Και διακοπή της συνεδρίασης
Των αποχωρήσεων είχε προηγηθεί η προσωρινή διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από βίαιη κατάληψη της έδρας από μέλη του Σωματείου Εργαζομένων, οι οποίοι έχασαν την ψυχραιμία τους όταν, κατά την ανακοίνωση των ονομάτων που μεταφέρονται στην Κοινωφελή Επιχείρηση Συγκοινωνίας και Κυκλοφορίας, διαπίστωσαν ότι έμεναν εκτός αυτής εργαζόμενοι με συνδικαλιστική δράση, ενώ εκτός Δήμου βρίσκονταν ήδη τα 3 από τα 5 μέλη της διοίκησης του Σωματείου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Καλλιμά-νης κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση Πατούλη για «πολιτική δίωξη», ζητώντας να μάθει «για ποιο λόγο πρέπει κάποιοι να μεταφερθούν σε υπηρεσίες εκτός Αμαρουσίου, όταν υπάρχουν περίπου 800 κενές οργανικές θέσεις στον Δήμο, στις οποίες θα μπορούσαν όλοι να διοχετευτούν, λύνοντας μια και καλή το πρόβλημα, μέσα και στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή για τον Οργανισμό». Παράλληλα, τόσο τα μέλη της μειοψηφίας όσο και οι εργαζόμενοι, διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο διασφαλίζεται ότι όσοι φύγουν θα έχουν εξασφαλισμένη θέση και κατοχυρωμένο το εργασιακό τους δικαίωμα.
Στη συνέχεια, τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου, μαζί με τον πρόεδρό του Νίκο Καλλιμάνη, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το προεδρείο του Σώματος, κατά την υπόλοιπη διάρκεια της συζήτησης. Χαρακτηριστική ήταν, μάλιστα, η σκηνή όπου την ώρα που η δημοτική σύμβουλος Ελένη Λέκκα (η οποία προηγουμένως είχε λιποθυμήσει από την ένταση) υπερψήφιζε τις αποφάσεις της διοίκησης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου γύρισε και της είπε: «Σας ευχαριστώ. Σήμερα με απολύετε, εμένα, τον μαθητή σας στο Γυμνάσιο, απλώς γιατί η τωρινή διοίκηση βόλεψε την κόρη σας».
Κατά τις τοποθετήσεις για το ζήτημα της απομάκρυνσης από τον Δήμο των συνδικαλιστών εργαζομένων, τα μέλη της μειοψηφίας χρησιμοποίησαν πολύ σκληρές εκφράσεις, καταγγέλλοντας τη διοίκηση. Ο κ. Κ. Ρώτας έκανε λόγο γι’ αντιδημοκρατική μεθόδευση, προσθέτοντας ότι «εγώ δεν θέλω να ντρέπομαι όταν κυκλοφορώ στο Μαρούσι, ψηφίζοντας όλα αυτά».
Από την πλευρά τους, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Συκαμιώτης χαρακτήρισε τον δήμαρχο ως «μέρος ενός σκηνικού απίστευτης γελοιότητας κι αυθαιρεσίας», ενώ ο κ. Τάσος Γιαννακόπουλος διερωτήθηκε «για την εικόνα πλήρους αποσύνθεσης της διοίκησης». Ο επικεφαλής της μείζονος Ηλίας Γιαννακάκος μίλησε για «διοίκηση επικίνδυνη για τους πολίτες και την πόλη», ενώ ο κ. Πάνος Αλεξανδρής χαρακτήρισε τα μέλη της πλειοψηφίας «και δεξιούς και αδέξιους», προσθέτοντας ότι «σήμερα η πόλη καταλαβαίνει ότι μόνο πίσω πήγε από την… ανταλλαγή της δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών του 2006».
Στον «χορό» των καταγγελιών μπήκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξανδρος Μπρέγιαννης και Νίκος Δούσης (ο οποίος, επίσης, καταψήφισε το συγκεκριμένο θέμα), ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης για τους συνδικαλιστές, ενώ, τέλος, ο κ. Στάθης Ραγκούσης προειδοποίησε τη διοίκηση για τον «ολισθηρό δρόμο αυταρχισμού που έχει πάρει».
