Εμπνευσμένος λαϊκός ζωγράφος
Ο Ευγένιος Σπαθάρης, εκτός από το ταλέντο του στο θέατρο σκιών απέδειξε ότι είναι και ένας γνήσιος εκφραστής των συγκινήσεων της λαϊκής μας ψυχής, που προκαλούνται μέσα από τους υπέροχους πίνακές του. Τα έργα του διατηρούν έντονα τα κύρια χαρακτηριστικά της λαϊκής ζωγραφικής που τα δένει μεταξύ τους με πρωτοφανή ρεαλισμό και μεγάλη χρωματική ζωντάνια.
Τα θέματά του αντλούνται από τις καθημερινές εικόνες της ελληνικής παλιάς αθηναϊκής ζωής, πολλά ιστορικά γεγονότα με επίκεντρο τους ήρωες της επανάστασης, ελληνικά λαϊκά πορτρέτα, δημοτικά τραγούδια, αλλά και διάφορες άλλες σκηνές εμπνευσμένες από τον κόσμο της μυθολογίας ή του παραμυθιού. Εκείνο δε, που τον διακρίνει, από άλλους ερμηνευτές του είδους, είναι οι απίθανες πραγματικά αρμονίες παράδοξων τόνων που οδηγούν στην εξαιρετική απόδοση του φυσικού χρώματος της περιγραφής των θεμάτων που επιλέγει.
Ασχολήθηκε επίσης, με την εικονογράφηση πολλών παιδικών βιβλίων αλλά και με τη φιλοτέχνηση ημερολογίων γνωστών μεγάλων εταιρειών.
Οργάνωσε πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές και στο εξωτερικό.
Διακρίσεις και εκτός Ελλάδος
Ο Ευγένιος Σπαθάρης έγινε ευρύτατα γνωστός και στο εξωτερικό. Έφτασε μάλιστα μέχρι το «Κάρνεγκι Χολ» της Αμερικής, στον Καναδά και στην Κούβα (1953). Το 1954 πήγε για παραστάσεις στη Λευκωσία, επέστρεψε το 1956 στη Νέα Υόρκη, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο και στο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών των Βρυξελλών το 1958, ενώ το 1959 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Σκιών Παρισίων.
Το 1961 έκανε εμφανίσεις στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και το 1962 βραβεύθηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και Κούκλας στη Ρώμη.
Το 1971 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ανατολικών Χωρών της Πολωνίας, ενώ το 1972 παρουσιάστηκε με τον θίασο του στη Γενεύη και στην Πάρμα.
Το 1978, στα πλαίσια του ελληνικού μήνα στη Στοκχόλμη, περιόδευσε και σ’ ολόκληρη τη Σουηδία. Επίσης, συμμετείχε στην Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας το 1972.
Το 1980, οργανώθηκε προς τιμήν του, στο Παρίσι, Φεστιβάλ Παγκοσμίου θεάτρου Σκιών, ενώ την ίδια χρονιά δημιούργησε «Σχολή Θεάτρου Σκιών στη Δανία», η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα, από τους Δανούς μαθητές του.
Επίσης, συμμετείχε στα Φεστιβάλ Μεσογειακού Θεάτρου της Λιόν, σε φεστιβάλ της Νυρεμβέργης και της Μαριγκί (1985), στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, στη Σουηδία, στις Άλπεις, στη Ραβένα της Ιταλίας και στο Ανατολικό Βερολίνο (1986), στο Δυτικό Βερολίνο και στη Ρώμη (1987), στην Καλαβρία Ιταλίας (1988) πάλι στη Δανία, στη Νίκαια, στην Τουλούζ, στις Κάννες και άλλες πόλεις (1989), σε όλα τα Φεστιβάλ της Ισπανίας (1990), άλλη μια φορά στον ελληνικό μήνα της Σουηδίας (1991), στις εκδηλώσεις του Μουντομπάσκετ στη Ρώμη (1992), στο Φεστιβάλ Ομπερχάουζεν της Γερμανίας (1993), στην Αμερική, στον Καναδά και στην Τεχεράνη (1994) και τέλος, ξανά στην Κύπρο, κατόπιν στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Θεάτρου της Στουτγκάρδης (1995) και στο Μπορντό της Γαλλίας (1996).
Το 1997 έδωσε παραστάσεις σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Μάνο Χατζιδάκι στο Παρίσι. Το 1998, συμμετείχε με επιτυχία στο Θέατρο του Κρεμλίνου (Μόσχα), ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποίησε σειρά ομιλιών για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών και παραστάσεις στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης και της East Anglia. Τέλος, το 1999 λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε για τη Λεμεσό ως πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Τον Φεβρουάριο του 2007, το υπουργείο Πολιτισμού τίμησε τον Ευγένιο Σπαθάρη για την πολύτιμη προσφορά του στην τέχνη και στην ελληνική λαϊκή μας παράδοση, απονέμοντάς του αναμνηστική πλακέτα και διοργανώνοντας εκδήλωση αφιερωμένη στην 65άχρονη δράση του.
Άγγελος Πολύδωρος