Κηφισιά: Παρ’ ολίγον μοιραίο ατύχημα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας
Την επόμενη ακριβώς ημέρα και στον απόηχο της μεγάλης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς για θέματα Παιδείας και ελλείψεις σε σχολικές υποδομές, «έβρεξε» σοβάδες και τούβλα από την εκτεταμένη αποκόλληση τμημάτων της οροφής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν άλλες δυσάρεστες συνέπειες για μαθητές και δασκάλους.
Αν και σε ώρα διδασκαλίας, για καλή τους τύχη οι μαθητές εκείνη την ώρα που σημειώθηκε η εκτεταμένη αποκόλληση από το ταβάνι του 1ου ορόφου, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, βρίσκονταν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην Κηφισιά. Τρεις αίθουσες του ορόφου και το γραφείο διευθυντή έχουν σοβαρά προβλήματα και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Οι αίθουσες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για αόριστο χρονικό διάστημα έως την αποκατάστασή τους. Την αναστολή λειτουργίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, μέχρι και την Πέμπτη 12 Μαρτίου, λόγω έκτακτων συνθηκών (άμεσες επισκευές και συντηρήσεις) αποφάσισε ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος.
Μάταια ο Δήμος και η σχολική κοινότητα ανέμεναν το ειδικό συνεργείο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ), προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία και να γνωμοδοτήσει περί της στατικότητας και ασφάλειας του κτηρίου. Τελικά, την Παρασκευή 6 Μαρτίου αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του σχολείου προς αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς προχώρησε σε αυτοψία και αναμένεται να δώσει την τελική της έκθεση για τη δυνατότητα αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών. Εικάζεται ότι η τεχνικά ανεπαρκής μόνωση που είχε τοποθετηθεί στην ταράτσα του κτηρίου από τον πρώην Δήμο Νέας Ερυθραίας δημιούργησε το όλο πρόβλημα, λόγω της συσσώρευσης υδάτων και υγρασίας τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας κτίστηκε το 1931, επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου με υπουργό Παιδείας τον Γ. Παπανδρέου. Πρόβλημα στατικής επάρκειας υπάρχει και στο χώρο του γυμναστηρίου στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, προσθήκη η οποία έγινε σε νεώτερους χρόνους και για το οποίο έχει αποκλειστεί προς το παρόν η πρόσβαση στους μαθητές, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο, αλλά μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει διευθετήσει το όλο ζήτημα.
Σε έκτακτη ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος τονίζει τα εξής: «Την επόμενη ημέρα της διενέργειας αυτοψίας από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας, αναθέσαμε κατ’ επειγόντως σε εξειδικευμένη εταιρία πιστοποιημένη με ISO τον έλεγχο, κατά το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Μαρτίου και υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, με κατάλληλα μη ‘‘καταστροφικά’’ μηχανήματα (κρουσόμετρο, θερμογράφος, μηχάνημα υπέρυθρων ακτίνων, κ.α.). Εάν απαιτηθεί από τον έλεγχο θα γίνουν και δοκιμαστικές τομές». Την Πέμπτη 12 Μαρτίου αναμενόταν να εκδοθεί νέα απόφαση περί ασφαλούς επαναλειτουργίας τμημάτων του σχολείου.
«Έγκλημα σε βάρος της ασφάλειας των παιδιών»
«Η δραματική συρρίκνωση και απαξίωση του ΟΣΚ και η μεταφορά της αρμοδιότητας της μέριμνας των σχολικών κτιρίων μέσω του νόμου ‘‘Καλλικράτη’’ στους Δήμους και μάλιστα χωρίς αυτή να συνοδεύεται από αύξηση, αλλά από μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν έγκλημα σε βάρος της ασφάλειας των παιδιών μας», υπογραμμίζει η Ένωση Γονέων του Δήμου Κηφισιάς με αφορμή το παρ’ ολίγον μοιραίο ατύχημα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας. Η Ένωση συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, υποστηρίζει τα αιτήματά τους για άρση της επικινδυνότητας του σχολικού συγκροτήματος και εξασφάλιση της συνέχισης του διδακτικού έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είναι δίπλα τους σε κάθε μορφή διεκδίκησης που θα αποφασίσουν.
Με αφορμή τα παραπάνω υπενθυμίζουν:
Η Ένωση Γονέων από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της επεσήμανε με ιδιαίτερη ένταση στην προηγούμενη και στη σημερινή δημοτική αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/2/2015 το μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων το οποίο οξύνεται διαρκώς διότι:
– Δεν υφίσταται κανένα πρόγραμμα ελέγχου της σεισμικής τρωτότητας των σχολικών κτιρίων.
– Δεν υφίσταται κανένα πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης προκειμένου να απαλειφτούν οι συνέπειες της γήρανσης των δομικών υλικών.
– Οι κατά καιρούς ενδείξεις αστοχίας των υλικών συνήθως «κουκουλώνονται» με αδόκιμες παρεμβάσεις (π.χ. βάψιμο) χωρίς καμιά επίβλεψη υπεύθυνου μηχανικού.
– Δεν υπάρχουν αρχεία εργασιών όπου να αποτυπώνεται υπεύθυνα ποιο ήταν το πρόβλημα, ποιος παρέδωσε και ποιος παρέλαβε κάθε εργασία.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια σεισμογενή χώρα και σε μια περιοχή που όπως όλοι γνωρίζουμε περιστοιχίζεται από σεισμικά ρήγματα.
Απαιτούν, μεταξύ άλλων, να καθιερωθεί σε κάθε δήμο ο θεσμός του τεχνικού ασφαλείας για τις σχολικές μονάδες, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης, καταγραφής, εκτίμησης των κινδύνων και επισήμανσής τους στους αρμόδιους καθώς επίσης και να δημιουργηθεί ο τεχνικός φάκελος κάθε σχολικής μονάδας στον οποίο να καταγράφονται όλες οι τεχνικές εργασίες, ημερομηνία αυτών καθώς και ποιος τις πραγματοποίησε.
Η Ένωση Γονέων Κηφισιάς, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και τις όμορες Ενώσεις Γονέων, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, θα προβεί σε ευρύτερες πρωτοβουλίες ανάδειξης των θεμάτων ασφάλειας των σχολικών κτιρίων.