Με μεγάλη επιτυχία και θερμή υποδοχή από την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2025, τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας για τον Αυτισμό «Connect Autism» της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, στην οδό Αγίων Αναργύρων 11, στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας μιας σημαντικής δομής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες έως 30 ετών με αυτισμό. Το «Connect Autism» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Το Περιβολάκι», με στόχο την κοινωνική ένταξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών τους.
Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ψυχικής υγείας και τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο, προκειμένου να καλύψει τις σημαντικές ανάγκες όσων έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα ζητήματα.
«Το ΕΣΥ καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών οξείας περίθαλψης στη χώρα και, μάλιστα σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όσο, δωρεάν. Υπάρχουν, όμως, οι καταστροφικές πληρωμές, αυτές δηλαδή που αναγκάζεται να κάνει ένα νοικοκυριό για να καλύψει δαπάνες που έχουν σχέση με την υγεία, που δεν τις σηκώνει εύκολα η τσέπη του. Τέτοιες υπάρχουν στον χώρο της χρόνιας νοσηλευτικής περίθαλψης. Στο χώρο των χρονίως πασχόντων και πιο συγκεκριμένα στο χώρο των ανθρώπων που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας των οποίων δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μια σοβαρή υποστήριξη, γιατί αυτό σημαίνει ότι είτε χρειάζεται κάποιον να τον φροντίζει, στερώντας από το νοικοκυριό έναν μισθό ή θα πρέπει να έχει και στεγαστική υποστήριξη, όπου εκεί το Κράτος θα πρέπει να προσφέρει συνολικώς αυτή τη δυνατότητα. Αυτός είναι ένας τομέας που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα κεντρικά κράτη ακόμα και της Κεντρικής Ευρώπης. Εμείς, γνωρίζοντας αυτές τις ανάγκες, τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες δομές, οι οποίες είτε βοηθούν τα νοικοκυριά είτε τους ωφελούμενους. Έχουμε να επιδείξουμε τα τελευταία χρόνια μια καλή δραστηριότητα, δημιουργώντας τέτοια Κέντρα Ημέρας» ανέφερε αρχικά ο κ. Βαρτζόπουλος και πρόσθεσε:
«Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τελευταία με την Εκκλησία, δίνει τη δυνατότητα της κοινωνικής συμμετοχής. Γιατί ποιος ξέρει καλύτερα τις τοπικές ανάγκες από τον δήμαρχο; Ποιος μπορεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια όσον αφορά στην ένταξη στην τοπική κοινωνία από αυτούς που βρίσκονται σε μια συνεχή διαδραστική επαφή με τον πληθυσμό; Ποιος μπορεί να προσφέρει καλύτερους εθελοντές; Αυτά τα κέντρα Ημέρας σκοπό έχουν να ελαφρύνουν την οικογένεια. Και, συγχρόνως, δίνει τη δυνατότητα στην οικογένεια και στα παιδιά να ακολουθήσουν μια κανονική ζωή και να έχουν μια υποστήριξη και, όχι απλώς διαβίωσης, αλλά δημιουργικής απασχόλησης σε σημείο που έχει την έννοια μιας προεπαγγελματικής ανάπτυξης δεξιοτήτων. Είναι μια δουλειά που την κάνουμε πλέον οργανωμένα και ελπίζουμε όταν θα έχουμε στα έχουμε στα χέρια μας το Ολοκληρωμένο Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, να μπορούμε πλέον στοχευμένα να πηγαίνουμε σε περιοχές που γνωρίζουμε ότι υπάρχει πληθυσμός ωφελούμενων και να στηρίζουμε και με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια συγκεκριμένες ανάγκες».
Παύλος Μαρινάκης: «Αλληλεγγύη και συνεργασία»
Στη σημασία της συνεργασίας, αλλά και της έμπρακτης στήριξης σε όσους έχουν ανάγκη αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης.
