Η επικαιροποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου της απόφασης του 2015, ανάβει «πράσινο» για διαγωνισμό με ΣΔΙΤ δωδεκαετίας. Σε ιδιώτες ο ηλεκτροφωτισμός εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντίθετη η μειοψηφία, που προβλέπει ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών και αύξηση δημοτικών τελών.
Yπό τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας, αλλά και των εργαζομένων (με ανταλλαγή σφοδρών ανακοινώσεων του Σωματείου με τον Δήμο), το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την επικαιροποίηση της αποφασης του Σεπτεμβρίου 2015 για αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης σε συνεργασία με ιδιώτες, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, για 12 χρόνια.
Η συνεδρίαση της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Μαγιάκη να ζητά να αποσυρθεί το θέμα επειδή, όπως ανέφερε, έλειπε από την εισήγηση η μελέτη βιωσιμότητας του έργου. Μετά την άρνηση της πρότασής του, ο Λ. Μαγιάκης τόνισε ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για ακύρωση της απόφασης.
Απαντώντας, ο γ.γ. του Δήμου Γιώργος Διδασκάλου σημείωσε ότι η συζήτηση αφορούσε στην προσθήκη μιας παραγράφου στην απόφαση του 2015 που αφορά στην ένταξη του έργου στον πίνακα εκτελεστέων έργων της Γενικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι όσα αφορούν στον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για την επιλογή του αναδόχου, θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση.
Στη συνέχεια ο Λ. Μαγιάκης τόνισε ότι «πράγματι ο ηλεκτροφωτισμός του Αμαρουσίου χρειάζεται αναβάθμιση, όχι όμως μέσω ΣΔΙΤ, αλλά με τις δυνάμεις του Δήμου», ο οποίος, όπως ανέφερε, «έχει την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσει το έργο», κάνοντας λόγο για 28 εκατ. ευρώ αποθεματικό και 68 εκατ. ευρώ διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων των ανταποδοτικών τελών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το «συνολικό κόστος μετά τα 12 χρόνια της ΣΔΙΤ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα είχε ο Δήμος αν πραγματοποιούσε με τις δικές του δυνάμεις την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού» και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική της Ε.Ε. για ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων (ύδρευση, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.).
Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος συμφώνησε κι εκείνος ότι χρειάζεται αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, «αλλά όχι με υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του Δήμου». Όπως επισήμανε, «εκτός από ΣΔΙΤ, υπάρχουν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης του έργου, όπως αυτός που προτείνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω χαμηλότοκου δανεισμού, χαρακτηρίζοντας ως “μνημείο προχειρότητας“ την εισήγηση της διοίκησης, «η οποία δίχως συγκεκριμένα στοιχεία επιχειρεί να παραχωρήσει το έργο σε ιδιώτη, επιβαρύνοντας μελλοντικά τους δημότες με περισσότερα δημοτικά τέλη». Και πρόσθεσε: «Μετά την εκχώρηση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού θα ακολουθήσει η αντίστοιχη και στη διαχείριση των απορριμμάτων».
Για τους ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ο Τάσος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε την περίπτωση του ηλεκτροφωτισμού ως «κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών», ότι δίνεται η δυνατότητα στον εργολάβο «να βάλει χέρι στα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από πλευράς Δήμου, θέτοντας, παράλληλα, σε κίνδυνο τις εργασιακές σχέσεις» και ότι «στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη».
Απαντώντας στα μέλη της μειοψηφίας, ο γ.γ. του Δήμου Γιώργος Διδασκάλου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση απαξίωσης ή μείωσης του προσωπικού που απασχολείται στον ηλεκτροφωτισμό, αφού υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον Δήμο που θα καλύψουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι», προσθέτοντας ότι «ο Δήμος δεν θα καταβάλει ούτε ευρώ για την υλοποίηση του έργου, αφού ο εργολάβος που θα επιλεγεί θα πληρώνεται από την εξοικονόμηση που θα προκύψει λόγω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας».
Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητικές τις παρατάξεις της μειοψηφίας (από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τα μέλη της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ).
Γιώργος Πατούλης: «Εξοικονόμηση 430.000 € ετησίως για τον Δήμο»
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι «τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ καταβάλλεται προσπάθεια για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί και η χώρα μας», ενώ σχολιάζοντας τη δριμεία ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης του ηλεκτροφωτισμού (για την οποία εκδόθηκε εξίσου δριμεία απάντηση της διοίκησης), χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Αφού έκανε λόγο για «μεγάλη σπέκουλα στο θέμα των εργαζομένων, με τοποθετήσεις συνδικαλιστικών και άλλων παραγόντων που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας», επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι «αυτή η διοίκηση έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει πολλές μάχες για μονιμοποίηση του προσωπικού του Δήμου».
Σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη, «ο Δήμος θα έχει εξοικονόμηση περίπου 430.000 ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου συστήματος, διασφαλίζοντας πολύ καλύτερο φωτισμό, με χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότερη ρύπανση». Πρόσθεσε δε, ακόμη, ότι με το νέο σύστημα ηλεκτροφωτισμού «οι υπηρεσίες μας θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση κάθε λαμπτήρα σε κάθε γειτονιά της πόλης».
Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «μετά τη σταθεροποίηση των οικονομικών του, ο Δήμος περνά σε μια άλλη εποχή», χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού ως «ιστορική για την πόλη του Αμαρουσίου».