Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «A» (φύλλο 11/11/2006), τα «μπακαλόχαρτα» που είχαν σταλεί στο AΣEΠ επιστράφηκαν στον Δήμο ως ατεκμηρίωτα και εσφαλμένα, διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των εργαζομένων. Kατάσταση η οποία εντείνεται καθώς εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη μετατροπή των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων, ενώ στην ουσία το «μπαλάκι» περνά στη νέα δημοτική αρχή, αφού η νυν δεν μπορεί να λάβει καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία έως τις 31/12/2006.
Γ. Πατούλης: «Δεν χρησιμοποιούνται σωστά οι δημοτικές επιχειρήσεις»
Στον Δήμο Αμαρουσίου το θέμα καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου, υπό τον κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος στην κυριολεξία δεν γνωρίζει τι θα βρει μπροστά του. Όπως μας δήλωσε, όταν του θέσαμε το θέμα: «Ας δούμε τι θα βρούμε και θα προχωρήσουμε σύμφωνα με τον νόμο».
Ο κ. Γ. Πατούλης μας είπε ότι «οι δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκτέλεση ορισμένων εργασιών και την απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκαν για αναπτυξιακούς λόγους και για λόγους κοινωνικής μέριμνας, αλλά για προσλήψεις και διεκπεραίωση εργασιών ημετέρων».
Αναφερόμενος δε ειδικότερα στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Αμαρουσίου είπε χαρακτηριστικά: «Με κατέπληξε ο μεγάλος αριθμός των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Αμαρουσίου και ο σκοπός της κάθε μιας επιχείρησης, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα από τώρα. Θα δούμε τι θα βρούμε και θα πράξουμε ανάλογα και προς το συμφέρον του μαρουσιώτικου λαού».
Π. Αλεξανδρής: «Δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι»
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (με τη νέα χρονιά) Πάνος Αλεξανδρής, ερωτηθείς δήλωσε και αυτός ότι δεν έχει μελετήσει λεπτομερώς το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά γνωρίζει ότι προβλέπονται συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων. «Υπάρχουν πολλοί παράμετροι επί του θέματος», μας είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο βασικότερος είναι να μη θιγεί κανείς από τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Αναφερόμενος ειδικότερα στον Δήμο Αμαρουσίου, ο κ. Π. Αλεξανδρής δήλωσε: «Προσωπικά έχω δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψω να απολυθούν οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις και ειδικά οι χαμηλόμισθοι. Διότι γνωρίζετε καλά, ότι στον Δήμο μας υπάρχουν και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, μάνατζερ και σύμβουλοι. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να διατηρηθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου και δύο–τρεις ακόμα μεγάλες επιχειρήσεις, από τις επτά ή οκτώ που υπάρχουν και υπολειτουργούν σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε να περιορισθούν και οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων, όταν τα συμβούλια θα είναι λιγότερα».
Στάση αναμονής από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου
Στάση αναμονής κρατά απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Αμαρουσίου, από τη διοίκηση του οποίου η αντιπρόεδρος Πόπη Ρουμπούλα μας είπε ότι ο Σύλλογος γνωρίζει πως, σύμφωνα με τον Κώδικα, από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα πρέπει να συγχωνευθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Γνωρίζει, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοτικών επιχειρήσεων οι οποίες, μαζί με τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στον Δήμο Αμαρουσίου, υπερβαίνουν τις δέκα και ότι υπάρχει μια ιδιορρυθμία στο καθεστώς ορισμένων εργαζομένων, που ανήκουν στον Οργανισμό Εργασίας στον Δήμο Αμαρουσίου, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από την Περιφέρεια. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία της ότι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα συγχωνευθούν θα περιέλθουν στον Δήμο Αμαρουσίου.
Τέλος, η κ. Π. Ρουμπούλα μάς ενημέρωσε ότι σε επαφή που είχε η διοίκηση του Συλλόγου με τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα μελετήσει το θέμα και θα ενεργήσει με βάση τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των υπαλλήλων του Δήμου.
Το μέγεθος του προβλήματος
Σήμερα λειτουργούν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, με περίπου 35.000 εργαζόμενους. Από αυτές, 663 από θεωρούνται ζημιογόνες και αποτελούν εστία οικονομικής αιμορραγίας επί σειρά ετών για αρκετούς δήμους. Bέβαια, όπως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οδηγήθηκαν σ’ αυτήν την κατάσταση αφού προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους δημάρχους, ως «παράθυρο» χιλιάδων διορισμών.
Tα στοιχεία που προαναφέραμε προέρχονται από πρόσφατη έρευνα της «ΠETA A.E» (Πληροφόρηση Eπιμόρφωση Tοπική Aνάπτυξη), που έγινε για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), η οποία καταγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτό χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που είναι ανενεργές, δηλαδή που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, ανέρχεται σε 403 συνολικά.
Αντίθετα, ο αριθμός που παρουσιάζει σταθερά αύξηση είναι ο αριθμός του προσωπικού και ειδικότερα των συμβασιούχων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι μέσα σε επτά χρόνια σημείωσαν αύξηση της τάξης του 127,5%(!) φθάνοντας τις 34.498, από τους οποίους οι απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου αποτελούν το 69,1%!
Aπό τη νέα χρονιά όμως οι δήμοι υποχρεούνται να προσαρμοστούν σύμφωνα με τον νέο Κώδικα και οι επιχειρήσεις τους να λειτουργούν ως αμιγείς κοινωφελείς ή ως Aνώνυμες Eταιρείες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα λύονται και θα τίθενται υπό εκκαθάριση. Αυτό σημαίνει, ότι οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν εντός του 2007 στην εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων, μεταφέροντας το πλεονάζον προσωπικό σε κεντρικές υπηρεσίες των OTA ή να τις κλείσουν, απολύοντας τους εργαζόμενους και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.
Άγγελος Πολύδωρος