«Στην ερώτηση πώς μπορεί να πάει ο κόσμος μπροστά, η απάντηση είναι μία: Αλληλεγγύη και συνεργασία. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Σε μια εποχή που δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλο ζήτημα με τις ανθρώπινες σχέσεις και τις εντάσεις, η παρουσία ανθρώπων, το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, η αληθινή δουλειά και η αθόρυβη παρουσία κάποιων άλλων είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Έχουμε πολλά να κάνουμε ως κράτος και πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα, όμως, κάθε φορά που ερχόμαστε σε κάτι που ξεκινάει, μπορώ να είμαστε και λίγο πιο αισιόδοξοι. Αλλά σίγουρα πολύ παραπάνω ταπεινοί. Όσο υπάρχει έστω και μία οικογένεια που τα στοιχειώδη δεν τα έχει βρει, τότε πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι. Σκύβω το κεφάλι σε αυτούς τους γονείς και λέγοντάς σας ότι μπροστά στο δικό σας μεγαλείο όλοι οι υπόλοιποι δεν είμαστε απολύτως τίποτα».
Γιάννης Τομπούλογλου: «Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σας»
Συγκινημένος ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δημιουργία του Κέντρου και δεσμεύτηκε οι πρωτοβουλίες να μην σταματήσουν εκεί.
«Είμαι πολύ συγκινημένος, διότι την πρόταση που σε συνεργασία με την Ίασις ολοκληρωμένα καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε να φέρουμε αυτήν την δομή εδώ στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Μία δομή που είναι ένα κύτταρο εξυπηρέτησης των οικογενειών, οι οποίες να ξέρουν ότι, εδώ σε αυτό το φιλόξενο χώρο, που παραχώρησε ο Δήμος, θα μπορούν τα παιδιά τους και όσοι έχουν πρόβλημα, δημιουργικά να απασχολούνται Προς τους γονείς θέλω να πω ότι υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σας. Είμαστε δίπλα σας και το αποδεικνύουμε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Αυτήν την κοινωνική ευαισθησία, αυτή η κυβέρνηση την αποδεικνύει έμπρακτα με αυτή τη δομή και με τη συνεισφορά στο πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει».
Νίκος Μπαλτάς: «Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την δημιουργία του Κέντρου ήταν και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΜΚΕ Ίασις, Νίκος Μπαλτάς.
«Είναι μεγάλη μας χαρά που είστε σήμερα μαζί μας στο ξεκίνημα ενός τόσο σημαντικού έργου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό μας, γιατί έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα πρότυπο σε θέματα ψυχικής υγείας κι αυτός ο αγώνας έχει πάρα πολλές μάχες, αλλά είναι δυναμικός και τα καταφέρνει πολύ καλά μέχρι τώρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία το δήμαρχο για αυτόν τον υπέροχο χώρο, με πάρα πολλές δράσεις και με πολλή όρεξη. Ο Δήμαρχος είναι πολύ δυναμικός, απαιτεί τα καλύτερα για την πόλη και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε το έργο του με όποιον τρόπο μπορούμε. Θέλω να ευχαριστήσω και την κυρία Πνευματικάτου και το “Περιβολάκι” για την πολύτιμη συμβολή της. Στην οικογένεια της Ίασις, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα σύγχρονα και απαιτητικά κοινωνικά προβλήματα βασιζόμαστε σε δύο βασικούς άξονες. Στην πρόληψη και στη συνέργεια. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όλοι μαζί, ειδικά όταν ενώνονται το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Ένα τέτοιο μικρό θαύμα είναι το Connect Autism».
Κυριακούλα Πνευματικάτου: «Έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη»
Στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Περιβολάκι», το οποίο ιδρύθηκε πριν από 42 χρόνια, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κυριακούλα Πνευματικάτου.
« Το 1983 που ιδρύθηκε το “Περιβολάκι” στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία δομή για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα. Πάντα πιστεύαμε στην έγκαιρη παρέμβαση και στην πρόληψη. Το Περιβολάκι πίστευε ότι κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει ένα μικρό κέντρο ημέρας για τα παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα κανονικό πλαίσιο. Έφτασε λοιπόν η στιγμή που το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον προγραμματισμό του τα κέντρα ημέρα για παιδιά και κάλεσε τους Δήμους να συνεργαστούν. Θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές όλων μας για καλή επιτυχία σε αυτό το δύσκολο έργο».
Μανώλης Διαγουμάς: «Άψογη συνεργασία με το δήμαρχο»
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την ολοκλήρωση μιας συλλογικής δουλειάς, που πλέον απέκτησε υπόσταση, ήταν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και ΑμεΑ Μανώλης Διαγουμάς, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για τη δημιουργία του Κέντρου.
