Ο κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης επιρρίπτει την κύρια ευθύνη στο κράτος, το οποίο όπως τόνισε στην «Α», «από το 1934 που ιδρύθηκε η Κοινότητα Πεντέλης μέχρι σήμερα που έγινε Δήμος δεν έπραξε τα δέοντα με αποτέλεσμα να μην έχουν καθοριστεί ακόμα οι χρήσεις γης περιοχών που βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλης, όπως είναι πολεοδομικά κέντρα, κέντρα Δήμου, κέντρα γειτονιάς, κύριοι οδικοί άξονες κ.λπ. «Είναι αδιανόητο να μην ακούει τη φωνή μας τόσα χρόνια η κεντρική εξουσία. Κατεβάλαμε τεράστιες προσπάθειες και φτιάξαμε ένα ΓΠΣ, όμως επί μακρό χρονικό διάστημα καθυστερεί η έγκρισή του» τονίζει και γ’ άλλη μια φορά εγκαλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αρνείται σχεδόν εδώ και τρία χρόνια να το υπογράψει σε αντίθεση με τον συνάδελφό του ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. «Τέτοιες καθυστερήσεις είναι βλαπτικές για την πόλη, γιατί αφήνουν ανοικτά τα περιθώρια να συντελούνται παρανομίες» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Πεντέλη σε ότι αφορά τις καταπατήσεις, δεν έχει πρόβλημα με τις μεμονωμένες αλλά από τις οργανωμένες καταπατήσεις. Μήπως τελικά, αναρωτήθηκε, η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση συμφέρει κάποιους που βρίσκονται στην κεντρική εξουσία; Γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω πώς γίνεται κάθε φορά που εντάσσεται στο Σχέδιο ένα κομμάτι του Πεντελικού από ένα οικοδομικό συνεταιρισμό, στο συνεταιρισμό αυτό να υπάρχουν ως μέλη του, σημαίνουσες προσωπικότητες της κρατικής εξουσίας»!
Με αυτή τη διαδρομή, πρόσθεσε ο δήμαρχος, εντάχθηκαν στο Σχέδιο το Λυκόρεμα και ο Άγιος Σπυρίδωνας, ενώ προ των πυλών της ένταξης βρίσκονται και άλλες τεράστιες εκτάσεις-ιδιοκτησίες Οικοπεδικών Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Ακολουθώντας την ίδια γραμμή οικοδομικοί συνεταιρισμοί όπως είναι η Νέα Κωνσταντινούπολη, Το Κτήμα, Ο Άγιος Τιμόθεος κ.ά. έχουν ενταχθεί και αυτοί στο Σχέδιο.
Η μη σωστή λειτουργία της Πολιτείας, όπως είναι ευνόητο, έχει πλέον ως επακόλουθο να απειλείται και να κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό το πράσινο και το περιβάλλον του Πεντελικού βουνού. «Θεωρώ επιβεβλημένη την όσο το δυνατό ταχύτερη έγκριση του ΓΠΣ, αφενός γιατί θα δημιουργούσε ένα σταθερό status, μία σταθερή θέση για τις χρήσεις γης, και αφετέρου γιατί θα ήρε τις σοβαρές αδικίες που παρουσιάζονται στην πόλη μας. Ενδεικτικά αναφέρω το εξής παράδοξο γεγονός: Η κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδος που είναι καθορισμένη, με βάση το ΓΠΣ που έχει υπογράψει ο κ. Γ. Σουφλιάς, σαν Πολεοδομικό Κέντρο και δομημένη με άδειες που έχει δώσει η Πολιτεία από το 1947, να χαρακτηρίζεται από τον κ. Ευάγ. Μπασιάκο ως αναδασωτέα περιοχή και να παραμένει εκτός Σχεδίου»!
Στο στόχαστρο του κ. Δ. Στεργίου–Καψάλη ξανά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος όπως τονίζει, ενώ αρνείται να υπογράψει το ΓΠΣ, βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, προκειμένου ο Οικοδομικός Οικοπεδικός Συνεταιρισμός που συγκροτήθηκε από υπαλλήλους του υπουργείου, να «σπείρει» βίλες στο Ντράφι, σε μια περιοχή «που οι αυτόχθονες Πεντελιώτες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι ήταν το πιο πυκνό δάσος στο Πεντελικό»! Εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του γιατί οι ιδιοκτήτες των πατροπαράδοτων οικισμών που έκτισαν με νόμιμες άδειες το 1947, σύρονται σήμερα στα δικαστήρια όταν επιχειρούν να κάνουν κάποια μικροεπισκευή στην κατοικία ή στο κατάστημά τους, επειδή θεωρείται αναδασωτέα η εν λόγω περιοχή. Κλείνοντας ο κ. δήμαρχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο καθυστερεί η έγκριση του ΓΠΣ, τόσο θα "φουσκώνει" η πόλη σε βάρος του πρασίνου και του περιβάλλοντος».