Ομαδικά «πυρά» από τη μειοψηφία
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης δεσμεύτηκε προσωπικά ότι «κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη θέση του, θα φροντίσουμε για όσους φύγουν εκτός Αμαρουσίου να βρουν τη θέση τους και έως τότε θα πληρώνονται κανονικά από τον Δήμο Αμαρουσίου». Όπως, ανέφερε, μάλιστα, «η μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού θα γίνει σε υπηρεσίες του ΙΚΑ που βρίσκονται εντός Αττικής, καθώς είναι η μόνη περίπτωση που δεν χρειάζεται να υπάρξει οικονομική έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ και ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου μάς διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν κενές θέσεις που θα καλυφθούν από τους εργαζόμενους».
Νωρίτερα, ο δήμαρχος είχε υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά ότι για όλους τους εργαζόμενους ισχύει η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου κι εργασιακή σχέση δημοσίου υπαλλήλου, ενώ τόνισε ότι πολύ σύντομα θα αποκτήσουν δικαιώματα μονίμου, με δικαίωμα υπογραφής και εργασιακής ανέλιξης.
Από την πλευρά της μειοψηφίας, πάντως, τόσο η μείζον μειοψηφία, δια του επικεφαλής Ηλία Γιαννακάκου και των μελών της, όσο και οι επικεφαλής των συνδυασμών «Πολίτες για το Μαρούσι» και «Μαρούσι Πόλη και Γειτονιά» Κώστας Ρώτας και Στάθης Ραγκούσης αντίστοιχα, διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια βάση των οποίων έγιναν οι μεταφορές του προσωπικού, αλλά και για το ποιοι κλήθηκαν να αποφασίσουν με βάση αυτά τα κριτήρια.
Επίσης, ο κ. Πάνος Αλεξανδρής διερωτήθηκε για το πόσες είναι οι προσλήψεις τώρα κι αν έχουν υπερβεί σε αριθμό τους 700, επισημαίνοντας τον διπλασιασμό του εργατικού κόστους στον Δήμο από τη σημερινή διοίκηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν η διοίκηση δεν σπαταλούσε σε άλλα πράγματα τα χρήματα του Δήμου, θα είχε χρήματα ν’ απορροφήσει όλους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργασίας.
Επιπρόσθετα, το σύνολο σχεδόν των συμβούλων της μειοψηφίας αναφέρθηκαν σε εγκρίσεις πρόσληψης άνω των 200 εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις, την τελευταία εβδομάδα, διερωτώμενοι για το «ποια γραμμάτια πληρώνονται στη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτές τις προσλήψεις».
Από τα έδρανα της μειοψηφίας ακούστηκαν επίσης πολλές διαμαρτυρίες για το γεγονός, όπως ειπώθηκε, ότι μέχρι την ανάγνωση των ονομάτων, ουδείς από τα μέλη της γνώριζε ούτε τα κριτήρια της επιλογής, αλλά ούτε και τα πρόσωπα που είχαν εγκριθεί για την κάλυψη των θέσεων.
Ο κ. Γ. Πατούλης, αντιδρώντας στις «μαζικές επιθέσεις» της μειοψηφίας, εξαπέλυσε τη δική του «επίθεση», κατηγορώντας όσους συμμετείχαν στις προηγούμενες διοικήσεις ότι «μιλούν για κριτήρια από τη στιγμή που εκείνοι δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα για τους εργαζόμενους, τους οποίους είχαν πολιτικούς ομήρους για χρόνια».
Αποκλεισμοί, αμηχανία και παρατυπίες
Στιγμές αμηχανίας δημιουργήθηκαν, πάντως, όταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Καλογρίδης υπενθύμισε στον πρόεδρο του Σώματος Μάριο Μαραγκάκη ότι «βάσει του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όσοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν συγγενείς Α’ και Β’ βαθμού, είτε εξ αίματος είτε εξ αγχιστείας, που εργάζονται στον Δήμο, δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη συζήτηση». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει περίπου το 1/3 των μελών του Σώματος και να επικρατήσει αναταραχή σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και να ψηφίσουν, θέμα το οποίο απασχόλησε γι’ αρκετή ώρα τη συνεδρίαση, ενώ τα ειρωνικά σχόλια του κοινού επέτειναν την αμηχανία των δημοτικών συμβούλων.
…
Δεν έλειψαν, επίσης, και οι κόντρες ως προς την «πατρότητα» της ευεργετικής νομοθετικής ρύθμισης για τους συμβασιούχους του Οργανισμού που είχαν προσληφθεί έως 31/12/2005, με την αντιπαράθεση του κ. Γιώργου Πατούλη με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Τάσο Γιαννακόπουλο να φτάνει ακόμη και σε απειλές για υποβολή μήνυσης από τον τελευταίο, όταν οι στιχομυθίες τους άρχισαν να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.