Μόνο νηφάλια δεν ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τα μέλη του Σώματος κλήθηκαν να συζητήσουν τις προτάσεις της διοίκησης σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων του Δήμου.
Οι ενστάσεις της μειοψηφίας εκδηλώθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης κι εστιάζονταν τόσο στην τυπική διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη λήψη των αποφάσεων για λύση κι εκκαθάριση των Οργανισμών του Δήμου, όσο και στην ουσία των προτάσεων της πλειοψηφίας.
Ωστόσο, το «ποτήρι ξεχείλισε» όταν ξεκίνησε η ανάγνωση της λίστας των… τυχερών που παρέμεναν στον Δήμο και των λιγότερο… ευνοημένων που θα έπαιρναν την άγουσα για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονταν πολλά συνδικαλιστικά μέλη των Σωματείων, ενώ η «επιλογή» των μεν και των δε γινόταν χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο.
Οργισμένη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά της μειοψηφίας, η οποία και οδηγήθηκε σε μαζική αποχώρηση, προκειμένου -όπως δήλωσε- να μη νομιμοποιήσει τις μεθοδεύσεις της διοίκησης.
Η δημοτική αρχή από την πλευρά της υποστήριξε ότι διασφάλισε τη δουλειά όλων των εργαζομένων του «αμαρτωλού» Οργανισμού Εργασίας κι επέλεξε την καλύτερη δυνατή λύση τόσο για τους ίδιους, όσο και για την πόλη.
Μάλιστα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στην άθλια οικονομική κατάσταση που άφησε η προηγούμενη διοίκηση τον Οργανισμό Εργασίας, αλλά και τις περιορισμένες δυνατότητες του Δήμου ν’ απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν σε αυτόν.
Η ένταση στην αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία είχε κατακλυσθεί από εργαζομένους που περίμεναν με αγωνία τις αποφάσεις του Σώματος, πολλές φορές άγγιξε το… κόκκινο. Εργαζόμενες γυναίκες που έκλαιγαν, άλλοι που φώναζαν «κάτω η χούντα του Πατούλη» και, γενικώς, σκηνές που κάθε άλλο παρά επέτρεπαν τη λήψη μιας ψύχραιμης απόφασης, που θα έδινε οριστικό τέλος στην αγωνία του κόσμου.
Το αποτέλεσμα, το οποίο οριστικοποιήθηκε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα, οπότε κι έληξε η θορυβώδης συνεδρίαση, στέλνει 145, από τους 375 εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργασίας, σε υπηρεσίες του Δήμου, 125 στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και 105 σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Ένα αποτέλεσμα που όχι μόνο δεν ανακούφισε τους εργαζόμενους, αλλά απεναντίας τους θέτει σε νέα αγωνιστική εγρήγορση. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ εκπρόσωποι των Σωματείων τους την αμέσως επόμενη μέρα της επεισοδιακής συνεδρίασης.
Τα παραπάνω στελέχη κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αιφνιδιαστικές κινήσεις, χωρίς καμία εκ των προτέρων συνεννόηση μαζί τους, θεωρούν ότι το θέμα του εργασιακού μέλλοντός τους δεν έχει λυθεί, ενώ διατηρούν αμφιβολίες ακόμη και γι’ αυτήν τη νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη.
Η τελευταία, μάλιστα, άποψη βρίσκει σύμφωνους και κάποιους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εστιάζουν τις ενστάσεις τους τόσο στον τρόπο των αποφάσεων για τη λύση κι εκκαθάριση των Οργανισμών του Δήμου, όσο και για το εάν κάποια μέλη του Δ.Σ. που ψήφισαν τις αποφάσεις της διοίκησης, θα έπρεπε ν’ απέχουν της ψηφοφορίας, μιας και συγγενείς τους απασχολούνται ήδη στον Δήμο Αμαρουσίου…
Τη μεταφορά 105 συμβασιούχων του Οργανισμού Εργασίας (μετά τη λύση του) σε υπηρεσίες εκτός Δήμου Αμαρουσίου, 145 στις υπηρεσίες του Δήμου και 125 στις νέες Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, εν μέσω επεισοδίων, αποχωρήσεων κι αναπάντητων ερωτημάτων, σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 4:30 τα ξημερώματα και για την οποία θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να καταγραφούν όλα όσα έγιναν κι ακούστηκαν.
Οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κύλησε η κρίσιμη διαδικασία προκάλεσαν τις σκληρές αντιδράσεις τόσο των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, όσο και των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι ουσιαστικά έκαναν λόγο για διάτρητη διαδικασία αξιολόγησης, για έλλειψη κριτηρίων, αλλά και για «πολιτική δίωξη» εργαζομένων από τη δημοτική αρχή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση ξεκίνησε να ανακοινώνει τα ονόματα των συνολικά 375 εργαζομένων για κάθε ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο ή Κοινωφελή Επιχείρηση δίχως προηγουμένως να τους έχει ενημερώσει. Ως εκ τούτου παρατηρήθηκε το πρωτοφανές φαινόμενο να κρέμονται επί ώρες οι εργαζόμενοι από τα χείλη των μελών της δημοτικής αρχής, προκειμένου να μάθουν το εργασιακό μέλλον των ιδίων και, φυσικά, των οικογενειών τους, σε ένα σκηνικό που δεν τιμά κανέναν από τους πολιτικούς ταγούς του Αμαρουσίου.
Οργή κι αποχωρήσεις
Η διαδικασία αυτή προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της μειοψηφίας, η οποία, τελικά, αποχώρησε από τη συνεδρίαση τα ξημερώματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση των ονομάτων για τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όπου εργαζόμενες μητέρες, με πολλά χρόνια υπηρεσίας, χωρίς κανένα κριτήριο, απομακρύνθηκαν από τον Δήμο. Οι συγκεκριμένες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα, φωνάζοντας ότι το μόνο τους «κρίμα» ήταν η συμμετοχή τους στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση.
Η σκηνή με τις γυναίκες που φώναζαν κι έκλαιγαν για την απομάκρυνσή τους από τον Δήμο κυριολεκτικά «ξεχείλισε το ποτήρι» της ήδη τεταμένης κατάστασης. Οι εργαζόμενοι φώναζαν εν χορώ «Κάτω η χούντα του Πατούλη», ενώ ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Μπάμπης Ζιώγας συμπλήρωνε ότι «ούτε η χούντα δεν φερόταν έτσι σε συνδικαλιστές εργαζόμενους». Ελάχιστα λεπτά μετά, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Κώστας Ρώτας άνοιγε τον κύκλο των αποχωρήσεων, καταγγέλλοντας τη διοίκηση. Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάνος Αλεξανδρής εγκατέλειπε την έδρα του Σώματος οργισμένος, λέγοντας προς το προεδρείο και τον δήμαρχο ότι «πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτήν την εικόνα».
Με καταγγελίες κατά της διοίκησης για μεθοδεύσεις κι αντιδημοκρατική νοοτροπία αποχώρησαν στη συνέχεια από την αίθουσα συνεδριάσεων ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος, με τα μέλη της παράταξής του, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαρούσι και Πόλη και Γειτονιά» Στάθης Ραγκούσης κι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Γιαννακόπουλος. Μάλιστα, την αίθουσα εγκατέλειψε ακόμη και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Δούσης-Ρασσιάς, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε τοποθετεί θετικά στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, με εξαίρεση το θέμα των συμβασιούχων της Δημοτικής Συγκοινωνίας, όπου και ψήφισε αρνητικά.