∆ηµήτρης Καρλαύτης: «∆είτε µε θετική µατιά το έργο και στηρίξτε το»
Του έργου υπεραµύνθηκε ο αρµόδιος αντιδήµαρχος ∆ηµήτρης Καρλαύτης, ο οποίος κάλεσε τη µειοψηφία να το στηρίξει, υποστηρίζοντας ότι «στην ουσία δεν θα αλλάξει κάτι από τα ήδη ισχύοντα στο κέντρο µε τις νέες κυκλοφοριακές ρυθµίσεις, αφού αυτή τη στιγµή από την πλατεία Ευτέρπης διέρχονται ελάχιστα αυτοκίνητα, ενώ όσοι αποβιβάζονται στον σταθµό του ΗΣΑΠ, απλώς θα περπατούν λίγα µέτρα παραπάνω για να βρουν ταξί ή δηµοτική συγκοινωνία» και εκτιµώντας ότι «σε συνδυασµό µε την µελλοντική έλευση του Μετρό, θα διευκολυνθούν αφάνταστα οι µετακινήσεις του κοινού και η στάθµευση».
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο δηµοτικός σύµβουλος της διοίκησης Κώστας Ρώτας, ο οποίος χαρακτήρισε ως «περιορισµένες» τις συνέπειες των κυκλοφοριακών αλλαγών µέχρι να ολοκληρωθεί το υπόγειο πάρκινγκ, καλώντας άπαντες «να διευκολύνουν την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κατασκευή του». Όπως είπε, «πρέπει όλοι να δούµε το έργο µε θετική διάθεση και να λάβουµε υπόψη ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες βρέθηκε ανάδοχος να το αυτοχρηµατοδοτήσει, προκειµένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβληµα στάθµευσης στο κέντρο της πόλης».
«Σύµµαχος» στο έργο η Αττικό Μετρό Α.Ε., αλλά µε συγκεκριµένες προδιαγραφές
Η άµεση προώθηση της κατασκευής του υπογείου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης βρήκε έναν σηµαντικό σύµµαχο: Την Αττικό Μετρό Α.Ε. Όπως ενηµέρωσε το ∆ηµοτικό Συµβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 1 ∆εκεµβρίου ο αντιδήµαρχος ∆ηµήτρης Καρλαύτης, η εταιρία που διαχειρίζεται και επεκτείνει το Μετρό της Αθήνας, ουσιαστικά άναψε «πράσινο» στον ∆ήµο Αµαρουσίου να προχωρήσει το έργο στο χώρο, ο οποίος στα σχέδιά της προορίζεται για την υποδοχή σταθµού της Γραµµής 4 που σιγά-σιγά αρχίζει να «ξεπαγώνει».
Ουσιαστικά η εταιρία καθησυχάζει για τα σενάρια που ήθελαν την παρακείµενη πλατεία Γαρδέλη να αποτελεί τον εναλλακτικό χώρο υποδοχής του Μετρό λόγω του πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, τονίζοντας µέσω αλληλογραφίας µε τον ∆ήµο Αµαρουσίου ότι δεν θα υπάρχει πρόβληµα να κατασκευαστεί ο σταθµός κάτω από το πάρκινγκ, εφόσον φυσικά υποβληθεί η σχετική µελέτη αντιστήριξης από την κατασκευάστρια εταιρία, µε ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή σε βάθος, ώστε να µπορεί να φιλοξενηθεί ο σταθµός.
Αν αυτό γίνει, στον ∆ήµο Αµαρουσίου και στην Αττικό Μετρό Α.Ε. φιλοδοξούν να συνδυάσουν τη λειτουργία του πάρκινγκ µε τη λειτουργία του Μετρό, ως πρώτης τάξεως συνθήκη για «park and ride» από τους οδηγούς που θέλουν να µετακινηθούν µε το Μετρό προς το κέντρο της Αθήνας ή σε κάποιον άλλον προορισµό των γραµµών του.
Οι κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο
Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, ενόψει της έναρξης των έργων κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις εξής κυκλοφοριακές και άλλες µετατροπές στο κέντρο του Αµαρουσίου:
1. Την προσωρινή -και καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου- µεταφορά της θέσης αναµονής (αφετηρία) των ΤΑΧΙ που σήµερα βρίσκεται επί της προέκτασης της οδού Βασιλίσσης Όλγας (επί της Πλατείας Ευτέρπης) και µεταξύ των οδών Ερµού και Σ. Λέκκα, αριστερή πλευρά, επί της οδού Βασ. Όλγας και στο οδικό τµήµα από την οδό Π. Κυριακού µέχρι την οδό 28ης Οκτωβρίου, στην αριστερή πλευρά της οδού, καταλαµβάνοντας 4 θέσεις στάθµευσης και µετά τη θέση φορτοεκφόρτωσης, η οποία παραµένει ως έχει (απόφαση ∆ηµοτικού Συµβουλίου µε αριθµό 86/2008).
2. Την προσωρινή -και καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου- µεταφορά της αφετηρίας και του τέρµατος της ∆ηµοτικής Συγκοινωνίας για τις λεωφορειακές γραµµές 030 και 040, που σήµερα βρίσκονται επί της προέκτασης της οδού Βασιλίσσης Όλγας (επί της Πλατείας Ευτέρπης) και µεταξύ των οδών Ερµού και Σπ. Λέκκα, δεξιά πλευρά, επί της οδού Βασ. Όλγας και στο οδικό τµήµα από την οδό Π. Κυριακού µέχρι την οδό 28ης Οκτωβρίου, στη δεξιά πλευρά της οδού, και µετά την αναπηρική θέση στάθµευσης (απόφαση ∆ηµοτικού Συµβουλίου µε αριθµό 329/2014).
3. Την προσωρινή -και καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου- µεταφορά της αφετηρίας και του τέρµατος της ∆ηµοτικής Συγκοινωνίας για τη λεωφορειακή γραµµή 060 που σήµερα βρίσκονται επί της προέκτασης της οδού Βασιλίσσης Όλγας (επί της Πλατείας Ευτέρπης) και µεταξύ των οδών Ερµού και Σ. Λέκκα, δεξιά πλευρά, επί της οδού Βασ. Όλγας και στο οδικό τµήµα από την οδό Σουρή µέχρι την οδό Π. Κυριακού στη δεξιά πλευρά οδού, καταλαµβάνοντας 3 θέσεις στάθµευσης.
4. Τη µετατόπιση των επτά θέσεων στάθµευσης που καταργούνται, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, στην οδό Νερατζιωτίσσης και στο τµήµα της µεταξύ των οδών Θεµιστοκλέους και Κίµωνος (βόρεια πλευρά) όπου υπάρχει σήµανση οδού ήπιας κυκλοφορίας (παρ. 3 και παρ. 3ε του άρ. 39 του ΦΕΚ 57/Α/1999 και συγκεκριµένα: «…ως περιοχές ήπιας κατοικίας εφαρµόζονται οι εξής ειδικοί κανόνες: …ε) Απαγορεύεται η στάθµευση, εκτός από εκεί που επιτρέπεται από σήµατα στάθµευσης…»).
5. Τον καθορισµό της ταχύτητας των οχηµάτων για τις παρακαµπτήριες οδούς Βασιλ. Όλγας (από την οδό Π. Κυριακού) – Όθωνος – Περικλέους – Π. Τσαλδάρη – Θησέως – Νερατζιωτίσσης (έως τη συµβολή των οδών Σπ. Λέκκα και Θέµιδος) να είναι 30 χλµ/ώρα.