Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως προς τις ενέργειές της διοίκησης για την προσβασιμότητα και δυνατότητα χρήσης των υπό ανακατασκευή παιδικών χαρών της πόλης από ΑμεΑ καταθέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Πέτρος Κούκουζας και Σπύρος Μπόγδανος, τονίζοντας ότι στις υπό εξέλιξη εργολαβίες προβλέπεται μόλις ένα όργανο παιχνιδιού.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Από τον Απρίλιο του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες με θέμα «την προμήθεια και την τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών και δαπέδων ασφαλείας για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του δήμου Αμαρουσίου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II».
Στις συμβάσεις αυτές, παρόλο που προβλέπονται 70 όργανα παιχνιδιού για 39 παιδικές χαρές, μόνο ένα (1) όργανο παιχνιδιού αφορά σε παιδιά με αναπηρία.
Λαμβάνοντας υπόψη πως τα ανάπηρα παιδιά, όπως και ολοι/ες οι ανάπηροι/ες συμπολίτες/τισσες μας έχουν το κοινωνικό δικαίωμα να κινούνται, να ψυχαγωγούνται, να διαβιούν με λίγα λόγια, απρόσκοπτα μέσα στην πόλη μας και ο δήμος μας θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τους εξασφαλίζει τα παραπάνω, κρίνω πως η μέριμνα για την προμήθεια μόνο ενός οργάνου για παιδιά με αναπηρία στις υπό κατασκευή παιδικές χαρές δεν υπηρετεί τις αξίες τις ισοτιμίας και της συμπερίληψης των ανάπηρων ατόμων μέσα στην κοινωνία.
Επίσης, σε κάποιες παιδικές χαρές, ιδίως σε εκείνες που βρίσκονται σε μεγάλες πλατείες, υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας τόσο από ανάπηρους/ες συμπολίτες/ισσές μας όσο και από εμποδιζόμενο πληθυσμό (όπως π.χ. γονείς με καροτσάκια, ηλικιωμένους, προσωρινά τραυματίες κ.λ.π.). Πιο εμφατικό είναι το παράδειγμα της παιδικής χαράς της πλατείας 8ης Δεκεμβρίου 1912 στη Νέα Λέσβο όπου η πρόσβαση από το νότο είναι αδύνατη τόσο για ανάπηρους/ες όσο και για τον εμποδιζόμενο πληθυσμό, μιας και δεν
υπάρχουν ράμπες ούτε στο πεζοδρόμιο, ούτε στην είσοδο της πλατείας και δεν έχει προβλεφθεί αλυσίδα προσβασιμότητας όπως προβλέπει ο νόμος.
Ερωτάται η διοίκηση:
-Προτίθεται η διοίκηση του δήμου να προβεί σε κάποιες ενέργειες (π.χ. αλλαγή ή συμπλήρωση των παραπάνω εργολαβιών, πρόσθετη προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων κατάλληλων για ανάπηρα παιδιά, ώστε να εφαρμοστεί η αυτονόητη συμπερίληψη των αναπήρων πολιτών;
-Προτίθεται η διοίκηση να εξετάσει το αίτημα για ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων, αλλά και του εμποδιζόμενου πληθυσμού, στην παιδική χαρά της πλατείας 8ης Δεκεμβρίου 1912 της Νέας Λέσβου και από το νότιο μέρος (το οποίο άλλωστε είναι πολύ πιο κοντά στην παιδική χαρά από ότι το βόρειο);
Επειδή είμαστε σίγουροι πως συμφωνείτε πως οι ανάπηροι/ες συμπολίτες/ισσες μας και κυρίως τα παιδιά δεν θα πρέπει να αποκλείονται από την κοινωνική ζωή, ούτε να υπάρχουν «ειδικοί χώροι» που το μόνο που προσφέρουν είναι η απομόνωσή τους από την υπόλοιπη κοινωνία, θα ήθελα να μου γνωστοποιήσετε αναλυτικά τις ενέργειες και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα που σχεδιάζετε.
Παραθέτω φωτογραφίες με όργανα παιδικής χαράς για ανάπηρα παιδιά και το πρόβλημα της προσβασιμότητας στο νότιο μέρος της πλατείας της Νέας Λέσβου».