Σύμφωνα με δηλώσεις μελών του Συντονιστικού, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η απόφαση αυτή δεν είναι προϊόν κούρασης από τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, όπως εξήγησαν, «κρατούν δυνάμεις για τον Ιανουάριο», όταν και θα συζητηθεί το επίμαχο άρθρο 16 και ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Πολλοί, πάντως, εκ των μαθητών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, έθεσαν επί τάπητος την πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία και να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις άλλης μορφής.
Τα σχολεία επρόκειτο να κλείσουν και πάλι στις 9 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι δάσκαλοι και του νέου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.
Άνοιξαν, λοιπόν, τα σχολεία στο Μαρούσι, χωρίς όμως γενικές συνελεύσεις\, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αλλά και χωρίς ζημιές. Παραφωνία στο σκηνικό το 1ο Λύκειο Πεύκης, όπου σημειώθηκαν κάποιες φθορές, όπως σπασμένα τζάμια και θρανία, γκράφιτι στους τοίχους καθώς και ένα «παροπλισμένο» κουδούνι. Αυτά μας δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου Σοφία Σταματέλου, η οποία τόνισε ότι οι ζημιές περιορίστηκαν στο ισόγειο του κτηρίου. Την ευθύνη, μάλιστα, απέδωσε σε «εξωσχολικούς», που εισήλθαν στον χώρο κάποια στιγμή το σαββατοκύριακο, μιας και οι μαθητές είχαν αποχωρήσει από το σχολείο την Παρασκευή.
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όμως, μιλούν για εκτεταμένες ζημιές στο 8ο Λύκειο Αμαρουσίου. Καταγγελίες μαθητών και γονιών κάνουν λόγο για σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένους πυροσβεστήρες και ανεμιστήρες οροφής, καθώς και κλοπή οπτικοακουστικού υλικού. Από τη μεριά του, ο διευθυντής του σχολείου, Λεωνίδας Μασσοστασής, μας δήλωσε ότι οι φθορές είναι ελάχιστες.
ΤΑΝΙΑ ΚΑΤΣΑΝΗ