Η κυκλοφοριακή μελέτη για το… πολύπαθο κέντρο του Αμαρουσίου, η οποία ψηφίσθηκε πρόσφατα από το Δ.Σ., προκαλεί πλήθος συζητήσεων στην πόλη. H δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις «θα δώσουν το στίγμα της αποσυμφόρησης του κέντρου», ενώ δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και επικεφαλής συνδυασμών οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται στο Σώμα υποστηρίζουν ότι η μελέτη εξυπηρετεί κυρίως την κυκλοφορία των οχημάτων και όχι των πεζών.
Απομακρύνονται οι περίφημοι κυβόλιθοι από το οδόστρωμα των περισσότερων δρόμων του κέντρου του Αμαρουσίου, το οποίο θα συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και μετά από επαφές με την επιτροπή των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις προτάσεις του συγκοινωνιολόγου καθηγητή Ευάγγελου Ματσούκη, τις οποίες παρουσιάζει αυτούσιες η «Α», επανέρχεται σταδιακά η άσφαλτος στη θέση των κυβόλιθων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ροή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ενώ εντυπωσιακές αλλαγές προβλέπονται ως προς την κατεύθυνση κομβικών δρόμων του κέντρου (άνοιγμα της Μητροπόλεως προς κέντρο, οι οδοί Νερατζιωτίσσης και Δημ. Ράλλη θα είναι οι δύο κύριοι κυκλοφοριακοί άξονες κ.λπ.).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ματσούκης και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν ως τραγική την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κέντρο, τονίζοντας ότι δημιουργείται «πλήρης σύγχυση» στους οδηγούς λόγω της ανορθόδοξης κυκλοφοριακής ροής, αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι κατασκευασμένοι και σηματοδοτημένοι οι δρόμοι.Εκτός από την κυκλοφοριακή ανακούφιση της πολύπαθης «καρδιάς» της πόλης, στόχος της μελέτης είναι και η αναζωογόνηση της εμπορικής κίνησης. Επ' αυτού προβλέπεται ευρεία και αποκλειστική πεζοδρόμηση της εμπορικής περιοχής, με σημείο αναφοράς την Πλατεία Κασταλίας, η οποία αναβαθμίζεται επανακτώντας τη μαρουσιώτικη ταυτότητά της.Επιπλέον, τρεις πεζογέφυρες προβλέπεται να κατασκευαστούν σε αντίστοιχα κομβικά σημεία της Λ. Κηφισιάς, με στόχο τη λειτουργική και ακίνδυνη πρόσβαση των πεζών από το Ανατολικό Μαρούσι στο κέντρο (πρόκειται άλλωστε για προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής).Αλλαγές προβλέπονται και στη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται η μεταφορά της αφετηρίας των λεωφορείων μπροστά από το δημοτικό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης»!Η κυκλοφοριακή μελέτη ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη μεγάλη παρέμβαση της διοίκησης Πατούλη στην καθημερινότητα των πολιτών και στην εικόνα του Αμαρουσίου. Το αίτημα των κατοίκων (και όχι μόνο) για διόρθωση της κάκιστης κατάστασης, που εδώ και 4 χρόνια επικρατεί στο κέντρο της πόλης, βρίσκει ανταπόκριση και οι προσδοκίες είναι ευθέως ανάλογες με τη φιλοδοξία που διέπει το πόνημα του καθηγητή Ευάγγελου Ματσούκη. Ωστόσο, τόσο ο Γιώργος Πατούλης όσο και το Πανεπιστήμιο Πατρών καλούνται να λύσουν έναν διαρκή κυκλοφοριακό «Γόρδιο Δεσμό», κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες διοικήσεις. Οι ανησυχίες που διατύπωσε η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο (σχετικό ρεπορτάζ σε προηγούμενο φύλλο της «Α») κάθε άλλο παρά ανεδαφικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Φυσικά, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, το οποίο όλοι εύχονται να είναι θετικό.
Γ. Πατούλης: «Άμεσα και η μελέτη για τη στάθμευση»
Το μεγάλο ερώτημα που προέκυψε κατά τη συζήτηση της κυκλοφοριακής μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορά στην έλλειψη πρόβλεψης για χώρους στάθμευσης στο κέντρο. Αυτή ήταν και η ερώτηση της «Α» προς τον δήμαρχο. Ο κ. Γιώργος Πατούλης αποκάλυψε ότι μια άλλη μελέτη καταπιάνεται με το συγκεκριμένο θέμα και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Άμεσα θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη σχετικά με το θέμα των πάρκινγκ στο κέντρο, ένα από τα πρώτιστης σημασίας ζητήματα που μας απασχολούν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε: «Πρόκειται για μια ξεχωριστή μελέτη από αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία αναλαμβάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με ειδικούς πάνω στο θέμα». Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «στόχος μας είναι να υπάρξει δημιουργία χώρων στάθμευσης σε σημεία του κέντρου τέτοια, ώστε να επιτευχθεί η εύκολη πρόσβαση των αυτοκινήτων και η εξυπηρέτηση των οδηγών, χωρίς να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στους γύρω δρόμους». Και κατέληξε ως εξής: «Επιδιώκουμε, επίσης, να αναβαθμίσουμε τις υπερτοπικές συνδέσεις με το κέντρο της πόλης, καθώς και να λύσουμε το θέμα της κυκλοφορίας και στάθμευσης στις περιοχές που βρίσκονται δίπλα στην Λ. Κηφισιάς».
Αναφερόμενος στην κυκλοφοριακή μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Πατούλης, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «με τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν θα δοθεί το στίγμα της αποσυμφόρησης του κέντρου από τα αυτοκίνητα», ξεκαθάρισε ότι η καθημερινή πρακτική θα διαμορφώσει το τελικό της στίγμα. «Η μελέτη αυτή θα κριθεί επί της πράξεως. Τα στοιχεία και οι προτάσεις που παρατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι τα τελικά, διότι μέσα από την καθημερινή εφαρμογή των ρυθμίσεων θα διαπιστωθεί αν χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι προτάσεις του καθηγητή Ματσούκη συνδιαμορφώθηκαν με την επιτροπή που συστάθηκε και αποτελούνταν από φορείς, εξωραϊστικούς συλλόγους και πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο κέντρο, ενώ ελήφθησαν υπόψη και πολλά από τα αιτήματα που του τέθηκαν υπόψη». Σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συνεχίσει να δουλεύει πάνω στη μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη πλέον όσα δεδομένα προκύπτουν από την πρακτική εφαρμογή της στους δρόμους του κέντρου».
Γιάννης Μπεθάνης