Με ερασιτεχνικό τρόπο, ο απερχόμενος δήμαρχος προσπάθησε –στο Δ.Σ. της περασμένης Πέμπτης– να σώσει ό,τι μπορεί από την υστεροφημία του. Ωστόσο, η θητεία του έχει ήδη λήξει…
Η αντίδραση όλων όσοι δεν πείστηκαν από την επίδειξη «καλών προθέσεων» του κ. Τζανίκου, συνοψίζεται στην ατάκα του δημοτικού συμβούλου Κ. Αντωνόπουλου, με αφορμή τη συζήτηση για τη συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου στο Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας ΟΤΑ: «Εδώ και δύο χρόνια ο Γιώργος Πατούλης, ως επικεφαλής του Δικτύου σάς έχει κάνει τη συγκεκριμένη αίτηση και ο Δήμος εξακολουθούσε να μένει εκτός. Τώρα σας έπιασε η ευαισθησία να συζητηθεί, έναν μήνα πριν από την αποχώρησή σας»;
Μέσα στις λίγες αυτές γραμμές συνοψίζεται το κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα συνεδριάσεων, με τον δήμαρχο και αρκετά μέλη της απερχόμενης διοίκησης να προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν αγαστά με τον κ. Πατούλη. Ουσιαστικά τον κάλεσαν να συμμετέχει ενεργά στην επιλογή των θεμάτων που θα έρχονται προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια που μεσολαβούν έως την αλλαγή διοίκησης, με τον κ. Τζανίκο να θυμάται ξαφνικά ότι « θα πρέπει να υπάρξουν απαρτίες στις επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να συζητηθούν κάποια βασικά θέματα, σε συνεργασία, πάντα, με τη νέα διοίκηση».
Ωστόσο, οι δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν στην αίθουσα και εκλέχθηκαν εκ νέου με τον συνδυασμό του κ. Πατούλη αντέδρασαν σε αυτή την, μάλλον, ερασιτεχνική προσπάθεια για την ύστατη διάσωση της υστεροφημίας της απερχόμενης διοίκησης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τα πεπραγμένα της.
Υποχώρηση για τα έργα ΣΔΙΤ
Και αν η ένταξη του Δήμου στο Διαδημοτικό Δίκτυο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα, δεν συνέβη το ίδιο στα θέματα που είχαν να κάνουν με έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) που ήρθαν για συζήτηση. Μετά από έντονες αντιδράσεις, προεξάρχοντος του Γιώργου Συκαμιώτη, για το γεγονός ότι τα θέματα (τέσσερα συνολικά) ήρθαν προς συζήτηση και έγκριση, δίχως να συνοδεύονται από εισηγήσεις, εν τέλει αποσύρθηκαν, υπό την επιθετική αντίδραση του κ. Τζανίκου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Συκαμιώτη για «πολιτική μικροψυχία».
Κατέστησαν, ωστόσο, απολύτως φανερές οι πολιτικές προθέσεις του απερχόμενου δημάρχου, όταν ανέφερε ότι είχε «την ευαισθησία» να ορίσει δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με τον συνδυασμό Πατούλη στις επιτροπές παρακολούθησης των σχετικών διαγωνισμών για τα έργα ΣΔΙΤ, «ώστε να υπάρξει άμεση επαφή της νέας διοίκησης με το αντικείμενο». Ούτε λίγο ούτε πολύ, μάλιστα, ο κ. Τζανίκος ανακοίνωσε ότι «τα θέματα αποσύρονται για να μην υπάρξουν άλλες παρεξηγήσεις και πολιτικές μικροψυχίες». Μια στάση όπου, από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως υποχώρηση, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πολιτικό θέμα, όπως είναι τα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ένα θέμα για το οποίο, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μετάσχει ερήμην η νέα εκλεγμένη δημοτική αρχή, δίχως προηγούμενη ενημέρωση, αλλά και αποσαφήνιση των πολιτικών της επιλογών στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η «ώρα της εκδίκησης»
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το ξέσπασμα του κ. Τζανίκου όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για το Δημοσιογραφικό Χωριό. Το γεγονός ότι οι ενέργειες της διοίκησης του Δήμου κρίθηκαν ως «νόμιμες και επωφελείς για τον Δήμο», στάθηκε αφορμή για νέα και επώνυμη επίθεση εναντίον Ν. Γαρδέλη, Σ. Σακοράφα και Δ. Κλαπάκη που είχαν καταθέσει τις σχετικές αγωγές εναντίον του δημάρχου και των κ.κ. Καλογρίδη και Στέφα.
Μιλώντας για «ηθική δικαίωση από το ανώτατο δικαστικό όργανο», ο κ. Τζανίκος προανήγγειλε την υποβολή από μέρους του αγωγών κατά των τριών και, ούτε λίγο ούτε πολύ, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα της εκδίκησης». Μάλιστα, έκανε λόγο για «5 χρόνια ομηρίας, λάσπης και ταλαιπωρίας από κάποιους σχιζοφρενείς, δήθεν ευαίσθητους συναδέλφους, που μας κατηγορούσαν για κακουργηματικές πράξεις» και πρόσθεσε σε πολύ έντονο ύφος ότι «ουδείς δικαιούται να παίζει με το όνομα ανθρώπων και ούτε καν η συγγνώμη από μέρους τους δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, ύστερα απ’ όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια».
Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο κ. Τζανίκος δήλωσε ότι «οι τρεις που κατέθεσαν τις αγωγές θα εισπράξουν τα επίχειρα των πράξεών τους». Και κατέληξε: «Ειλικρινά εύχομαι ο νέος δήμαρχος, ο κ. Γ. Πατούλης, και η νέα δημοτική αρχή να μην αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κακοπιστία και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίσαμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια».
Γιάννης Μπεθάνης