Σημαίνοντα πρόσωπα καθορίζουν το κυκλοφοριακό;
Ο κ. Μαγιάκης ανέφερε επίσης πως η πρόταση δεν ασχολείται με την προσβασιμότητα των πεζών και των ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, δήλωσε ότι παρόλο που η μελέτη αναφέρει πως η οδός Μ. Αλεξάνδρου είναι σημαντικός οδικός άξονας της πόλης, διστάζει να προτείνει τη διάνοιξή της. «Μήπως επειδή στην οδό αυτή κατοικούν "σημαίνοντα" πρόσωπα της πόλης μας με ισχυρές προσβάσεις στη δημοτική αρχή;», αναρωτήθηκε.
Εντόπισε ωστόσο και ορισμένα θετικά της μελέτης, όπως η πρόταση για δημιουργία πεζογεφυρών στη Λεωφόρο Κηφισιάς και η δημιουργία ζωνών στο κέντρο όπου τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν πρόσβαση παρά μόνο υπό προϋποθέσεις (κάτοικοι της περιοχής κ.ά.).
Τέλος, ο επικεφαλής των «Κόντρα στον Καιρό» αναφέρθηκε στις προτάσεις της δημοτικής κίνησης για το κυκλοφοριακό: «Αυτό που προτείνουμε είναι να ανακληθεί η απόφαση του Δ.Σ. που ενέκρινε αυτή τη μελέτη και παράλληλα να ψηφιστούν βασικές κατευθύνσεις όπως: Το κέντρο της πόλης να αντιμετωπισθεί ως ενιαίος χώρος, όπου θα δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και στη βελτίωση των πεζοδρόμων.
Να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης εκτός του κέντρου και να γίνει εφαρμογή του ελεγχόμενου συστήματος στάθμευσης παρά την οδό, με δωρεάν την πρώτη ώρα στάθμευσης, να κατασκευαστούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης με τις δημόσιες επενδύσεις, να γίνεται έλεγχος σωστής χρήσης των χώρων στάθμευσης από τα μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα. Επίσης, επιβάλλεται να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη του θέματος της διαμπερούς κυκλοφορίας από την Πεύκη προς την Αθήνα και τα Μελίσσια και αντίστροφα, καθώς και να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η κυκλοφοριακή συμφόρηση της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους πεζούς. Τέλος, πρέπει να προβλεφθούν εναλλακτικές διαδρομές για βαριά και οχήματα τροφοδοσίας».
Στάση μετρό σε Νερατζιώτισσα ή Ειρήνη
Οι «Κόντρα στον Καιρό» δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατασκευή σταθμού του Μετρό στον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο που θα καταστραφεί. «Εναλλακτικά προτείνουμε η σύνδεσης καινούργιας γραμμής του Μετρό με τη γραμμή ΗΣΑΠ να γίνει, π.χ., στον σταθμό της Νερατζιώτισσας ή σε αυτόν της Ειρήνης, όπου και η πρόσβαση είναι ευχερέστερη και υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων». Ζήτησε, επίσης, να γίνει η Πλατεία Ευτέρπης χώρος στάθμευσης ποδηλάτων και αφετηρία ταξί και μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα μείωσης του θορύβου από τη διέλευση των συρμών των ΗΣΑΠ, καθώς και να υπογειοποιηθεί η Κηφισιάς.
Τέλος, ο κ. Μαγιάκης εξήγγειλε την έναρξη μιας σειράς επαφών με συλλόγους, φορείς και άλλες παρατάξεις για το θέμα του κυκλοφοριακού, καθώς και τη διοργάνωση ημερίδας τον Νοέμβριο.
Τάνια Κατσάνη
Η Δημοτική Ενότητα για την κυκλοφοριακή μελέτη
Παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο η κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο της πόλης μας, που εκπονήθηκε από ομάδα με επικεφαλής καθηγητή του Πανεπιστημίου Πάτρας. Η παρουσίαση έγινε χωρίς να ενημερωθούν προηγούμενα για το περιεχόμενό της οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων που δεν εκπροσωπούνται, ελέω εκλογικού νόμου, σε αυτό. Συνεπώς ήταν και εκ των πραγμάτων αδύνατον, να υπάρξει ολοκληρωμένη τοποθέτηση για τις συγκεκριμένες προτάσεις της.
