Μονοήμερη εκδρομή στην ορεινή Φθιώτιδα, στο «Μπαλκόνι της Ρούμελης», στο όρος Οίτη, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης ΙΩΝΙΑ, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013. Ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να βρεθούν όλοι μαζί, Μικρασιάτες και φίλοι του Συλλόγου, σε μια μικρή απόδραση από το κλεινόν άστυ.
Πρώτος σταθμός το χωριό Υπάτη με το νερόμυλο του Ματσούκα, ένα μικρό, αλλά θορυβώδη καταρράκτη που κάποτε τροφοδοτούσε πέντε ακόμη νερόμυλους, έπειτα επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο της και τη γραφική πλατεία της. Η Υπάτη είναι μια ημιορεινή κωμόπολη του Νομού Φθιώτιδας, χτισμένη στις βόρειες πλαγιές της Οίτης, ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια. Υπήρξε πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας και είχε μεγάλη ανάπτυξη κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και τους προβυζαντινούς χρόνους.
Συνέχισαν για το μοναστήρι του Οσίου Αγάθωνα που βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Οίτη, όπου λειτουργεί και μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το μοναστήρι κρύβεται σε κατάφυτη αγκαλιά του βουνού, σε υψόμετρο 550 μέτρων και σύμφωνα με την προφορική παράδοση ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από τον μοναχό Αγάθωνα. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Ο επισκέπτης έχει τη χαρά όχι μόνο να απολαύσει τη φύση αλλά και να βιώσει έντονα το θρησκευτικό συναίσθημα. Υπάρχουν δύο παρεκκλήσια με αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Στο σκευοφυλάκιό της φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια, όπως φορητές εικόνες, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη και ξυλόγλυπτοι σταυροί. Η Μονή χαρακτηρίζεται ως οικολογική επειδή στο χώρο της λειτουργεί από το 1953 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εκτίθενται τα κυριότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του εθνικού Δρυμού της Οίτης. Στον εξωτερικό χώρο της Μονής λειτουργεί εκτροφείο άγριων πτηνών, που ενισχύουν την πανίδα του δρυμού. Σε ειδικό χώρο φιλοξενούνται παγώνια και σε περιφραγμένο χώρο 1.200 στρεμμάτων ζει σημαντικός αριθμός ελαφιών.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης ΙΩΝΙΑ αναχώρησε έπειτα για τον Γοργοπόταμο, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού Φθιώτιδας. Αν και μικρό χωριό έχει ταυτιστεί με τις ιστορικές στιγμές της Εθνικής Αντίστασης. Η φύση της ελατοσκέπαστης Οίτης εκεί έχει τον πρώτο λόγο. Στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε κατευθείαν στον Μαλιακό κόλπο, αλλά λόγω προσχώσεων και των έργων στον κάμπο της περιοχής της Λαμίας, άλλαξε η κοίτη του και συμβάλλει πλέον με τον Σπερχειό και έγινε παραπόταμος αυτού.
Πάνω απ’ το χωριό βρίσκεται η Ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, η οποία ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης και στην οποία περνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτήν τη γέφυρα γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις σε συνεργασία με το Αγγλικό Κλιμάκιο του Συνταγματάρχη Μάγερ, ανατίναξαν τη γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στη διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική. Εκεί ήταν και η τελευταία στάση τους, όπου παρέμειναν για να γευματίσουν, απολαμβάνοντας το πράσινο και τις φυσικές ομορφιές.