Aνίκητο παραμένει το κύκλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Η δημοτική αρχή δηλώνει ανήμπορη να συνεχίσει μόνη της την αποξήλωση, χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας, ενώ η μειοψηφία στηρίζει μεν τη διοίκηση, αλλά αφήνει σ' εκείνη την… πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο μεταξύ, οι παρανομούσες εταιρείες στήνουν ανενόχλητες παγίδες θανάτου για τους εποχούμενους, σε δρόμους και γειτονιές της πόλης.
Γιώργος Πατούλης: «Πού είναι το κράτος;»
Αναμφίβολα ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης καλείται να διαχειρισθεί ένα φλέγον θέμα που, όπως σωστά παρατήρησε, δεν αφορά μόνο το Μαρούσι, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η προηγούμενη διοίκηση φρόντισε με απαράδεκτες συμβάσεις, όπως αυτή που δημοσιεύουμε σήμερα, να τον «μπλέξει» σε νέες περιπέτειες, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο του. Τέλος, έχει απόλυτο δίκιο όταν αναρωτιέται πού είναι το κράτος, το οποίο ξέρει να βγάζει εγκυκλίους, αλλά δεν δίνει την απαραίτητη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -κυρίως από πλευράς νομοθεσίας, όπως υποστήριξε- για να κλείσει ένα τόσο επικίνδυνο μέτωπο.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι γνώριζε την «κόπρο» που θα καλούνταν να καθαρίσει στην περίπτωση που θα εκλεγόταν δήμαρχος. Επίσης, δεν είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι συνεργάτες του, που εμπλέκονται στην υπόθεση των διαφημιστικών πινακίδων, ενεργούν με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο που δείχνει να υιοθετεί ο ίδιος… Η προσπάθειά του να εμπλέξει στην όλη υπόθεση και άλλους φορείς, όπως την ΤΕΔΚΝΑ, την ΚΕΔΚΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Τροχαία, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κ.ά., είναι απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη (όλοι οι παραπάνω έχουν μερίδιο ευθύνης), αλλά δεν πρέπει να λειτουργεί προσχηματικά για τα όποια… καθυστερημένα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής.
Πάνος Αλεξανδρής: «Μην περιμένετε τους άλλους»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαρούσι, Επόμενη Μέρα» Πάνος Αλεξανδρής έκανε μία πολύ καλή τοποθέτηση στο θέμα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη νομική επάρκειά του. Οι αναφορές του σε «εξωχώριες εταιρείες» και στο πώς λειτουργεί το κύκλωμα ήταν πράγματι χρήσιμες ως πληροφοριακό στοιχείο, αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρουν καμία βοήθεια σε επίπεδο «αποξήλωσης». Και μπορεί να συμβαίνει αυτό που είπε, ότι δηλαδή είναι «πολυτέλεια» για τον δήμαρχο να έχει σύμμαχο στην προσπάθειά του τη μειοψηφία, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Ο κ. Γ. Πατούλης ανέφερε ότι ο Δήμος διαθέτει μόνο μία δικηγόρο για να «κυνηγά» όλες τις εκκρεμότητες. Ίσως, λοιπόν, ο κ. Πάνος Αλεξανδρής θα μπορούσε να προσφέρει στον δήμαρχο την αμέριστη νομική συμπαράστασή του, ώστε ο δεύτερος να αισθανθεί τα χέρια πιο ελεύθερα, προκειμένου να ριχθεί με μεγαλύτερη ένταση στις «αποξηλώσεις».
Ο κ. Π. Αλεξανδρής είχε δίκιο όταν έλεγε στον δήμαρχο ότι δεν θα πρέπει να περιμένει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πότε θα δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την υπαίθρια διαφήμιση, γιατί η υφιστάμενη νομοθεσία τού δίνει το δικαίωμα να αφαιρέσει τα παράνομα διαφημιστικά πλαίσια. Όπως, επίσης, σωστά υποδεικνύει να ριχθεί βάρος στο «χάος» που επικρατεί με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες στη Λ. Κηφισιάς. Ωστόσο, όπως και οι υπόλοιποι επικεφαλής συνδυασμών, άφησε αναπάντητη την έκκληση-πρόκληση του δημάρχου, όποιος νομίζει ότι τα πράγματα είναι τόσο εύκολα να δηλώσει «παρών» στην προσπάθεια καθαίρεσης και να τεθεί επικεφαλής των συνεργείων που θα την επιχειρήσουν.
Κώστας Ρώτας: «Ξηλώστε τις πινακίδες τώρα»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για το Μαρούσι» Κώστας Ρώτας εμφανίστηκε ακόμη πιο… επιθετικός, κάνοντας λόγο περί κανονισμών (κτηριοδομικών και οικοδομικών), οι οποίοι επιτρέπουν στη δημοτική αρχή να ξηλώσει «εδώ και τώρα» τις πινακίδες από τα πεζοδρόμια και τις ταράτσες. Μάλιστα, προέτρεψε τον δήμαρχο να «ρίξει το μπαλάκι» στον εισαγγελέα, εφόσον καταγράψει και εντοπίσει τις παρανομίες.
Αν ισχύουν τα όσα υποστηρίζει ο κ. Κ. Ρώτας, όντως ο δήμαρχος έχει ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά των κακών επιχειρηματιών από τον χώρο της διαφήμισης. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, εξακολουθεί να μας προβληματίζει η άρνηση του κ. Pώτα να τεθεί επικεφαλής του κλιμακίου που θα επιχειρήσει την καθαίρεση (του το πρότεινε ευθέως ο κ. Γιώργος Πατούλης), αλλά και η μη απάντησή του στο «κάρφωμα» του δημάρχου «γιατί οι κανονισμοί που επικαλείται ο κ. Ρώτας δεν εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση», στην οποία είχε υπηρετήσει ως διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών (και όχι στην Πολεοδομία, όπως λανθασμένα ανέφερε ο δήμαρχος).
Bέβαια, στις περιπτώσεις τόσο του κ. Aλεξανδρή, όσο και του κ. Pώτα υπάρχει ο αντίλογος, που πρέπει να καταγραφεί, ότι δηλαδή ο ρόλος της μειοψηφίας δεν είναι να υποκαθιστά τη δημοτική αρχή στο έργο που οφείλει αυτή να κάνει.