Την ίδια στιγμή, ιδιώτες αρχίζουν να "κτίζουν" συμφωνίες με την κυβέρνηση για τη δημιουργία καινούργιων νοσηλευτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, όπου αναμένεται να επενδυθούν δισ. ευρώ.
Τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης αντιμετωπίζει, πλέον, το σύστημα Yγείας στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στα νοσοκομεία της Αττικής και των Βορείων Προαστίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος του 2003 έως και τον περασμένο Φεβρουάριο το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 1.370 άτομα ή 6,79%, ενώ σε σύνολο 24.913 οργανικών θέσεων υπηρετούν σήμερα μόλις 16.185 άνθρωποι.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από καταγραφή που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) σε 48 νοσοκομεία, 13 Κέντρα Υγείας και 10 Προνοιακά Ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στις 22 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της διημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία στην Αθήνα. Από αυτά, φαίνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2003 υπηρετούσαν στα δημόσια νοσοκομεία 28.920 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 27.579 στο τέλος Φεβρουαρίου του 2007. Οι μειώσεις είναι της τάξης του 11,01% στις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, κατά 6,5% στις διοικητικές και κατά 3,34% στις νοσηλευτικές. Οι νοσηλευτές μειώθηκαν κατά 561 και από 16.756 το 2003 είναι φέτος μόλις 16.195, ενώ στο σύνολο των ελλείψεων το 34,99% αφορά σε νοσηλευτές.
Εργαζόμενοι "Σισμανόγλειου": "Έλλειμμα ποιοτικής περίθαλψης"
Η "Α" συνομίλησε με την κ. Κατερίνα Παπαϊωάννου, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου "Σισμανόγλειο", η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία και μετά την κοινή σύσκεψη των προεδρείων των συλλόγων των εργαζομένων σε "Φλέμιγκ", "Σισμανόγλειο" και "Παπαδημητρίου".
Είναι αρκετά γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το "Σισμανόγλειο" είναι η έλλειψη προσωπικού. Η κ. Παπαϊωάννου κάνει λόγο για 400 κενές οργανικές θέσεις, που προκύπτουν επειδή δεν αναπληρώνονται, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, οι θέσεις που αφήνουν πίσω όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια, όσοι προσλαμβάνονται έρχονται ως συμβασιούχοι και όχι ως μόνιμοι. Έτσι, η αντιστοιχία που προκύπτει είναι περίπου ένας νοσηλευτής ανά 40 ασθενείς, κάτι που συνεπάγεται έλλειμμα ποιοτικής περίθαλψης στον ασθενή, μέχρι και κίνδυνο για τη ζωή του. Επίσης, λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργούν η αξονική και μαγνητική τομογραφία. Αλλά και το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει αντιμετωπίζει προβλήματα, μια και ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν υπόλοιπο αδειών από το 2005!
Ένα άλλο σοβαρό θέμα για το "Σισμανόγλειο", και όχι ιδιαίτερα προβεβλημένο, είναι τα… γνωστά και μη εξαιρετέα "ράντσα". Για να εξαφανιστούν από τα κεντρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας και να "λουστραριστεί" η εικόνα τους, ήρθαν στα περιφερειακά, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας και, αναπόφευκτα, τις συνθήκες νοσηλείας.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εδώ κι ένα χρόνο δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία η κ. Παπαϊωάννου χαρακτηρίζει "ανάλγητη", γιατί, όπως μας εξήγησε, όταν πέρυσι τον Μάιο προσπάθησαν να καταθέσουν τις αιτήσεις και τις προτάσεις τους, αντιμετωπίστηκαν με μπράβους(!), ενώ κλήθηκε ακόμα και ο εισαγγελέας.
Τα ίδια και χειρότερα στο ΚΑΤ
Ακόμα περισσότερα προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το ΚΑΤ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Κώστας Λύτρας κάνει λόγο για 1.000 κενές οργανικές θέσεις, σοβαρές ελλείψεις στα εργαστήρια, ενώ καταγγέλλει ότι στο τμήμα συντήρησης ιατρικών μηχανημάτων εργάζονται μόλις 2 άτομα, τη στιγμή που θα έπρεπε να δουλεύουν εκεί τουλάχιστον 5. Ελλείψεις παρατηρούνται επίσης στα μαγειρεία, όπου το προσωπικό δουλεύει με συμβάσεις του ΟΑΕΔ, σε τραπεζοκόμους, στο ακτινολογικό, ενώ κλειστά παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες 6 κρεβάτια βραχείας νοσηλείας και 6 αυξημένης φροντίδας. Οι εργαζόμενοι έχουν συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, "αλλά εισπράξαμε μόνο φρούδες υποσχέσεις", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λύτρας. Το πρόβλημα θα γιγαντωθεί με την αποχώρηση προσωπικού, αν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, αφού σύμφωνα με όσα αυτό προβλέπει, πολλές μητέρες δεν θα έχουν λόγο να εργαστούν παραπάνω και θα βγουν σε πρόωρη σύνταξη. "Έτσι, μιλάμε πια για επισφαλή στελέχωση, για γενικό "μπλακ άουτ" στον χώρο της υγείας. Λειτουργούμε μόνο λόγω του φιλότιμου των εργαζομένων, οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν υπόλοιπο άδειας από το 2006".