Επισημαίνοντας την αντικειμενική αυτή αδυναμία, λογική συνέπεια της περίεργης επιμονής του κ. δημάρχου να μη συζητηθούν τα πορίσματα της μελέτης σε επόμενη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Μπάμπης Ζιώγας σημείωσε στην τοποθέτησή του τα παρακάτω:
«Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το γεγονός, ότι το αντικείμενο που ανατέθηκε αφορούσε σε ένα, μόνο, τμήμα της πόλης μας, το πλέον ευαίσθητο, με δεδομένες τις υπάρχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες στην υπόλοιπη πόλη. Τούτο σημαίνει ότι η κατάσταση στην εκτός του κέντρου περιοχή του Δυτικού Μαρουσιού, δεσμεύεται να παραμείνει ως έχει (πλην σημειακών, ενδεχομένως, παρεμβάσεων), αφού, σε αντίθετη περίπτωση, θα ανατρέπονταν τα κυκλοφοριακά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η μελέτη.
Η βασική «φιλοσοφία» μιας ολοκληρωμένης μελέτης οφείλει, στην προκειμένη περίπτωση, να συνδυάζει δύο αντίρροπες τάσεις: Από τη μία, να διευκολύνει την πρόσβαση των χρηστών στο εμπορικό κέντρο (όχι κατ' ανάγκη με Ι.Χ.) και από την άλλη να αποτρέπει την προσέλκυση άλλων εποχούμενων. Η παραπάνω "φιλοσοφία" μπορεί να υλοποιηθεί στη βάση των παρακάτω κατευθύνσεων: Εκπονείται μελέτη για τη βελτιστοποίηση του κυκλοφοριακού έργου που παρέχει η τοπική συγκοινωνία με ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων, επισκεπτών του ιστορικού εμπορικού κέντρου, ώστε να αποθαρρυνθεί η χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Αποτρέπεται η κατασκευή υπόγειων γκαράζ στην περιοχή του κέντρου, η οποία, αντί να αμβλύνει το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, είναι βέβαιο ότι θα το επιδεινώσει, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλαπλάσιων οχημάτων.
Υιοθετείται και εφαρμόζεται με συνέπεια μια διαφορετική από την επικρατούσα μέχρι σήμερα εισπρακτική αντίληψη για την παρόδια ελεγχόμενη στάθμευση, η οποία θα είναι δωρεάν και περιορισμένης διάρκειας. Σε περίπτωση παράβασης του ορίου του χρόνου στάθμευσης, επιβάλλεται ένα εύλογο πρόστιμο αποτρεπτικού και όχι φορομπηχτικού, ως προς το ύψος του, χαρακτήρα.
Η βέλτιστη εφαρμογή των παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα συνολικότερο, φιλολαϊκό πλαίσιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, με άξονες:
– Ενιαίο φορέα για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του συνόλου του μεταφορικού επιβατικού έργου, με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.
– Ορθολογικό σχεδιασμό των δρομολογίων κορμού με έμφαση στην άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση του κοινού στις ώρες αιχμής, που είναι οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας τους, καθώς και οι ώρες προσέλευσης των φοιτητών και σπουδαστών στα μεγάλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ). Χαμηλό εισιτήριο και δωρεάν στις περιπτώσεις μετάβασης και επιστροφής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με επιδότηση από την εργοδοσία και το κράτος.
– Δωρεάν τοπική συγκοινωνία, όχι απαραίτητα κατά ξεχωριστό δήμο, σχεδιασμένη με κριτήριο τη διευκόλυνση μετακίνησης των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους εξυπηρέτησής τους, όπως: δημόσιες υπηρεσίες, μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, σχολικά συγκροτήματα, χώροι πολιτισμού και μαζικού αθλητισμού, ιστορικά εμπορικά κέντρα κ.λπ.
– Τα θερμικά λεωφορεία να είναι εξοπλισμένα με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία.
Εκτιμούμε ως θετική την πρόταση για τη δημιουργία τριών πεζογεφυρών πάνω από την Λ. Κηφισιάς, που θα επιτρέψουν την ασφαλή επικοινωνία του Ανατολικού Μαρουσιού με το κέντρο της πόλης. Η οριστική επιλογή των σημείων που θα τοποθετηθούν, να γίνει αφού προηγούμενα παρθούν υπόψη οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων μαζικών φορέων, ενώ το κόστος κατασκευής τους πρέπει να καλυφθεί από κεντρικούς πόρους.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε υποχρέωση της δημοτικής αρχής να παραδώσει σε κάθε παράταξη, που συμμετέχει ή παρακολουθεί και παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα πλήρες αντίγραφο της μελέτης, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα, πριν από την έναρξη των εργασιών υλοποίησής της, να καταθέσουν της δικές τους επεξεργασμένες παρατηρήσεις και προτάσεις».