Ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των περιοίκων να κερδίσουν την δίκη απαλλαγής τους από την οικονομική συμμετοχή στην κατασκευή της κεντρικής πλατείας της πόλης.
Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης Πεύκης αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα κατά πλειοψηφία να πράξει κάθετι που είναι δυνατόν ώστε οι περίοικοι της πλατείας Πέρρου να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής των ποσών που τους έχουν καταλογισθεί για τη δημιουργία της πλατείας. Παράλληλα, αποφάσισε να μην προβεί σε αναγκαστικές πράξεις εκποίησης για την καταβολή των εν λόγω ποσών, ενώ αναγνώρισε ουσιωδώς ότι η κατασκευή υπόγειου γκαράζ στο οικόπεδο Πέρρου αποτελεί ουσιώδης αλλαγή χρήσης του οικοπέδου.
Επί της συνεδρίασης τώρα, αυτή πραγματοποιήθηκε σε έντονους τόνους πολύ λιγότερο δημόσια και περισσότερο δια της σιωπής και της εν μέρει απουσίας, ενώ έντονα σχολιάσθηκε στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου η μη παρουσία της πλειονότητας των δημοτικών συμβούλων της Λυκόβρυσης στη λήψη της απόφασης λίγο πριν τα μεσάνυχτα από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης όλων όσων πραγματοποιήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, μπορεί να διακρίνει κανείς τη σημαντικότητά του, ακόμα και να το αναδείξει ως το δεύτερο πιο σημαντικό, βάσει διακυβευμάτων και έλλογης συνοχής, μετά το δημοτικό συμβούλιο του Μαρτίου 2015 οπότε και η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας απεχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μετά από την προτροπή του δημάρχου,Τάσου Μαυρίδη,την ώρα συζήτησης θεμάτων που έφερε στην ημερήσια διάταξη η αντιπολίτευση.
Γιατί τώρα το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας ήταν τόσο σημαντικό; Γιατί κατέδειξε με έναν μάλλον άκομψο τρόπο για να διατυπώσουμε εκλεπτυσμένα, τους προβληματισμούς που έχουν ανακύψει σχετικά με τη συνοχή των δύο δημοτικών διαμερισμάτων και την αντιμετώπισή τους από τον ενιαίο δήμο. Ο λόγος είναι σαφές ότι αφορά το δημοτικό διαμέρισμα της Πεύκης και αυτό της Λυκόβρυσης.
Σήμερα, οι διεκδικήσεις στο οικόπεδο Πέρρου μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά πλειοψηφία να συνδράμει στην απαλλαγή των περιοίκων από την καταβολή των βεβαιοθέντων ποσών για την κατασκευή πλατείας στο οικόπεδο Πέρρου, μετακινούνται σε ένα δεύτερο επίπεδο και αφορούν την αξιοποίηση ενός μικρού μέρους της πλατείας για τη δημιουργία υπέργειου πάρκινγκ με αυτόνομη είσοδο είτε με κατασκευαστική σύνδεσή του με το υπόγειο πάρκιγνκ. Το επιχείρημα αυτό διερευνάται αυτή τη στιγμή σε πολεοδομικό επίπεδο και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προχωρήσει ως αίτημα στο δήμο μόλις υποστηριχθεί και πολεοδομικά στο μέτρο που το δημοτικό συμβούλιο έχει δεσμευθεί με απόφασή του να συνδράμει στην απαλλαγή της οφειλής των περιοίκων. Εάν η αξιοποίηση μέρους της πλατείας σε υπέργειο επίπεδο είναι το απαιτούμενο επιχείρημα που χρειάζονται οι περιοίκοι ώστε η δικαιοσύνη να τούς απαλλάξει από κάθε καταβολή, τότε ενδεχομένως πρέπει να προχωρήσουν και οι σχετικές ενέργειες στο μέτρο που η αρωγή του δήμου είναι δεδομένη μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υποστηρίζει μία σειρά παραγόντων και περιοίκων στο δήμο.
Η απόφαση και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου
Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση η οποία περιλαμβάνεται στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά:
1. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ με 12 ΥΠΕΡ, 2 ΚΑΤΑ (κ.κ. Ασβεστάς, Αβραμίδου), 4 ΠΑΡΩΝ (κ.κ. Γώγου, Σκαμάκης, Σιαδήμας, Νικολαροπούλου) αποφασίζει:
I. Προτίθεται να μην προβεί σε λήψη αναγκαστικών μέτρων προς τους οφειλέτες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, των κατοίκων (περιοίκων Ο.Τ. 25Α ) λόγω απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, που περικλείεται από τις οδούς Κουντουριώτου-Αγίου Παντελεήμονος-Δαγκλή, μέχρι της εκδίκασης της προσφυγής που έχει κατατεθεί από τους κατοίκους στα διοικητικά δικαστήρια.
II. Αναγνωρίζει ότι με την προσθήκη του υπογείου γκαράζ στο συγκεκριμένο οικόπεδο, προβαίνει σε ουσιώδη αλλαγή και τροποποίηση της κύριας και μοναδικής χρήσης του οικοπέδου, που σύμφωνα με το ΦΕΚ απαλλοτρίωσης ήταν η πλατεία.
