Μετά από τριετή προσπάθεια για αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού που ευοδώθηκε πρόσφατα, οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει τα πάνω-κάτω στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Σε τροχιά διερεύνησης και διενέργειας των επόμενων κινήσεων για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού του δήμου μετά και την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την προηγούμενη Βουλή, με τα σχετικά έγγραφα των όρων της αναχρηματοδότησης να βρίσκονται ήδη στον δήμο και τον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη να έχει ήδη συναντηθεί με το Παρακαταθηκών και Δανείων μεταφέροντας μάλιστα τη σχετική συζήτηση στους επικεφαλείς των συνδυασμών σε μία κατ’ ιδίαν συνάντησή μαζί τους πρόσφατα.
Το Παρακαταθηκών και Δανείων μάλιστα διατύπωσε στον δήμαρχο πρόταση για ρύθμιση 20ετίας για την αποπληρωμή του δημοτικού δανεισμού κάτι το οποίο και προβλέπεται στην επίσημη έγγραφη ενημέρωσή του όπου γίνεται λόγος για διάρκεια αποπληρωμής έως 25 χρόνια. Ποια η διαφορά ανάμεσα στις δύο ρυθμίσεις; Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα αυτή αφορά ποσό ύψους 80 χιλ. ευρώ καθώς με την επιλογή της εικοσαετίας οι οφειλές του δήμου θα διαμορφωθούν περί τα 620 χιλ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, σε αυτή της εικοσιπενταετίας ο δήμος θα καταβάλλει ποσό 700 χιλ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.
Ποια τα σημερινά δεδομένα; Φαίνεται ότι αυτά έχουν διαφοροποιηθεί και με την πρόσφατη αλλαγή στη γενική κυβέρνηση της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Έτσι, ενώ είναι σαφές στον δήμο ότι αδυνατεί ή θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να καταβάλλει τοκοχρεωλύσεια των δανειακών του υποχρεώσεων που λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα, άρχισαν να υψώνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για αναμονή ενόψει αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενδεχομένως και στη δομική λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που «ευαγγελίζεται» η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επί του παρόντος πάντως ο δήμαρχος φέρεται να έχει «παγώσει» την αποπληρωμή της επόμενης δανειακής υποχρέωσης ενόψει της ρύθμισης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη νομική υποχρέωση του δήμου να καταβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά και έγγραφα για την υπαγωγή του στη ρύθμιση να φθάνει χρονικά έως τον Ιούνιο του 2015, αν και πολιτικοί κύκλοι κάνουν λόγο ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών.
Είναι σαφές επίσης ότι ο δήμος χρειάζεται άμεσες λύσεις καθώς ήδη η σημαντική μείωση των τακτικών του εσόδων λόγω της οικονομικής κρίσης δημιούργησε σημαντικό έλλειμμα και δυσκόλεψε την καταβολή των δανειακών του υποχρεώσεων ήδη από πέρυσι, ενώ φέτος η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη.
Τι θα γινόταν τώρα εάν η επίμαχη τροπολογία δεν είχε εγκριθεί από τη Βουλή; Τα «λογιστικά τρικ» θα συνέχιζαν ενδεχομένως να υφίστανται για να παρουσιάζουν βελτιωμένη την εικόνα του ισολογισμού παρά τη γενική παραδοχή και της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας αλλά και της σημερινής ότι το οικονομικό πρόβλημα του δήμου είναι μείζον. Ταυτόχρονα, ο δήμος θα εξυπηρετούσε τις δανειακές του υποχρεώσεις, περιμένοντας να εισπράξει το ειδικό τέλος της ΔΕΗ για να εξομαλύνει αυτή την κατάσταση. Τι θα συνέβαινε σε εύρος χρόνου, τηρουμένων των σημερινών οικονομικών συνθηκών στη χώρα; Το έλλειμμα του δήμου θα αυξάνονταν έως τη στιγμή που δεν θα είχε πια τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. Και ο ο λόγος δεν αναφέρεται σε υποχρεώσεις αναπτυξιακής προοπτικής, γι’ αυτές ούτε λόγος να γίνεται αλλά για υποχρεώσεις άμεσες όπως η καταβολή της μισθοδοσίας. Το σενάριο βέβαια αυτό απομακρύνθηκε σθεναρά από την πραγματικότητα του δήμου με την εξέλιξη της δυνατότητας του δήμου για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του. Την κατάσταση βέβαια όπως ήδη αναφέραμε έκανε πιο σύνθετη η αλλαγή της κυβέρνησης και η πίστη ή η ελπίδα για ριζικές αλλαγές και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ποιο το σημερινό διακύβευμα; Με βάση τις αλλαγές που «ευαγγελίζεται» ο ΣΥΡΙΖΑ συμφέρει τελικά τον δήμο η διαδικασία της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων; Ή μήπως στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον θα προκύψουν σε κυβερνητικό επίπεδο μεταρρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι συμφερότερες για τον δήμο; Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική, το οικονομικό πρόβλημα του δήμου σημαντικό και τα χρονικά περιθώρια ελιγμών ή αναμονής δεν είναι ούτε σίγουρο ότι υπάρχουν ούτε δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν θετικό αποτέλεσμα για τον δήμο. Μπορεί όμως και να δημιουργήσουν και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα ή το διακύβευμα, κάτι που ενδεχομένως δεν θα ανέκυπτε στη δημοτική πραγματικότητα με την επανεκλογή της ΝΔ σε πρώτο κόμμα και τη συνέχιση του προγράμματός της. Βεβαιότητα επίσης ότι αυτή τη στιγμή αναφύονται στον δήμο και στο πολιτικό του γίγνεσθαι δύο φωνές: α) αυτή που ζητά να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της αναχρηματοδότησης ώστε ο δήμος να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης αποκτώντας ταυτόχρονα αναπτυξιακή προοπτική και β) όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να κερδηθεί χρόνος ώστε ο δήμος να καταστεί κοινωνός των νέων αλλαγών που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιλέξει τη συμφερότερη λύση.
