Το εγκαταλελειμμένο σπίτι της συμβολής των οδών Διονύσου και Σόλωνος που κατεδαφίστηκε ως ετοιμόρροπο πριν από λίγες μέρες, παρουσία του Δημάρχου και συνεργατών του, ήταν σύμφωνα με πολλές ενδείξεις το παλαιότερο που σωζόταν στο Μαρούσι. Επρόκειτο για μια διώροφη κατοικία με τρεις τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις, η πρώτη από τις οποίες εκτιμάται ότι χρονολογούνταν στην εποχή της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862).
Ο τρόπος με τον οποίο το κτίσμα προεξείχε επί της οδού Διονύσου, υποδεικνύει ότι ήταν παλαιότερο του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου του Αμαρουσίου, που εγκρίθηκε το 1887. Παρόμοιο, παράγωνο σε σχέση με τα οικοδομικά τετράγωνα άξονα παρουσιάζει και ένα άλλο, κοντινό διώροφο σπίτι, στη συμβολή των οδών Διονύσου και Δ. Μόσχα. Το ίδιο συνέβαινε και με κατοικία απέναντι από το τελευταίο, τη θέση της οποίας καταλαμβάνει πολυκατοικία από τη δεκαετία του 1980. Φαίνεται λοιπόν ότι εδώ υπήρχε ένας οικιστικός πυρήνας που θα σχηματίστηκε μετά το 1833, οπότε ο νεοσυσταθείς δήμος Αμαρυσίου προσείλκυε κατοίκους από πολλούς γειτονικούς οικισμούς. Την τοποθεσία διασχίζουν εξάλλου δύο δρόμοι που βρίσκονταν σε χρήση ήδη στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι οδοί Διονύσου και Ήβης.
Το σπίτι που κατεδαφίστηκε ως ετοιμόρροπο ήταν ακατοίκητο εδώ και δεκαετίες. Πριν από μερικά χρόνια ο ιδιοκτήτης του άρχισε εργασίες επισκευής του. Με την αφαίρεση των εξωτερικών επιχρισμάτων αποκαλύφθηκε ότι το ισόγειο ήταν κτισμένο με λιθοδομή, ο όροφος με ωμές πλίθρες (άψητα τούβλα), ενώ η βόρεια πλευρά του κτίσματος ήταν προσθήκη του μεσοπολέμου. Στο αρχικό, λιθόκτιστο ισόγειο διακρίνονταν παράθυρα, ανοικτά και φραγμένα, με διαστάσεις και τεχνικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περίοδο του Όθωνα. Στις γωνίες της τοιχοποιίας είχαν χρησιμοποιηθεί καλοπελεκημένοι λίθοι και μερικά κομμάτια μαρμάρου.
Η επισκευή του κτίσματος διακόπηκε για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Δίχως στέγη και με εκτεθειμένη την τοιχοποιία, άρχισε να φθείρεται και να καταρρέει με γοργούς ρυθμούς, εγκυμονώντας κινδύνους για τους διερχόμενους (η οδός Διονύσου διαθέτει υποτυπώδη πεζοδρόμια). Η απόφαση της κατεδάφισης που έλαβε και υλοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου, προβλέπεται από τη νομοθεσία. Το κτίσμα δεν είχε εξάλλου κηρυχθεί -όπως θα έπρεπε- διατηρητέο μνημείο. Θα έπρεπε ωστόσο να εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες -π.χ. η κατεδάφιση μόνο του ορόφου και η διατήρηση του ισογείου. Και η κατεδάφιση θα έπρεπε να γίνει με χειρωνακτικά μέσα, παρουσία αρχαιολόγου, καθώς ήταν πολύ πιθανό να περιλαμβάνονταν στο οικοδομικό υλικό επαναχρησιμοποιημένοι αρχαίοι λίθοι.
Άγνωστο είναι τί σκέφτεται να πράξει ο Δήμος Αμαρουσίου με το ιδιοκτησίας του διατηρητέο κτήριο του κληροδοτήματος Λουμίδη στην πλατεία Ηρώων, το οποίο καταρρέει και είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- επικίνδυνο