Γ. Θεοδωρακόπουλος
«Δεν μπαίνει στο Παρατηρητήριο όποιος χρωστά»
«Η διαδικασία της ψήφισης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης κρύβει τον κίνδυνο του Παρατηρητηρίου καθώς, αν δεν εκτελέσουμε σωστά τον προϋπολογισμό του έτους, τότε θα μπούμε σε αυτό» σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.
Τόνισε ωστόσο, ότι «δεν ισχύει αυτό που διαδίδει ο δήμαρχος ότι μπαίνει στο Παρατηρητήριο όποιος Δήμος χρωστά, αλλά αν ο προϋπολογισμός του πέσει έξω πάνω 10% για δύο τρίμηνα». Πρόσθεσε, δε, ότι «το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για να παρακολουθείται αυτή η διαδικασία έχει η οικονομική υπηρεσία που ταυτόχρονα κουβαλά στις πλάτες της τις ευθύνες των αιρετών. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, οι υπάλληλοι πλέον δεν μπορούν σε πολλά πράγματα να λάβουν πολιτικές εντολές».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Θεοδωρακόπουλος ρώτησε τη διευθύντρια και την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου αν «νιώθουν ασφαλείς από τη διαδικασία του προϋπολογισμού μας και αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα που μπορούν να προστατεύσουν τον Δήμο», ωστόσο, τόσο ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντόπουλος όσο και η δημοτική σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Νατάσα Αβραμίδου τόνισαν ότι το παραπάνω αποτελούσε ερώτηση κρίσεως, και επομένως δεν έπρεπε να απαντηθεί από τις υπαλλήλους.
Π. Ασβεστάς
«Οι συνέπειες της εξυγίανσης»
Κατηγορηματικά αντίθετος στην ψήφιση του ΟΠΔ ήταν και ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Παναγιώτης Ασβεστάς, ο οποίος υπογράμμισε: «Το θέμα είναι πολιτικό. Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας είναι το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε από το τρίτο μνημόνιο».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η φράση στην εισήγηση, «ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου, ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης» σημαίνει πρακτικά «να εγκαταλείψουμε τις κοινωνικές παροχές του Δήμου, να διώξουμε εργαζόμενους, να “χαρατσώσουμε” τους δημότες μας, αλλά και να πάρουμε μπόνους αν ακολουθούμε σωστά τις οδηγίες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους δήμους, που πρέπει να λειτουργούν χωρίς φορομπηχτική πολιτική».
Κλείνοντας ρώτησε τους συναδέλφους του, αν «έχουμε πολιτική βούληση να εναντιωθούμε σε αυτή την πολιτική;» παροτρύνοντας τον καθένα να αποφασίσει αυτόνομα και μακριά από πολιτικές πιέσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η σύμβουλος της ίδιας παράταξης Νατάσσα Αβραμίδου υποστήριξε ότι «αν ψηφίσουμε αυτό το πλαίσιο δράσης, θα κάνουμε ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που κάλεσαν την τρόικα και στη συνέχεια έλεγαν “δεν φταίμε εμείς για τα μέτρα! Μας υποχρεώνει η τρόικα να τα εφαρμόσουμε”. Όμως, με αυτή την απόφαση, καλούμε μια μορφή τρόικας στον Δήμο. Νομίζω ότι ως λαός “εξυγιανθήκαμε” αρκετά! Ας μην “εξυγιάνουμε” και τους δημότες μας. Είμαστε μικρός Δήμος και αύριο μεθαύριο με τους συνδημότες μας θα βλεπόμαστε».
Τελικά το θέμα εγκρίθηκε και υπερψηφίστηκε από τα μέλη της διοίκησης με 13 ψήφους έναντι 7 των μελών της μειοψηφίας.
Αμάλθεια Καραλή