Στον κινηματογράφο
Σημαντική ήταν και η εμφάνιση του Ευγένιου Σπαθάρη σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, όπως, στο «Πικρό Ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου (1950), στον «Εξυπνότερο άνθρωπο του κόσμου» παραγωγής «Ολυμπία Φιλμς» (1950), στην «Κιβωτό» μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Μίνω Αργυράκη (κινούμενα σχέδια 1956), στον «Μέγα Αλέξανδρο» του Γ. Ζερβουλάκου (1960). Επίσης, εμφανίστηκε σε οκτώ ταινίες παραγωγής «Ιωαννίδης Φιλμς» με κλασικές κωμωδίες του Καραγκιόζη (1962), στην «Λυσιστράτη» του Γ. Ζερβουλάκου (1974), στο «Τεριρέμ» του Απόστολου Δοξιάδη (1992) και σε πολλά ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στην Ελλάδα
Στη μουσική
Παράλληλα, εξαιρετική υπήρξε και η συμμετοχή του στον τομέα της μουσικής, όπου η φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη, ταυτισμένη πλέον τόσο πολύ με τον αγαπημένο μας Καραγκιόζη, αντηχεί παντού, πότε σχολιάζοντας τα καλά και τα κακά αυτού του τόπου, πότε υμνώντας την εξυπνάδα και την ψυχή εκείνου που ονομάζεται Έλληνας και πότε χορεύοντας, ώστε να ακολουθήσει το ρεύμα της σημερινής εποχής
Οι κυριότερες συνεργασίες του σ’ αυτόν τον τομέα ήταν τα τρία τραγούδια με τον τίτλο «Εμένα φίλε με λένε Καραγκιόζη», (σε στίχους Νίκου Γκάτσου – μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και παραγωγή Σκάι 100,4), το τραγούδι «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» του Στέλιου Φωτιάδη και «Η εκδίκηση του Καραγκιόζη» του συγκροτήματος Modern Fears.
Σημαντικές επίσης, υπήρξαν οι πολλές συνεργασίες που είχε με τον Διονύση Σαββόπουλο στο «Κύτταρο» το 1973, στο «Ρεξ» το 1992 και σε πολλές συναυλίες του γνωστού τραγουδιστή.
Το 2001, σε συνεργασία με τους μουσικούς Λουδοβίκο των Ανωγείων και Ψαραντώνη, παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το γνωστό κρητικό ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος».
Με το Θέατρο Τέχνης στην Επίδαυρο
Ο πιο σημαντικός σταθμός της ζωή του υπήρξε η πρωταγωνιστική εμφάνισή του στο θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί, το 2001, το Θέατρο Τέχνης με επικεφαλής τον αείμνηστο σκηνοθέτη Μίμη Κουγιουμτζή ανέβασε με πρωτοφανή επιτυχία το έργο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, μια παράσταση που περιόδευσε με την ίδια επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.
Το 2003, επιστρέφοντας από το εξωτερικό, έγραψε και ανέβασε το δεύτερο θεατρικό του έργο «Ε! ρε γλέντια», το οποίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα και στην επαρχία με τον Τάκη Βαμβακίδη στον ρόλο του Καραγκιόζη.
Γέννημα θρέμμα Μαρουσιώτης
Εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγνωριστεί διεθνώς το Παγκόσμιο Μουσείο Θεάτρου Σκιών, που δημιούργησε ο Ευγένιος Σπαθάρης, με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του από το 1958, στο σπίτι τους στο Μαρούσι. Η προβολή αυτής της σπάνιας συλλογής, μέσω των ξένων τηλεοπτικών καναλιών όλου του κόσμου που τον επισκέφθηκαν, έκανε ακόμη πιο γνωστή τη χώρα μας στον τομέα του μαγικού κόσμου του ρωμαίικου Καραγκιόζη και της καταγωγής του.
Τον Ιούνιο του 1995, ο Δήμος Αμαρουσίου, με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη απέναντι στο πρόσωπο του μεγάλου καλλιτέχνη της πόλης μας, εξασφάλισε ένα κεραμίδι, μια μόνιμη στέγη για τον Καραγκιόζη και τους υπόλοιπους φίλους του, στην πλατεία Κασταλίας, την καρδιά του Αμαρουσίου.
Έτσι, σήμερα, λειτουργεί ένα μοναδικό Μουσείο ανοιχτό για ολόκληρο τον κόσμο με την επωνυμία «Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου», γεμάτο με φιγούρες και σκηνικά του αυτού του λαϊκού μας θεάτρου.
Μέσα από αυτό ο Ευγένιος Σπαθάρης χάρισε με πολύ μεγάλη χαρά τις δημιουργίες του στην πόλη του Αμαρουσίου, με σκοπό να μαθαίνουν και οι νέες γενιές τι αντιπροσωπεύουν για μας τους Έλληνες ο Καραγκιόζης και η ιστορία του.