγαθού της φύσης.
Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο δήμαρχος Πεύκης Γ. Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ο Δήμος θα είναι πάντα δίπλα στα παιδιά» και υπογράμμισε ότι «έχουμε δουλέψει μήνες κι είμαι βέβαιος ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς θ’ απολαύσουν το πλούσιο πρόγραμμα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιάννης Βακαλόπουλος υπενθύμισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί τον παλαιότερο θεσμό της πόλης και γι’ αυτό «ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα που θα ενθουσιάσει τους νεαρούς συνδημότες μας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του «ΕΚΚΕΝΤΡΟΝ» Μιχάλης Κυδωνάκης, ο οποίος ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «μέσα από τις δραστηριότητες οι νέοι γνωρίζονται και δημιουργούν».
Στο άλσος Βαρβαρέσου είχαν στηθεί περίπτερα από Νομικά Πρόσωπα, φορείς και συλλόγους της πόλης, καθώς κι από σχολεία της Πεύκης. Καθένα από αυτά τα περίπτερα περιελάμβανε πληροφορίες και στοιχεία για την αξία του νερού, ενώ οι μαθητές των σχολείων είχαν προετοιμάσει σχετικές ζωγραφιές.
«Εντυπωσιακό», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ήταν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο περιελάμβανε ντοκιμαντέρ, δραστηριότητες των αεροπροσκόπων, συναυλία νεανικών γκρουπ, θέατρο σκιών, εργαστήρι ζωγραφικής, αγώνες πινγκ πονγκ και σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοθεατρικό δρώμενο, παραδοσιακούς χορούς, ξυλοπόδαρους, κλόουν, παιδική χορωδία, τμήμα δημιουργικής κίνησης, tae kwon do, kung fu, ιστορίες σκιών, εργαστήρι λόγου τέχνης και παράδοσης, καθώς και ομιλία της διαδάκτορος μηχανικού πληροφορικής και συντονίστριας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βερόνικας Σαμαρά με θέμα: «Ασφαλές διαδίκτυο – Η γνώση είναι δύναμη».
Το φεστιβάλ «έκλεισε» με τη βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτό. Επίσης, βραβεύτηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στους σχολικούς αγώνες στίβου, που έγιναν πρόσφατα στο Δημοτικό Στάδιο Πεύκης.
Γκρίνιες πριν και μετά το Φεστιβάλ
Αρκετά ήταν τα σχόλια και οι γκρίνιες, που ακούστηκαν κατά τη διοργάνωση, αλλά και ύστερα από την πραγματοποίηση του 32ου Παιδικού Φεστιβάλ στην Πεύκη.
Η αιφνίδια αλλαγή του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κώστα Μπαλδεράνου, οδήγησε τον νέο πρόεδρο Γιάννη Βακαλόπουλο, ν’ αναλάβει σε ταχείς ρυθμούς τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί τον παλαιότερο θεσμό της πόλης. Όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 25 Μαΐου, μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, «το φεστιβάλ διοργανώθηκε φέτος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα γι’ αυτό και δεν τηρήσαμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Δηλαδή, ότι θα δοθούν από την αρχή τη χρονιάς τα θέματα και θα υπάρξει μια ζύμωση μεταξύ των φορέων, για ν’ αποφασιστεί από κοινού το κεντρικό θέμα. Αυτό ήταν ανέφικτο να πραγματοποιηθεί στο πολύ λίγο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας».
Λίγες μέρες πριν το Φεστιβάλ, ο Σύλλογος «Η Άνω Πεύκη» δημοσίευσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για μη συμμετοχή του σε αυτό, λόγω του ότι «δεν εισακούονται εδώ και χρόνια οι προτάσεις μας για ζωντανή αναβάθμιση του θεσμού».
Την ίδια περίοδο, μερικοί παραπονέθηκαν ότι δεν έλαβαν πρόσκληση, άλλοι ότι δεν έλαβαν νωρίς το θέμα του Φεστιβάλ, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα κι άλλοι ότι έλαβαν καθυστερημένα το αναλυτικό πρόγραμμα.
Μουρμούρες για το Φεστιβάλ ακούστηκαν κι από άτομα που βρίσκονταν στα περίπτερα που είχαν στηθεί στο άλσος, οι οποίοι -διατηρώντας την ανωνυμία τους- σχολίασαν ότι «ήταν ανάγκη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, που μας είχαν υποσχεθεί φέτος ότι θα γίνει μεταξύ των φορέων της πόλης και του Δήμου, ώστε να εισακουστούν οι απόψεις μας και να διοργανωθεί ένα καλύτερο πρόγραμμα. Τελικά, όμως, δεν έγινε τίποτα». Μερικοί, επίσης, εξέφρασαν και την άποψη να ορισθεί εάν το Φεστιβάλ θα αφορά παιδιά ή νέους.
Εκπρόσωποι φορέων της πόλης, μάλιστα, τόνισαν ότι «οι περισσότεροι παραβρισκόμενοι ήταν γονείς, οι οποίοι ήρθαν για να παρακολουθήσουν μονάχα τη βράβευση των παιδιών τους κι όχι για να ενημερωθούν από τα περίπτερα», που όπως υποστήριξαν, «θα μπορούσαν να είχαν προβληθεί περισσότερο». Έτσι, οι περισσότεροι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «η προσέλευση φέτος είχε πτωτική τάση σε σύγκριση με άλλες χρονιές».
Αντιθέτως, η δημοτική αρχή, μέσω δελτίου Τύπου, ανακοίνωσε ότι «η συμμετοχή των παιδιών στο 32ο Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου Πεύκης ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά».
Το ζήτημα της συμμετοχής στο Παιδικό Φεστιβάλ, πάντως, δεν «ξέφυγε» κι από τα θέματα της προ ημερήσιας διάταξης που τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 2 Ιουνίου, στο οποίο η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασιλική Νικολαροπούλου τόνισε ότι «οι βραβεύσεις δεν ήταν η λύση για να έρθει κόσμος στο Φεστιβάλ», συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται ανανέωση και διαφορετική πνοή».
«Το Φεστιβάλ φέτος “έδωσε ρέστα”. Όλα τα παιδιά κι οι γονείς ήταν εκεί», απάντησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος δεν δίστασε να σχολιάσει και την επιστολή του Συλλόγου, που δεν δέχθηκε φέτος να συμμετέχει, με την εξής ειρωνική απάντηση: «Κλαίμε που δεν συμμετείχε φέτος στο Φεστιβάλ! Μήπως μαζεύονται πάνω από πέντε άτομα στη συνέλευσή του;».
Αμάλθεια Καραλή