III. Να υποβάλλει αίτημα προς την υπερκείμενη Κρατική Διοίκηση για την έκδοση ειδικού (ad hoc) Προεδρικού Διατάγματος για το συγκεκριμένο οικοπεδικό χώρο, το οποίο να απαλλάσσει τους περιοίκους από την υποχρέωση αποζημίωσης, λόγω αλλαγής της πολεοδομικής χρήσης με την προσθήκη σε αυτόν της εμπορικής, οχλούσας και επιβαρυντικής χρήσης του υπογείου γκαράζ.
IV. Εφοδιασμό με όλα τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα των δικηγόρων των περιοίκων και ιδιαιτέρως με επικυρωμένο αντίγραφο της προμελέτης του υπογείου γκαράζ που εκπονήθηκε και παραλήφθηκε από το Δήμο μας, έτσι ώστε να καταδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι ο Δήμος μας έχει ήδη επί προχωρημένου σταδίου την αλλαγή των χρήσεων και των σκοπών της αρχικής απαλλοτρίωσης.
2. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ με 16 ΥΠΕΡ, 2 ΚΑΤΑ (κ.κ. Ασβεστάς, Αβραμίδου) εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω και της παρούσας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης προτείνει:
I. Τη διαγραφή των ήδη βεβαιωμένων μέχρι σήμερα οφειλών σε παρόδιους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά πλήρες κεφάλαιο και προσαυξήσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 5269/31 και όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα, που προβλέπουν την καταβολή αποζημίωσης (λόγω απαλλοτρίωσης) σε παρόδιους υπόχρεους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επωφελούνται από την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται στην καταβολή στον οικείο Δήμο ποσού το οποίο ο Δήμος κατέβαλε για λογαριασμό τους σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, αφού σήμερα σύμφωνα με το ιστορικό αλλάζει η χρήση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης στο Ο.Τ. 25Α με την μετατροπή τμήματος αυτού σε χώρο πλατείας με υπόγειο γκαράζ ως κοινωφελές έργο γενικότερα.
II. Την κατάργηση, με αναδρομική ισχύ, των διατάξεων του Ν. 5269/31 σε ότι ρυθμίζει σε οφειλές παρόδιων ιδιοκτητών όπως ισχύουν σήμερα.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς (Οικονομικών, Εσωτερικών, ΥΠΕΚΑ) καθώς επίσης και στην ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ.
Το ιστορικό του οικοπέδου Πέρρου
Η εισήγηση δημάρχου – Τάσου Μαυρίδη
Με τις υπ’ αριθ. 122/1994 και 129/1995 αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πεύκης ενέκρινε την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης στο Ο.Τ. 25Α με τη μετατροπή τμήματος αυτού σε χώρο πλατείας. Η ως άνω τροποποίηση δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. ΦΕΚ 45/τ.Δ’/29-1-1997.
Σε υλοποίηση της απαλλοτρίωσης εκδόθηκε η με αρ. ΠΓ 15/99 Πράξη Προσκύρωσης και Αναλογισμού Αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας από την Δ/νση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών (τομέας Ανατολικής Αττικής), η οποία κυρώθηκε με την υπ. αρ. 2266/85/03 απόφαση Νομάρχη Αθηνών.
- Υποχρεώσεις Δήμου που προκύπτουν από την 15/99 πράξη προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης: 2.321,58 τετραγωνικά μέτρα
- Υποχρεώσεις παρόδιων που προκύπτουν από την 15/99 πράξη προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης: 1.302,55 τετραγωνικά μέτρα
Με την υπ’ αριθ. 93/2006 απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών καθορίστηκε προσωρινή τιμή μονάδος αποζημίωσης το ποσό των 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το οικόπεδο εμβαδού 3.575,66 τ.μ..
Κατόπιν με την υπ’ αριθ. 1415/2007 απόφαση Εφετείου Αθηνών καθορίστηκε οριστική τιμή μονάδος αποζημίωσης το ποσό των 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στα με αρ. ΦΕΚ 698/23-8-2006 και 115/28-3-2008 δημοσιεύθηκαν τα γραμμάτια συστάσεως παρακαταθήκης 10080/2-8-2006 και 11382/14-3-2008 με ποσά 2.144.658,00 ευρώ και 894.653,00 ευρώ αντίστοιχα.
Με την υπ. αρ. 33/2008 Απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και αποδέχτηκε τους όρους σύναψης συμπληρωματικού δανείου ύψους 990.000,00 ευρώ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο ΟΤ 25Α με την Τράπεζα Πειραιώς.
Με την υπ’ αριθ. 200/2012 απόφαση του Δ.Σ. Λυκόβρυσης-Πεύκης εγκρίθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης στο Ο.Τ. 25Α με το χαρακτηρισμό του τμήματος αυτού σε χώρο πλατείας με υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είχε αποτυπωθεί η βούληση της Διοίκησης του Δήμου, ώστε να συμπληρωθεί η χρήση της Κεντρικής Πλατείας της Πεύκης, στο Ο.Τ. 25Α, με τη χρήση του χώρου «Υπόγειος χώρος στάθμευσης». Συγκεκριμένα, στο επιχειρησιακό σχέδιο 2012-2014 που εγκρίθηκε με την υπ αριθμ. 301/2011 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ:456ΣΩΛΔ-ΒΜ6) προβλέπονταν στον άξονα 1.3.3. «Εξασφάλιση χώρων στάθμευσης», μελέτες ωρίμανσης του έργου κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Πέρου. Πιο αναλυτικά προβλεπόταν η εκπόνηση των παρακάτω μελετών: