Κάτοικοι: "Ήταν ενημερωμένοι"
Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η αλλαγή στο ανάγλυφο της περιοχής, πέρα από τις περιβαλλοντικές συνέπειες σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή, όπως έχει καταδείξει η ΑMAPYΣIA και σε προηγούμενα ρεπορτάζ.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Θρουβάλας και ο γραμματέας Ι. Αποστολός μάς επέδειξαν έγγραφο (αριθμός πρωτοκόλλου Δήμου 17411/26.3.2007) που έχουν καταθέσει ως Σύλλογος στον Δήμο –και συγκεκριμένα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στέφανο Τσιπουράκη– τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, με το οποίο καταγγέλλουν παρεμβάσεις στο κτήμα Καρέλλα από ιδιώτες. Ο άνθρωποι του Συλλόγου υποστήριξαν ότι είχαν ενημερωθεί προφορικά από τον αντιδήμαρχο Στέφανο Τσιπουράκη ότι οι συγκεκριμένοι ιδιώτες έχουν λάβει άδεια και ότι εντός 10 ημερών όφειλαν να καθαρίσουν την περιοχή. Το όλο σκηνικό προκάλεσε εύλογα αναστάτωση στο δημαρχείο, με τους αρμόδιους να ψάχνουν τι ακριβώς συνέβη.
"Τα μαζεύουν άμεσα ή σταματά η οικοδομή"
Η "Α" επικοινώνησε άμεσα με τον κ. Τσιπουράκη προκειμένου να καταγράψει τη θέση του Δήμου. Ο αντιδήμαρχος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε δόθηκε άδεια στους ιδιώτες για απόθεση χωμάτων στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ μας ενημέρωσε ότι άνθρωποι του Δήμου έσπευσαν επιτόπου και σταμάτησαν άμεσα το έργο των φορτηγών. Μάλιστα, όπως ανέφερε, κατέστησαν σαφές ότι τα χώματα θα αφεθούν σε χέρσο έδαφος και μόνο μετά από σχετική άδεια του Δήμου. "Θα έχουν την ευθύνη να αποκαταστήσουν άμεσα τον χώρο που θα τους παραχωρηθεί, εάν και εφόσον τελικά τους χορηγηθεί άδεια από μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσουμε τις οικοδομικές εργασίες", τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε: "Ούτως ή άλλως, πάντως, το σχετικό πρόστιμο θα τους επιβληθεί".
Ετεροχρονισμένη αίτηση άδειας
Επικοινωνήσαμε και με την εταιρεία "Μηχανική", προκειμένου να καταγράψουμε και τη δική της άποψη. Σε αντίθεση με τα λεγόμενα του κ. Τσιπουράκη, από την εταιρεία υποστήριξαν ότι υπήρξε έγγραφη ενημέρωση προς τον Δήμο Αμαρουσίου ότι τα μπάζα θα παρέμεναν στη συγκεκριμένη περιοχή έως τις 10 Μαΐου, οπότε θα χρησιμοποιούνταν ως υλικό επιχωμάτωσης πάνω από το υπόγειο του κτηρίου που κατασκευάζεται εκεί, για να φυτευτεί γκαζόν. Τόνισαν, επίσης, ότι τα μπάζα που δεν χρειάζονται, τα πηγαίνουν κατευθείαν στη χωματερή. Και το σημαντικότερο: Μας ενημέρωσαν ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αστυνομία πήγε επιτόπου για να εφαρμόσει τις εντολές της Βασ. Σοφίας.
Ωστόσο, η έγγραφη ενημέρωση προς τον Δήμο, που ήρθε στα χέρια μας, προκαλεί προβληματισμό, καθώς φέρει ως ημερομηνία την 27η Μαρτίου. Όπως, όμως, μας έδειξαν οι κάτοικοι της περιοχής, η δική τους έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Δήμο για την απόθεση μπάζων έγινε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρώτα ξεκίνησαν τα φορτηγά τη "δουλειά" τους και μετά η εταιρεία ζήτησε άδεια από τον Δήμο.
Ανησυχούν οι κάτοικοι
Μέσα σε όλη τη σύγχυση και τις αντιφατικές αναφορές και παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να ανησυχούν, εξαιτίας της ποσότητας των μπάζων και του τρόπου που γίνεται η απόθεσή τους. Τα μέλη του Δ.Σ., μάλιστα, που συνομίλησαν με την "Α", δήλωσαν ότι θα θέσουν το ζήτημα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήμα Kαρέλλα: Δεν υπάρχει ούτε ένας κρουνός της Πυροσβεστικής, ενώ το καλοκαίρι έρχεται και η πιθανότητα πυρκαγιάς είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο φωτορεπορτάζ της, η "Α" κατέδειξε ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε τεράστιο πάρκινγκ και σκουπιδότοπο ασυνείδητων πολιτών.
Γιάννης Μπεθάνης – Τάνια Κατσάνη