Θα έπρεπε να είχε γίνει ενοποιημένος ισολογισμός, δηλαδή, μαζί με αυτούς των δημοτικών επιχειρήσεων, ώστε να παρουσιάζονταν ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου για το έτος 2007.
Αποτέλεσμα της αποσπασματικής τακτικής που επέλεξε να ακολουθήσει η διοίκηση, είναι πως ενώ μιλούσε για 280 εκατ. ευρώ χρέη, στον ισολογισμό που κατέθεσε, παρουσιάζονται μόνο 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο θολή, αφού στους ορκωτούς λογιστές δεν δόθηκαν τα στοιχεία για τις υποθήκες στα ακίνητα του Δήμου.
Από την έκθεση των ορκωτών λογιστών προκύπτει ότι το ενεργητικό του Δήμου είναι υπερτιμημένο κατά 21 εκατ. ευρώ. Συνεπώς η ζημιά χρήσεως, θα έπρεπε να είναι 38 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια 51 αντί 72 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα ο Δήμος σε 3 – 5 χρόνια κινδυνεύει να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια με απρόβλεπτες συνέπειες για την πόλη.
Ο δανεισμός του Δήμου αυξήθηκε κατά 6 εκατ. ευρώ, ενώ δόσεις 8 εκατ. ευρώ είναι ήδη σε καθυστέρηση. Άρα, το δάνειο στο οποίο προχώρησε η διοίκηση χρησιμοποιήθηκε μόνο για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών και δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για εξόφληση παλαιότερων δανείων.
Η διοίκηση αύξησε τις ζημιές του Δήμου κατά 87% με:
Α) αύξηση των δαπανών από 9 εκατ. ευρώ το 2006, σε 17 εκατ. ευρώ το 2007,
Β) αύξηση των εξόδων λειτουργίας κατά 52% και
Γ) των εξόδων δημοσίων σχέσεων κατά 100%.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, της αντίληψης της Διοίκησης, πως ο Δήμος είναι λάφυρο των ιθυνόντων, για την ικανοποίηση κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων
Ταυτόχρονα με τις ζημιές, οι Μαρουσιώτες καταβάλουν στις τράπεζες 5 εκατ. ευρώ για τους τόκους των δανείων, χωρίς καμιά απολύτως ωφέλεια για την πόλη.
Αυτή η ενέργεια εντάσσεται στην πολιτική της αναδιανομής του εισοδήματος του λαού, προς όφελος των τραπεζιτών, που εξυπηρετούνται τόσο από τις αποφάσεις της σημερινής διοίκησης, όσο και της προηγούμενης.
Ταυτόχρονα εάν το παραπάνω συνδυαστεί με το γεγονός πως το σύνολο των οργανικών εσόδων του Δήμου προέρχεται από τους δημότες σε ποσοστό 74% και μόνο σε ποσοστό 24% από το κράτος, τότε δικαιώνεται πλήρως η παλαιότερη θέση της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», περί διπλής και τριπλής αφαίμαξης των πολιτών.
Συμπεράσματα:
1. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της διοίκησης είναι αποδεδειγμένη μόνο και μόνο από το γεγονός, πως όχι μόνο δεν περιόρισε τις ζημιές, αλλά αντιθέτως τις αύξησε, με αποτέλεσμα όλες οι υποσχέσεις για νοικοκύρεμα να πάνε περίπατο!
2. Η Διοίκηση εξακολουθεί να θεωρεί, πως το κράτος δεν έχει καμιά ειδική υποχρέωση στο Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος υπερχρεώθηκε για την Ολυμπιάδα του 2004, χωρίς να υπάρξει κανένα όφελος για την πόλη. Ένα κράτος που πρόθυμα στηρίζει του τραπεζίτες με 28 δισ. ευρώ, αλλά αδιαφορεί όταν οι Μαρουσιώτες πληρώνουν 5 εκατ. ευρώ τόκους για θαλασσοδάνεια.
3. Η διοίκηση ανέχτηκε αυτή την κατάσταση χωρίς καμιά διεκδίκηση, ούτε καν τη λήψη κρατικών εγγυήσεων για τη δανειοδότηση. Δυστυχώς, η πολιτική της συνεχώς θα χρεώνει τον Δήμο, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών.
4. Θα θέλαμε, ειλικρινά, να ακούσουμε ένα σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση του Δήμου. Αυτό δεν το έκανε η διοίκηση. Αντίθετα, ο κ. αντιδήμαρχος των Οικονομικών αρκέστηκε να δηλώσει πως απλώς δεν αυξήθηκε η ζημιά του Δήμου, γεγονός που φυσικά δεν ισχύει όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο ίδιος.
Δημοτική Κίνηση ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Μαρούσι 23/10/2009