Τη δική του Σχολή Γονέων συγκροτεί ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού με θέμα: «Ομάδα Ενδυνάμωσης Συγγενών, Φίλων και Φροντιστών ατόμων που αντιμετωπίζουν Ψυχοκοινωνικές Προκλήσεις». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.) Εν- Τέχνη.
Όσοι-ες ενδιαφέρονται, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 27/03/2025 στο Δήμο μας, στην Δανοπούλου Ιωάννα, idanopoulou@dpapxol.gov.gr, 2132002877. Υπεύθυνη δράσης: αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Ισότητας των Φύλων Γεωργία Παγώνη. Μέλη ομάδας: Συγγενείς, φίλοι και φροντιστές ατόμων τα οποία αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές προκλήσεις (ψυχιατρική εμπειρία και συναφείς ψυχοκοινωνικές ανάγκες) στην πρώιμη ενήλικη και ενήλικη ζωή.
Γιατί υλοποιείται το πρόγραμμα
Σκοπός των συναντήσεων είναι η παροχή ενός υποστηρικτικού χώρου για τους συγγενείς, φίλους και φροντιστές ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές προκλήσεις. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε τέσσερις συναντήσεις-ενότητες:
1η συνάντηση: ψυχοεκπαίδευση. Γνωριμία των μελών, ορισμός πλαισίου ομάδας και παρουσίαση των παρεχόμενων θεραπευτικών υπηρεσιών και δράσεων του Κ.Η. Τέχνης «Εν Τεχνη Ψυχή». Ενημέρωση για γενικά ζητήματα ψυχικής υγείας, ο κοινωνικός στιγματισμός και οι δυσκολίες που προκαλεί στη ζωή όλων μας.
2η συνάντηση: Διαχείριση αναγκών και συναισθημάτων. Έκφραση αναγκών και συναισθημάτων εντός ασφαλούς πλαισίου εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας. Συζήτηση για τις δυσκολίες, τις αδυναμίες και τα πιθανά αδιέξοδα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους. Ενδυνάμωση – ενίσχυση/διεύρυνση δεξιοτήτων και αναγκαιότητα αυτό-φροντίδας.
3η συνάντηση: Εξειδικευμένη ενημέρωση και συμβουλευτική. Προσέγγιση στις εξατομικευμένες ανάγκες των μελών της ομάδας, οι οποίες αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συναντήσεων. Ενημέρωση, εξατομικευμένη προσέγγιση και τρόποι διαχείρισης στη συνέχεια για την καλύτερη διαχείριση της εμπειρίας της φροντίδας.
4η συνάντηση: Κλείσιμο ομάδας. Βιωματικό εργαστήριο, συζήτηση και αξιολόγηση.
Μεθοδολογία συζητήσεων
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα υλοποιηθεί στις τέσσερις προγραμματισμένες συναντήσεις της ομάδας. Το πλαίσιο των συναντήσεων θα χαρακτηρίζεται από τη δέσμευση της εχεμύθειας, τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, με σεβασμό στον ιδιαίτερο χρόνο συναισθηματικής επεξεργασίας κάθε συμμετέχοντα. Με τις ίδιες αρχές θα προηγηθεί διερεύνηση αναγκών σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παπάγου Χολαργού για τις συμμετοχές των δημοτών. Στην ομάδα προβλέπεται η συμμετοχή μελών που λαμβάνουν ήδη υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας καθώς και συγγενών τους.
Τύπος προγράμματος: κλειστό- μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 10-12 άτομα
Τόπος διεξαγωγής: Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. (Σωρανού του Εφεσίου 2. Παπάγου)
Συχνότητα και διάρκεια: 4 μηνιαίες συναντήσεις
Ημερομηνίες και ώρα: 31/3, 28/4, 19/5,23/6, 17.00-19.00
Συντονίστριες: Μαρία Ηλιάδη (ψυχολόγος), Χρυσάνθη Καραγιάννη (κοινωνική λειτουργός), Άννα Μπεχράκη (κοινωνιολόγος)
Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και την αίτηση συμμετοχής