Μετρήσεις και επανακαταμετρήσεις
Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν αναταραχή και στο ψηφοδέλτιο του κ. Στάθη Ραγκούση, όπου ένσταση επανακαταμέτρησης των σταυρών έχουν υποβάλλει οι δύο πρώτοι επιλαχόντες του ψηφοδελτίου, ο σημερινός αντιδήμαρχος Κώστας Χωραφόπουλος (με 318 ψήφους) και ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ Αλέκος Στέφας (με 348 ψήφους), οι οποίοι προσβλέπουν τις θέσεις των εκλεγέντων Πέτρου Καλογρίδη (με 361 ψήφους) και Ελένης Λέκκα (359 ψήφοι). Περισσότερες ελπίδες να πετύχει ανατροπή της σειράς έχει ο κ. Α. Στέφας, ο οποίος απέχει από τον πρώτο 13 και από τη δεύτερη 11 ψήφους. Γι’ αυτό και όπως μάθαμε απουσίαζε από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23/11/06), επειδή ήταν στο Πρωτοδικείο μαζί με τον συνάδελφό του κ. Κ. Χωραφόπουλο, ο οποίος ελπίζει στην ανεύρεση άνω των 41 ψήφων για να μπορέσει να ξεπεράσει την κ. Ε. Λέκκα και να έχει ελπίδες εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για την ιστορία, πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες, ότι τέτοιο ρεκόρ ανεύρεσης τόσου μεγάλου αριθμού «χαμένων» ψήφων, είχε πετύχει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Σεφερλής, ο οποίος ως πρώτος επιλαχών, με ένστασή του πρωτόδικα, είχε κερδίσει την τελευταία έδρα του ψηφοδελτίου Τζανίκου, από τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο Κώστα Ζαπαντιώτη. Η επιτυχία του όμως είχε διαρκέσει μόνον ενάμισι χρόνο περίπου, αφού ο κ. Κ. Ζαπαντιώτης με έφεση ανέτρεψε την πρωτόδικη δικαστική απόφαση και έτσι ξανακέρδισε τη χαμένη έδρα.
Το ποσοστό των γυναικών
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν ακόμα δύο ενστάσεις κατά του κύρους του εκλογικού αποτελέσματος, οι οποίες βασίζονται στον αριθμό των γυναικών, που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια.
Η «καμπάνα» αυτή τη φορά χτυπά για τους κ.κ. Γ. Πατούλη και Στ. Ραγκούση (οι οποίοι στα ψηφοδέλτιά τους είχαν συμπεριλάβει 13 και 14 κυρίες, αντίστοιχα) και το γλωσσίδι της καμπάνας το κρατούν τέσσερις κυρίες (Γερασίμου, Δημάδη, Μανιού και Πετροπούλου), αν και υπάρχουν νεότερες πληροφορίες ότι οι δύο από αυτές (Δημάδη, Μανιού) μάλλον έχουν αποσύρει τις συμμετοχές τους.
Πληροφοριακά, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με το ποσοστό αναφέρει στο άρθρο 34 («Υποψηφιότητες») και στην παράγραφο 3, ότι το ποσοστό πρέπει να είναι «ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων» και επισημαίνει πιο κάτω ότι «το ποσοστό αυτό υπολογίζεται διακεκριμένα για τα Δημοτικά Συμβούλια και για τα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων, με βάση τον αριθμό των συμβούλων, όπως αυτός προβλέπεται στα άρθρα 19 παρ. 2 και 21 παρ. 2». Το άρθρο 19, τώρα («Δημοτικές αρχές»), στην παράγραφο 2 ορίζει τον αριθμό των εκλεγόμενων δημοτικών συμβούλων σε κάθε δήμο με βάση τον πληθυσμό της πόλης και αυτός ο αριθμός στον δήμο μας είναι 33, το δε ένα τρίτο είναι 11.
Βεβαίως, οι ενιστάμενες «πατούν» στην πρώτη φράση που προαναφέραμε και αναφέρει «ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων» και οι υποψήφιοι στα δύο προαναφερθέντα ψηφοδέλτια ήταν 50, οπότε το 1/3 ισούται με 16 και άρα ο αριθμός των κυριών που συμμετείχαν στα δύο ψηφοδέλτια σαφώς είναι μικρότερος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην ένστασή τους, στο άρθρο 34 αναφέρεται επίσης ότι «Ειδικά για τους υποψηφίους τοπικούς συμβούλους το ποσοστό του ενός τρίτου (1/3) υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των υποψηφίων της κατηγορίας αυτής που περιλαμβάνονται σε κάθε συνδυασμό». Επισημαίνεται δε στην ένσταση ότι το πρόβλημα προκύπτει από την νομοτεχνικά κακότεχνη διατύπωση της νέας διάταξης (η παράλειψη της λέξης «συνολικός» και η παραπομπή στο άρθρο 19 παρ. 2), η οποία μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση ως προς τον αριθμό προς τον οποίον υπολογίζεται το ως άνω ποσοστό. Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ενιστάμενες, η εκδοχή ότι το ποσοστό θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εκλεγησομένων είναι αντισυνταγματική.
Ενδιαφέρον έχει επίσης και ο ισχυρισμός τους ότι, ακόμη και εάν ο νομοθέτης είχε την πρόθεση με τη νέα ρύθμιση (Ν. 3463/2006) να αλλάξει όσα αναφέρονταν στην προγενέστερη ρύθμιση (παρ. 1 του άρθρου 75 του Ν. 2910/2001) αυτό δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί παρά μόνον στις επόμενες δημοτικές εκλογές, με βάση το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος.
Άγγελος Πολύδωρος