Έχει όμως ο δήμος τις οικονομικές αντοχές να περιμένει; Οι αλλαγές που υπόσχεται η νέα κυβέρνηση στο μέτρο που θα πραγματοποιηθούν θα είναι πράγματι συμφερότερες για την επόμενη μέρα στον δήμο έναντι της ρύθμισης που βρίσκεται σήμερα στο «πιάτο» της δημοτικής Αρχής; Και πότε χρονικά αναμένονται αυτές οι αλλαγές; Γιατί εάν αργήσουν αρκετά και δεν είναι τελικά συμφέρουσες για τον δήμο, θα μπορεί πάντα ο δήμος να επιβιβαστεί στο οικονομικό «τρένο» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων; Και εάν ο δήμος προχωρήσει στη λύση για την οποία προσπάθησε σκληρά τα τελευταία χρόνια, να επιτύχει δηλαδή τη δυνατότητα μεταφοράς του δανεισμού του από τις ιδιωτικές τράπεζες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μήπως βρεθεί προ εκπλήξεως στο κοντινό ή το απώτερο μέλλον «χάνοντας» στην πράξη ευκαιρίες στο μέτρο που η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καίριας αναπτυξιακής δυναμικής λύσεις όπως έχει υποσχεθεί; Μια σειρά από ερωτήματα σαν αυτά δημιουργούν πραγματικά τελικά το εκρηκτικό μίγμα στον δήμο που προαναφέραμε.
Όσο για τις αποφάσεις της επόμενης μέρας, το σίγουρο είναι ότι για τη λήψη τους θα απαιτηθεί περαιτέρω εμβάθυνση στην υπόθεση. Όπως εάν θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της τροπολογίας σε χρόνο εκτός του προβλεπόμενου ή ακόμα και αν μία τέτοια εξέλιξη δεν υφίσταται εάν μπορεί να δημιουργηθεί υποστηριζόμενη με επαφές σε υπουργικό επίπεδο πλέον. Έχει όμως ανάγκη από τέτοιες κινήσεις ο δήμος; Μπορεί να τις υποστηρίξει και οικονομικά καταβάλλοντας τις δανειακές του υποχρεώσεις;
Τα δάνεια του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης
Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη για το ιστορικό των δανείων που θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δηλαδή βάσει των αρχείων που διατηρεί ο δήμος, πότε συνάφθηκαν χρονικά, με ποιους όρους, τι μέρος τους έχει αποπληρωθεί μέχρι σήμερα, πότε ολοκληρώνεται η αποπληρωμή τους; Μας απάντησε με τη γλώσσα των αριθμών. Ιδού!
Τάσος Μαυρίδης – δήμαρχος
«Στα 1,2 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις του δήμου προς τρίτους – καμία ‘έκπτωση’ στο κοινωνικό – αθλητικό και πολιτισμικό πρόσωπο του δήμου»
Θέσαμε στον δήμαρχο και τους επικεφαλής των συνδασμών μία σειρά ερωτημάτων, εκ των οποίων λόγω της φύσης τους, τα πρώτα τρία αφορούσαν αποκλειστικά στον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη. Ας δούμε τι μας απάντησαν… Να διεκρινίσουμε μόνο ότι σήμερα δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις του δημάρχου για τα πρώτα τρία ερωτήματα, ενώ για τα επόμενα τρία οι απαντήσεις θα δημοσιευθούν άμεσα. Συγκεκριμένα:
Σε ποιο ποσό κ. Δήμαρχε ανέρχεται ο δημοτικός δανεισμός γενικά και σε ποιο ποσό τα δάνεια που προορίζεται να συμπεριληφθούν στη σύμβαση; Η σύμβαση δηλαδή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα αφορά στο σύνολο του δημοτικού δανεισμού;
Το υπόλοιπο του ποσού του δανείου στο οποίο θα γίνει αναχρηματοδότηση είναι 9.178.785,32. Σε αυτό δεν θα συμπεριληφθεί το υπόλοιπο του Δανείου για την αγορά του οικοπέδου Ο.Τ.9 στην Δημοτική κοινότητα Λυκόβρυσης. Ως γνωστόν, για το έργο αυτό υπάρχει επιβάρυνση ειδικού τέλους προς τους κατοίκους της Λυκόβρυσης το οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί εφόσον η Περιφέρεια αναλάβει το 100% της χρηματοδότησης. Μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο σύνολο των Δανείων.