«Γίνεται μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο. Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα τη στήριξη του Δήμαρχου γιατί χωρίς αυτή δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Ήταν αρωγός και, βεβαίως, είχαμε μια καταπληκτική συνεργασία. Ως κοινωνική υπηρεσία έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Ίασις και κάναμε πολλά πράγματα και στα ΚΑΠΗ και στα παιδιά ΑμεΑ. Μαζί με το δήμαρχο είμαστε θετικοί στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Έχουμε ένα ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε και αυτό», πρόσθεσε.
Τα εγκαίνια του Κέντρου «Connect Autism» τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην εκδήλωση εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς από τον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία.
Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Αναπτυξιακής Πολιτικής Ελίνα Δρεπανιά, η αναπληρώτρια Δημάρχου – αντιδήμαρχος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίας Δόμησης, Φιλοζωίας και Αυτοτελούς Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Ευτυχία Παπαλουκά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αλέκος Γούλας, ο αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και Εθελοντισμού Γιώργος Κελλίδης, ο αντιδήμαρχος ΚΑΠΗ & Καθημερινότητας Νέας Φιλαδέλφειας Τάκης Αθανασόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, σίτισης απόρων, Κοινωνικού Παντοπωλείου & ενδύματος, λειτουργίας Κ.Η.Φ.Η. Γιάννης Λουκιδέλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και ΑμεΑ Μανώλης Διαγουμάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Σχέσεων Δήμου – ΠΑΕ ΑΕΚ & υπεύθυνος για τα τοπικά θέματα της Κεντρικής Νέας Φιλαδέλφειας Βασίλης Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος Π.Π.Ι.Ε.Δ. & εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος λειτουργίας Δημοτικού Κοιμητηρίου Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών Κώστας Τομπούλογλου και ο σύμβουλος Δημάρχου Χρήστος Δεστούνης.
Το Κέντρο Ημέρας «CONNECT AUTISM»
Λαμβάνοντας υπόψιν τα διεθνή δεδομένα, παρατηρείται συνεχής αύξηση των ατόμων που διαγιγνώσκονται με αυτισμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για εξειδικευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το Κέντρο Ημέρας παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, καθώς και των οικογενειών τους και του ευρύτερου περιβάλλοντος τους. Αυτό το Κέντρο αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, προσφέροντας την απαραίτητη υποστήριξη για την ένταξή τους στην κοινότητα και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους.
Επιστημονική Ομάδα και Υπηρεσίες του Κέντρου
Η σύνθεση της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας Υγείας λειτουργεί με βάση τις αρχές της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής, της προτεραιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της Εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, της αποϊδρυματοποίησης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και της πληροφόρησης και εθελοντικής αρωγής της κοινότητας στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, Ψυχολόγους, Κοινωνικό Λειτουργό, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή και Ειδικό Παιδαγωγό.
Η προσφορά των υπηρεσιών του Κέντρου βασίζεται στην κοινοτική ψυχιατρική και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, με στόχο την κοινωνική ένταξη και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με αυτισμό. Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν:
- Ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, συμβουλευτική ζεύγους, οικογενειακή συμβουλευτική
- Ατομικές/ομαδικές συνεδρίες εργοθεραπείας
- Ατομικές/ ομαδικές συνεδρίες λογοθεραπείας
- Ατομικές/ομαδικές συναντήσεις ειδικής αγωγής
- Ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του οικογενειακού και οικείου περιβάλλοντος της ομάδας στόχου (π.χ. στενή και ευρύτερη οικογένεια)
- Εργαστήρια προσωπικής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της επικοινωνίας
- Ομάδες ανάπτυξης δεξιοτήτων
- Καλλιτεχνικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες
- Δράσεις προαγωγής της ψυχικής υγείας, ευαισθητοποίησης και καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος και αποκλεισμού.
- Εθελοντικές δράσεις για την υποστήριξη της κοινότητας
.
Επικοινωνία:
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Ημέρας «Connect Autism» στα εξής:
- Τηλέφωνο: 2110082435, 2110082495
- Email: connect.autism@iasismed.eu
- Επίσημη ιστοσελίδα: www.iasismed.eu, https://connectyourcity.eu
.
Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, από το 2005, συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των ευπαθών ομάδων, προάγοντας την ψυχική υγεία και την κοινωνική ένταξη μέσω της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Το Κέντρο Ημέρας «Connect Autism» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους και είναι έτοιμο να προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα σε όσους το χρειάζονται..
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.