Με αφορμή την απόφαση της διοίκησης του Δήμου να προχωρήσει στην βιοκλιματική ανάπλαση και την έναρξη των έργων στην πλατεία Αγίας Λαύρας, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα πιό κάτω.
1. Ο κάθε τόπος έχει τα μνημεία του, έχει τις ιστορικές, παραδοσιακές και απείρου κάλλους πλατείες του και σε κάθε μεριά της Ευρώπης, όλοι οι πολιτισμένοι λαοί υπερηφανεύονται και παλεύουν για τη διατήρησή τους και η όποια παρέμβαση γίνεται με μεγάλη προσοχή και λαμβάνει υπ’ όψη τη διατήρηση του παραδοσιακού αλλά και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Η πόλη μας δυστυχώς, και με ευθύνη ΟΧΙ δική μας, έχει μετατραπεί από ένα όμορφο προάστιο σε μια πόλη που δεν υπάρχει ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ.
2. Οι όποιες αλλαγές προκύπτουν ύστερα από οχλήσεις κατοίκων, φορέων, ή αναγκών που επιβάλλουν λειτουργικές αλλαγές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση βελτιώνουν ουσιαστικά την ζωή των κατοίκων στις περιοχές που γίνονται.
Ποιές είναι λοιπόν οι αιτιολογημένες ανάγκες της ανάπλασης;
3. Στο Μαρούσι πέντε είναι οι πλατείες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ιστορική παράδοση της πόλης, από χρόνια δενδροφυτευμένες και τις οποίες κανείς δεν τόλμησε διαχρονικά να αγγίξει. Της Αγίας Λαύρας, της Κασταλίας, της Ευτέρπης, της πλατείας Ηρώων και της πλατείας Γαρδέλη. Απ’ ότι φαίνεται και ακούσαμε, η πλατεία Ευτέρπης προορίζεται για υπόγειο πάρκινγκ, η Γαρδέλη για σταθμό, (πριν τρία χρόνια είχαμε μαζέψει 500 υπογραφές γι’ αυτό το θέμα) η Ηρώων εξελίχθηκε σε πίστα αγώνων σκέιτ μπορτ με σπασμένα μάρμαρα και απόλυτη υποβάθμιση. Η Αγίας Λαύρας όμως κινδυνεύει άμεσα και το χειρότερο χωρίς ουσιαστικό λόγο.
4. Σε χώρες υπό καθεστώς παρατεταμένης κρίσης, σε χώρες που βρίσκονται υπό πτώχευση, σε Δήμους που οργανώνουν συσσίτια και δημοτικά παντοπωλεία και που οι κάτοικοι πένονται, οι προτεραιότητες πρέπει να κινούνται σε λύσεις χρόνιων προβλημάτων και επιβίωσης. Τι να κάνουν οι κάτοικοι τη βιοκλιματική ανάπλαση όταν κάθε φορά που βρέχει αντιμετωπίζουν προβλήματα;
Τι να κάνουν τη βιοκλιματική ανάπλαση όταν το Μαρούσι κατέχει την πρωτιά σε εφιαλτικούς ρύπους που ούτε στην περίοδο του καταστροφικού νέφους είχαν αντιμετωπίσει;
5. Κατά την άποψή μας η πλατεία Αγίας Λαύρας είναι μια πλατεία υπόδειγμα, απόλυτα ταιριασμένη με το ιστορικό παρελθόν της πόλης, φτιαγμένη με μάρμαρα Πεντέλης και με χωροταξική αρτιότητα και η όποια παρέμβαση δεν θα είχε να προσφέρει αλλά να αφαιρέσει από την ιστορική αξία και παράδοση.
Εκφράζοντες όπως πιστεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, σας καλούμε έστω και τώρα την τελευταία στιγμή να μην προχωρήσετε στο «απονενοημένο» εγχείρημα βιοκλιματικής «εκτέλεσης» της πλατείας Αγίας Λαύρας, γιατί αν συμβεί το αντίθετο, δεν θα έχετε συντελέσει στην ανάπλαση αλλά στην καταστροφή της.
Τελικά τόσο εμείς όσο και άλλοι φορείς και σύλλογοι, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα και επιμονή της διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση. Μήπως νομίζετε, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στην ανάπτυξη της πόλης και στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων; Εμείς πιστεύουμε ότι οι σκοπιμότητες είναι άλλες, μόνο που το τίμημα γι’ αυτές θα το πληρώσουν οι κάτοικοι και τακαταστήματα.
Κλείνοντας, αν δεν μπορείτε να φτιάξετε καινούργιες πλατείες, μην καταστρέφετε αυτές που βρήκατε, γιατί εμείς θέλουμε και μπορούμε να τις παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση προηγείται των αποφάσεων και της πράξης, διαφορετικά η δημοκρατία πάσχει και θυσιάζεται προκειμένου κάποιοι να παίξουν επικοινωνιακά παιχνίδια.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΗ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ – ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ OΜΙΛΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟY «ΠΝΟΗ»