Η πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΚΕ προβλέπει διεύρυνση των ορίων του Προεδρικού Διατάγματος 164 με επαναδιατύπωση του άρθρου 11, ώστε να μονιμοποιηθούν όσοι έχουν μακροχρόνια παρουσία σε Δήμους ή Οργανισμούς του Δημοσίου και αυτούς που άφησε απέξω το Π.Δ. 164.
Η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σκέλος που ορίζει ότι, αν δεν υπάρχει η σφραγίδα του ΑΣΕΠ, ακόμα και αν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, να μην μπορεί κανείς να μονιμοποιείται στους Δήμους και το Δημόσιο, και προσθέτει: "Αυτή η θέση, εφόσον απαιτείται, πρέπει να θεσμοθετηθεί. Παράλληλα, να καταργηθεί ο θεσμός της συνέντευξης για να υπάρχει πραγματική ισοπολιτεία σε όλα τα επίπεδα. Να γίνεται αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 164/04, το οποίο έχει προβλέψει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν επιτρέπουν, στην περίπτωση που εφαρμοσθούν, τη δημιουργία νέας γενιάς συμβασιούχων".
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε: "Η συνάντηση απέδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αν γίνει δεκτή η πρότασή μας, μαζί με άλλους 8-9.000 εργαζομένους δικαιώνονται απόλυτα. Το ζήτημα των συμβασιούχων έτσι κλείνει οριστικά και δεν υπάρχει τρόπος να ξανανοίξει, αν όλοι θέλουμε να εφαρμόσουμε, στη βάση της κοινής λογικής, το Π.Δ. "164".
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, είπε ότι, οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ είναι σε θετική κατεύθυνση, θέλουν όμως βελτίωση και συμπλήρωση. Ζήτησε, επίσης, τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου στον διάλογο, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.
Καραμανλής: "Δεν μπορούν όλοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι"
"Το κράτος δεν μπορεί να γίνει εργοδότης ενός απεριόριστου αριθμού πολιτών. Δεν μπορεί να προσληφθούν στο Δημόσιο και να πληρώνονται οι μισοί Έλληνες από τους άλλους μισούς". Αυτό το μήνυμα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κ. Ρόβλια, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου, για το ζήτημα των συμβασιούχων, ο κ. Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη σχετική κοινοτική οδηγία, δηλαδή τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και την πριμοδότηση όσων δεν κάλυπταν τέτοιες ανάγκες.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα διεύρυνσης των προϋποθέσεων των Προεδρικών Διαταγμάτων του 2004, ο κ. Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτηση ακύρωσης από ορισμένους συμβασιούχους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία δικάζεται εντός του Νοεμβρίου: "Κάθε απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή", δήλωσε με έμφαση.
Όσο για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι: "Εφόσον ζητηθούν προσλήψεις από τους δημάρχους, θα εγκριθούν άμεσα και θα έχουν οι συμβασιούχοι ισχυρό πλεονέκτημα, αφού θα πριμοδοτούνται με 50%".
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι η πάγια και διαρκής ανάγκη των εργαζομένων είναι η ανάγκη για σταθερή δουλειά και αποδοχές για όλους. Η κ. Α. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει, στο πρόσωπο των συμβασιούχων, να εκδικηθεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. για τις "προεκλογικά ανέξοδες" υποσχέσεις της. Ζήτησε να προσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι, καθώς υπάρχουν νέες ανάγκες όπως "στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, είπε ότι η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε αγριότητα τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτήρισε "κλίνη του Προκρούστη" το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, διότι "έθεσε αυθαίρετους χρονικούς περιορισμούς", ενώ εκτίμησε ότι είναι "τόσο ακραία η πολιτική σας, που έχει στοιχεία πολιτειακής εκτροπής". Ο κ. Α. Αλαβάνος, επισήμανε ακόμη ότι του κάνει εντύπωση "το γεγονός ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου λειτουργεί ως κλαδική της Ν.Δ.