Αναζητείται οικόπεδο εκτός των ορίων Λυκόβρυσης – Πεύκης. Δυνατότητα αγοράς του οικοπέδου με ΕΣΠΑ χρηματοδότηση.
Και πάλι στην επικαιρότητα, όπως άλλωστε εδώ και έναν περίπου χρόνο, η κατασκευή Πράσινου Σημείου για την εξυπηρέτηση των πράσινων αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Αυτή τη φορά ο λόγος σχετίζεται με το ζήτημα της αγοράς οικοπέδου εκτός των ορίων της πόλης για το οποίο έχει υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οικοπεδούχων προς πώληση του ακινήτου τους στην πόλη με διττό σκοπό από την πλευρά του Δήμου όπως μάς εξηγεί ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης. Συγκεκριμένα: «H αγορά του εν λόγω οικοπέδου μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που παρέχει η ΕΕ για ανάλογο σκοπό. Τώρα, εάν ο Δήμος πληρεί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα είναι κάτι που το ευρευνούν σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας οφείλουμε να καταθέσουμε αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα με συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό στην πράξη σημαίνει να έχουμε βρει το οικόπεδο και να γνωρίζουμε το κόστος αγοράς του. Για το σκοπό αυτό άλλωστε και το εν λόγω θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον, για να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος οικοπεδούχων προς πώληση του ακινήτου τους όφειλε να υφίσταται σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου». Αυτά δια στόματος του δημάρχου της πόλης Tάσου Mαυρίδη.
Θα προσπαθήσουμε να ενταχθούμε σε ΕΣΠΑ αγοράς οικοπέδου
Εάν ο Δήμος δεν πληρεί τις σχετικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ χρηματοδότησης αγοράς οικοπέδου; Αυτά ήταν και η επόμενη ερώτησή μας στον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη. Τι μάς απάντησε: Ιδού: «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε καθώς ακόμη δεν έχουμε όλα τα στοιχεία στα ‘χέρια’ μας. Διερευνούμε ακόμα εάν υπάρχει ενδιαφέρον πώλησης οικοπέδου καθώς και ποιες είναι οι τιμές στην αγορά. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσπαθήσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ για την αγορά οικοπέδου με στόχο την κατασκευή Πράσινου Σημείου».
Θα εξετάσουμε και το ενδεχόμενο αγοράς οικοπέδου… με ίδιους πόρους
Σε περίπτωση μη ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπως μάς εξήγησε ο δήμαρχος, ο Δήμος θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους, κάτι όμως που σήμερα φαντάζει σχεδόν ανέφικτο δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της πόλης που οδήγησε στις αρχές του 2016 στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, μέσα σε ένα περιβάλλον όπως είναι αυτό της χώρας που κλυδωνίζεται επί σειρά ετών από την οικονομική κρίση.
Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης δεν αποκλείει διαδηματοκές συνεργασίες, ενώ ήδη όπως μάς εξήγησε έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με όμορους Δήμους για τον σκοπό αυτό, αλλά σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που να συζητείται ή να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στόχος η συλλογή πράσινων απορριμάτων – επεξεργασία αλλά και πράσινα κλαδέματα
Στη συνέχεια της συνομιλίας μας με τον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη, του ζητήσαμε να μάς διευκρινίσει γιατί το αναζητούμενο οικόπεδο ορίζεται σε 4 χιλ. με 8. χιλ. m2, στο μέτρο μάλιστα που η επικεφαλής Μαρία Λοϊζίδου του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης που ανέλαβε και εκτέλεσε το Πoλυτεχνείο έκανε λόγο σε συνομιλία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ μαζί της ήδη από την περασμένη άνοιξη (2016) για πρόβλεψη χώρου 2,5 – 3 χιλ. m2. Όπως μάς διευκρίνισε σχετικά ο δήμαρχος, η πρόβλεψη αυτή της μελέτης του Πoλυτεχνείου αφορά μόνο σε χώρο συλλογής πράσινων απορριμμάτων και όχι σε κάποια επεξεργασία τους στην οποία αποσκοπεί ή τουλάχιστον δεν αποκλείει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου του. Επίσης τα 4 χιλ. με 8. χιλ. m2 που αναζητά ο Δήμος αφορούν και τη συλλογή πράσινων κλαδεμάτων της πόλης.
Δεν έχει απαντήσει ακόμη η Κηφισιά για τη συνεργασία στα πράσινα κλαδέματα
Σχετικά πάντως μιλήσαμε με τον Τάσο Μαυρίδη για τις επαφές του Δήμου λίγο πριν το 2016 με τον Δήμο Kηφισιάς και τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Θωμάκο που αφορούσαν αίτημα της Λυκόβρυσης – Πεύκης για χρήση από την πόλη του ειδικού χώρου που διαθέτει η Κηφισιά όπου και περισυλλέγει τα πράσινα κλαδέματά της, ενώ η Κηφισιά διαθέτει και θρυματοποιητή αυτών. Η σχετική συζήτηση όμως δεν έχει προχωρήσει με τον Δήμο Κηφισιάς να μην έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της πόλης της Λυκόβρυσης – Πεύκης για συνεργασία στον τομέα των πράσινων κλαδεμάτων όπως μάς είπε ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης. Αξίζει να σημειωθεί σχετικά ότι το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Κηφισιάς συζητά συνεργασία με τον Δήμο Διονύσου στο κομμάτι διαχείρισης των πράσινων απορριμμάτων.
