«Και τώρα πολλοί υπάλληλοι δουλεύουν κάποιες Κυριακές, είτε φτιάχνουν βιτρίνες είτε κάτι άλλο. Και συχνά δεν πληρώνονται. Αν θεσμοθετηθεί κιόλας, θα γυρίσουμε στις εποχές της γαλέρας». Η χαρακτηριστική φράση της κ. Ελπίδας, υπαλλήλου σε κατάστημα εσωρούχων, αποτυπώνει πλήρως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και στην αγορά του Αμαρουσίου σχετικά με το θέμα της εργασίας και τις Κυριακές που τελευταία ανέκυψε και πάλι στην επικαιρότητα.
Γ. Παπαχρυσάνθου: "Δουλεύουμε για να ζούμε, όχι το αντίστροφο"
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Γιώργος Παπαχρυσάνθου εμφανίζεται αρκετά καυστικός: «Δεν ξέρω με τι ασχολείται ο κ. Βάρδας. Οι έμποροι που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο είναι και αυτοί άνθρωποι με υποχρεώσεις και οικογένεια. Θέλουν μία ημέρα της εβδομάδας για να ξεκουράζονται. Ούτε υπάρχει υπάλληλος που θα δουλέψει 7 ημέρες την εβδομάδα. Αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται. Αν εφαρμοστεί ποτέ κάτι τέτοιο, τότε πια δεν θα δουλεύουμε για να ζούμε, αλλά θα ζούμε για να δουλεύουμε.
Όσο για τις χειμερινές εκπτώσεις, θα έπρεπε να ξεκινούν τον Φεβρουάριο, όπως παλαιότερα. Γιατί αν ξεκινούν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές δεν θα κάνουν τις αγορές τους μέσα στην εορταστική περίοδο, αλλά θα περιμένουν λίγες ημέρες μέχρι τις εκπτώσεις. Το καλοκαίρι σίγουρα μπορούν να ξεκινούν νωρίτερα, για να προλαβαίνει ο κόσμος να πραγματοποιεί τις αγορές του πριν φύγει για διακοπές».
"Να εφαρμοστεί ο νόμος για τα πολυκαταστήματα"
Εντωμεταξύ την τροποποίηση του πολυνόμου για το εμπόριο ζητεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ), με πολυσέλιδο υπόμνημά του προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο ΕΣΑ προτείνει να επαναπροσδιοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και εγκατάστασης υπερκαταστημάτων και πολυχώρων και να μπουν κάποιοι περιορισμοί στην ίδρυση τέτοιων επιχειρήσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, ο κ. Γ. Παπαχρυσάνθου, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει ο νέος, αλλά να εφαρμοστεί: «Πολυκατάστημα όπως το Mall σύμφωνα με τον νόμο μπορεί ν’ ανοίξει 20 χλμ. έξω από την πόλη. Γι’ αυτό και εμείς ως ΕΣΑΜ έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ για το IBC».
Γιορτινές βιτρίνες, απαισιόδοξοι έμποροι
Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, λίγα είναι τα καταστήματα στο Μαρούσι που δεν έχουν βάλει έστω και μία γιρλάντα στη βιτρίνα τους. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της αγοράς για την περίοδο των Χριστουγέννων και την καταναλωτική κίνηση, αλλά και για τα θέματα του ωραρίου και των πολυκαταστημάτων.
Η κ. Κατερίνα, υπάλληλος σε κατάστημα με γυναικεία ενδύματα τονίζει: «Τα μαγαζιά μας τα στολίζουμε και για τους πελάτες και για εμάς, για να νιώσουμε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Άκουσα και εγώ ότι κάποιοι θέλουν να δουλεύουμε και Κυριακές, αλλά το θεώρησα κακή φάρσα»! Ο κ. Γιώργος, ιδιοκτήτης καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων, δεν νιώθει και πολύ μέσα στο «χριστουγεννιάτικο πνεύμα»: «Η αγορά δεν έχει αρχίσει ακόμη να κινείται, ο κόσμος περιμένει το δώρο. Πολλοί όμως θα το χρησιμοποιήσουν φέτος για να ξεπληρώσουν δάνεια. Δεν είμαι αισιόδοξος. Ίσως οι εκπτώσεις μας βοηθήσουν κάπως». Ο κ. Νίκος, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων θεωρεί πως κάθε χρόνο τα πράγματα είναι όλο και χειρότερα, και πως γι’ αυτό φταίει η γενική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα: «Με εκπτώσεις ή χωρίς, Χριστούγεννα ή καθημερινή, είτε δουλεύουμε μία μέρα την εβδομάδα είτε δουλεύουμε 7, δεν βγαίνουμε. Από το ευρώ και μετά, το χάος. Το Mall ήρθε και έδεσε»!
Τάνια Κατσάνη