Αρνητική είναι η άποψη του κ. Λύτρα και για τη Μονάδα Αποκατάστασης Αναπήρων που χτίζεται μέσα στο ΚΑΤ από την εταιρία "Φιλοκτήτης Α.Ε.". Αναφέρει ότι η αρχική δέσμευση του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου ήταν η μονάδα να μείνει στο Δημόσιο και εξέφρασε τις ανησυχίες του για αυτή την αλλαγή: "Στα Σπάτα, όπου η ίδια εταιρεία λειτουργεί ένα άλλο Κέντρο Αποκατάστασης, το κόστος είναι πολύ υψηλό για τους ασθενείς. Για μια θεραπεία που κοστίζει 400 ευρώ, το ΙΚΑ επιστρέφει στον ασθενή μόλις 150. Αλλά και γενικά, πρέπει να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα ιδιωτικά κέντρα-νοσοκομεία, για τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργούν". Τέλος, ο κ. Λύτρας προανήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων που σχεδιάζονται σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους, αλλά και με τη Συνομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ), μάλλον στις αρχές Απριλίου, "για να υπερασπιστούμε τον χαρακτήρα της δημόσιας Υγείας", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
"Αμαλία Φλέμινγκ": "Διπλοβάρδιες εργαζομένων ενώ απαγορεύονται"
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμινγκ" κ. Γιάννης Σαμαδιάς, μιλώντας στην "Α", περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο ως εξής: "Αναγκαζόμαστε, όταν υπάρχουν εφημερίες και πολλοί ασθενείς, να κάνουμε διπλοβάρδιες, παρότι αυτό απαγορεύεται από το νόμο, για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, επειδή υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή στο "Αμαλία Φλέμινγκ" είναι καλυμμένες μόνο οι μισές οργανικές θέσεις και για να λειτουργήσει το νοσοκομείο κόβονται οι κανονικές άδειες και τα "ρεπό" των συναδέλφων. Ζητάμε την άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων, την αναβάθμιση και όχι την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να παρέχουμε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες υγείας".
Σε ιδιώτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Πληθαίνουν οι ιδιώτες που προσπαθούν να ανοίξουν δουλειές με το ΕΣΥ τον τελευταίο καιρό, όπως είχε επισημάνει η "Α" και σε παλαιότερα φύλλα της (28/1, 4/2, 18/2). Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι εντάσσονται στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δύο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη (το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό) και ένα νοσοκομείο στην Πρέβεζα, ενώ η εταιρεία "Φιλοκτήτης Α.Ε." ανέλαβε τελικά να αποπερατώσει και να εκμεταλλεύεται τη Μονάδα Αποκατάστασης στο ΚΑΤ. Μάλιστα, ειδικά για τα νοσοκομεία ακούγεται ότι μπορεί να εκχωρηθεί στον ιδιώτη μέχρι και το management!
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ως κράτος "δεν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αυτά τα έργα με το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι, ενώ εκτός από το θέμα της κατασκευής υπάρχει και το θέμα της τεχνογνωσίας, αλλά και της συντήρησης".
Νέα μονάδα στην Πεντέλη;
Εν τω μεταξύ την κατασκευή ενός νοσοκομείου 440 κρεβατιών σε έκταση 45 στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική μελετά το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του προαναφερόμενου θεσμού. Συγκεκριμένα, προτείνεται η επιλογή του οικοπέδου όπου σήμερα στεγάζεται το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στην Πεντέλη ή, εναλλακτικά, η αξιοποίηση ενός οικοπέδου 100 στρεμμάτων στην Παιανία, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο. Προτείνεται ακόμη η ανάπτυξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, καθώς και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Γιάννης Μπεθάνης – Τάνια Κατσάνη