Και δεύτερη αθλητική εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει το οικόπεδου του ημιτελούς κλειστού
Απόμενο θέμα της συζήτησής μας με τον δήμαρχο το ημιτελές εδώ και 21 περίπου χρόνια γήπεδο της Λυκόβρυσης. Όπως είπαμε στον δήμαρχο ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε επισημάνει ότι σε ένα οικόπεδο 5,2 στρεμμάτων όπως αυτό του ημιτελούς γηπέδου Λυκόβρυσης, με το αμιγώς κτήριο του ημιτελούς κλειστού να καταλαμβάνει περί το 1,5 στρέμματα μπορεί ίσως να βρεθεί μία καλή λύση και για την κατασκευή του γηπέδου αλλά και του Πράσινου Σημείου. Τι μάς εξηγεί σήμερα σχετικά ο δήμαρχος; Η απάντησή του ακολουθεί: «Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης μελετούν την υπόθεση του ημιτελούς κλειστού ώστε να γνωρίζουμε με πλήρη ακρίβεια τον απαιτούμενο χώρο που χρειάζεται η λειτουργία του. Δεν αναφέρομαι μόνο στα 1,5 στρέμματα που καταλαμβάνει το ημιτελές κλειστό της Λυκόβρυσης αλλά και στις διανοίξεις δρόμων που οφείλουν να γίνουν για την απρόσκοπτη λειτουργία του όπως και για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων που θα εξυπηρετεί όσους χρησιμοποιούν το ημιτελές κλειστό της Λυκόβρυσης. Επομένως, οφείλουμε να περιμένουμε τη μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς τα στρέμματα που απομένουν από το συνολικό οικόπεδο των 5,2 στρεμμάτων. Όσο δε για τον χώρο που θα περισσέψει μπορεί άριστα να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία συμπληρωματικών αθλητικών εγκαταστάσεων, π.χ. χώρου για μπάσκετ κ.λπ.».
Να σημειώσουμε τέλος ότι όπως παλαιότερα έχει επισημάνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος: «Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την κατασκευή κλειστού γηπέδου στη Λυκόβρυση – Πεύκη σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος». Από την πλευρά του τώρα ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης τονίζει σχετικά ότι οι απαιτούμενες διανοίξεις δρόμων αλλά και η κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για τη λειτουργία του κλειστού γηπέδου, είναι κόστη που μπορούν να ενταχθούν στη συνολική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
Αυτά τα μέχρι σήμερα δεδομένα και το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια…
Κατασκευή Πράσινου Σημείου
Η ανακοίνωση του Δήμου για την αγορά οικοπέδου
Με ένα μείζον και άκρως επίκαιρο θέμα ξεκίνησε πρόσφατα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, η οποία έλαβε χώρα παρουσία του δημάρχου κ. Μαυρίδη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου στην Πεύκη. Η εν λόγω πρόταση προέκυψε κατόπιν της εκπόνησης του «Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο πρότεινε καθώς ο δήμος δεν διαθέτει, την αγορά εδαφικής έκτασης προκειμένου να εγκατασταθεί σε αυτήν ένα Βασικό «Πράσινο Σημείο» μεγάλης κλίμακας με στόχο η Ελλάδα εναρμονιστεί με τους στόχους της ΕΕ, να περιοριστεί η υγειονομική ταφή στο 20% μέχρι το 2030, και να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης στο 65% μέχρι το 2025.
Σαν Πράσινο Σημείο ορίζεται ένας περιφραγμένος, καλά διευθετημένος και φυλασσόμενος χώρος γνωστός στο κοινό, προορισμένος για τη συλλογή ορισμένων κατηγοριών απορριμμάτων [χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμός, (ρουχισμός, έπιπλα, ογκώδη αντικείμενα, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός)], των οποίων η φύση και ποσότητες καθορίζονται από την Αρχή που έχει την ευθύνη λειτουργίας του. Στα Πράσινα Σημεία γίνεται διαχωρισμός των προσκομιζόμενων απορριμμάτων από τους δημότες με την εναπόθεσή τους σε καθορισμένες θέσεις.
Η εν λόγω έκταση, η οποία χρειάζεται να είναι μεταξύ 4.000 m2 και 8.000 m2, θα είναι απομακρυσμένη από σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες κλπ, και θα βρίσκεται εκτός των ορίων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Η εν λόγω πρόταση έγινε άμεσα δεκτή από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, καθώς όπως δήλωσε και ο κ. Μαυρίδης, το μοντέλο των «Πράσινων Σημείων» εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον, βάσει της νέας εθνικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα, θα αρχίσει να υιοθετείται από τους δήμους και στην Ελλάδα. Ο εκάστοτε καταναλωτής και δημότης ήρθε η στιγμή να καταλάβει την αξία των απορριμμάτων και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Και αν ο στόχος είναι αρκετά φιλόδοξος, η επίτευξη του είναι εφικτή, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των δημοτών και με κυρίαρχο ενεργό ρόλο τον θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης.»
Να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Δράσης 5 «Δημιουργία «Πράσινων Σημείων» και Δικτύωσή τους» και υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου μας.